Între timp, în peninsula Iberică situația revine treptat, la normal, dar rămân dificultăți în sistemul de transporturi, mai ales în Madrid, Bilbao, și Sevilla.
Compania de electricitate a exclus astăzi ipoteza unui atac cibernetic, însă nu are încă explicații despre ce s-a întâmplat. Autoritățile au cerut populației să nu vehiculeze speculații și zvonuri, iar, dimineață, regele Felipe, a prezidat o reuniune a Consiliului de Securitate Națională.
La Madrid, au răsunat chiote de bucurie când, în miez de noapte, în unele locuințe s-au aprins becurile. La fel s-a întâmplat și în Lisabona.
Sorina Ionașc, româncă stabilită în Lisabona: „Deodată toți stâlpii de iluminat au repornit. Străzile au redevenit vizibile, iar la geamuri au apărut oamenii chiuind, cântând și evident că au aplaudat la finalul celor zece ore fără curent”.
Marți dimineață, aproape toată peninsula iberică avea din nou curent electric. Însă revenirea la normal este de durată. Madrilenii au așteptat mult până să prindă un metrou spre serviciu. Autoritățile au pledat de altfel pentru munca de acasă.
În paralel, adulții au stat la cozi uriașe în stațiile de tren. Multe dintre cursele pe distanțe lungi au fost anulate. Armata fost mobilizată să distribuie apa, sandviciuri, biscuiți și ceai cald călătorilor blocați prin gări încă de marți de la prânz.
Și companiile aeriene fac eforturi considerabile ca să-i urce în avioane pe pasagerii afectați de anularea a 344 de curse, din 6.000 programate luni.
Cu metroul și trenurile scoase din uz, toată lumea s-a revărsat către autobuze, copleșite de numărul de călători, disperați să-și ia copiii de la școală ori ca să ajungă acasă. Unii au mers pe jos 10 chiar 15 km.
Peste 30.000 de polițiști au fost scoși pe străzi pentru a aduce un pic de ordine în haosul care a pus stăpânire pe intersecții.
Au fost trimiși să evacueze pasagerii unui tren de mare viteză înțepenit pe șine. Un calator căruia i se făcuse rău de stres a fost preluat cu targa.
În mai toate orașele afectate, echipe ale protecției civile i-au ajutat pe oamenii țintuiți în scaune cu roțile să ajungă în locuințele lor situate la etajele superioare. în condițiile în care nu funcționau lifturile.
Haosul a fost amplificat de faptul că populația nu a mai avut acces la telefonie și internet, lucru valabil și în Portugalia vecină.
Sorina Ionașc, româncă stabilită în Lisabona: „Singura modalitate prin care puteai obține informații era un aparat mic de radio, pe baterii, dar cine mai are un astfel de aparat?”
Laurențiu Stan, agent imobiliar Elche: „Era înghesuială pe la toate magazinele care vindneau baterii sau orice radiouri, tranzistoare vechi, corpuri de iluminat gen lanterne. Am intrat la un restaurant să mâncăm și ne-au spus că nu pot încasa decât cu cash, am mai fost să pun combustibil la mașină și la mai multe beniznării mi-au spus că nu merg pompele”.
La peste 30 de ore de la declanșarea crizei, încă nu este clar ce a declanșat această pană de curent care a afectat Spania, Portugalia și sudul Franței. Potrivit autorităților, luni, la ora locală 12 și 32 de minute, 15 Gigawați au dispărut brusc, timp de 5 secunde, din rețeaua spaniolă de electricitate. Asta înseamnă 60% din toată energia consumată la acea oră în Spania - o cantitate enormă dacă luăm în calcul că toate cele cinci centrale nucleare spaniole au o capacitate de 7,4 Gigawați.
Pedro Sanchez, premierul Spaniei: „Sistemul electric este ceva de o complexitate enormă. Ca sa vă faceți o idee, ce facem acum e să analizam și investigăm ce s-a petrecut în acele 5 secunde. Deocamdată nu există indicii concludente. Iar ceea ce a început să circule în ultimele ore și minute, teoria că ar fi fost un atac terorist ori un experiment, nu e decât un fals. De aceea am solicit publicului să nu se încreadă decât în informațiile de la autorități”.
Marți, compania spaniolă de electricitate a anunțat că nu a fost vorba despre o intervenție externă rău-intenționată în sistemul de control al rețelei electrice. Este totuși analizată în continuare ipoteza unei erori umane.
Experții spun că o problemă punctuală în rețea poate declanșa, în anumite condiții, o reacție de domino incontrolabilă.
Adam Bell, expert în energie, director de politici la Stonehaven: „Pentru a funcționa, toate dispozitivele noastre au nevoie de frecvența corectă, inclusiv în cazul trecerii pe generatoare. Asta înseamnă că, în cazul unei oscilații a frecvenței, în prima instanță, generatoarele încearcă să compenseze. Dacă asta nu ajuta, atunci se decuplează. Iar daca un generator se decuplează, atunci circulă mai puțină energie prin rețea, frecvența se schimbă din nou și vor pica toate, unul după altul. Totul se întâmplă foarte, foarte rapid. Asta s-a petrecut ieri, ceea ce numim un colaps în cascadă”.