Propunerea a fost făcută de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Constantin Rădulescu, în semn de preţuire pentru toţi cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.
"Este o zi extrem de importantă pentru România, pentru trecutul glorios al acestei ţări, dar şi pentru ceea ce înseamnă viitorul, întrucât din faptele de vitejie ale veteranilor de război trebuie să învăţăm cu toţii şi prin eroismul de care ei au dat dovadă pe câmpurile de luptă ar trebui să ne extragem şi noi puterea şi optimismul de a privi cu mai multă încredere în viitor. Astăzi, de Ziua Veteranilor de Război, îi sărbătorim, dar în acelaşi timp ne amintim cu recunoştinţă de vâlcenii care ne-au învăţat lecţia patriotismului şi au luptat cu dragoste de ţară pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt convins că ştiţi, dar lumea toată trebuie să afle că, pe lângă reperele despre care eu şi dumneavoastră vorbim mereu - Vâlcea, cel mai frumos judeţ al României, care a dat ţării imnul naţional, steagul, fiind şi judeţ de cruce, pentru că aici se odihnesc sfinţi ai creştinismului, noi am dat şi stiloul şi cartea - ne mândrim şi îi mulţumim lui Dumnezeu că îl ţine în viaţă pe cel mai în vârstă veteran de război din lume şi cel mai vârstnic bărbat din Europa. Este vorba de locotenentul în retrage Ilie Ciocan, care va împlini peste o lună, pe 28 mai, venerabila vârstă de 112 ani", a spus preşedintele CJ Vâlcea în deschiderea şedinţei forului judeţean, care s-a desfăşurat marţi.
Totodată, el le-a propus consilierilor judeţeni ca, pe lângă titlul de cetăţean de onoare al judeţului, venerabilului veteran vâlcean să-i fie acordat luna viitoare, din partea forului judeţean, şi un premiu de 15.000 de lei.
"Este un gest simbolic pe care vi-l propun să-l facem. Cel mai important este că vă propun, urmând procedura, să-i decernăm titlul de cetăţean de onoare al judeţului Vâlcea", a adăugat Rădulescu, menţionând că marţi îl va vizita acasă pe veteran şi îi va acorda o diplomă.
Autorităţile judeţului i-au omagiat marţi pe veteranii de război printr-o ceremonie militară şi religioasă organizată la Monumentul Independenţei din Râmnicu Vâlcea, eveniment la care, alături de reprezentanţii instituţiilor publice din judeţ, au participat şi asociaţiile de veterani.
"Ne plecăm fruntea în cinstea memoriei celor care au pus datoria faţă de ţară mai presus de propria lor viaţă. Purtăm în inimile noastre un adânc respect pentru cei care s-au jertfit, precum şi supravieţuitorilor acelor vremuri, aceia care nu obosesc păstrându-le memoria camarazilor şi rudelor care au pierit pe câmpul de luptă. Dumneavoastră, veterani de război, invalizi şi văduve de război, sunteţi un exemplu de urmat, modele de comportament ostăşesc şi civic, oameni deosebiţi, caractere puternice, suflete nobile", le-a transmis veteranilor vâlceni preşedintele filialei judeţene a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, plt. adj. pr. (rz.) Ioan Praporgescu.
În judeţul Vâlcea mai sunt în viaţă doar şase veterani supravieţuitori ai celui de-al Doilea Război Mondial. Ilie Ciocan, cel mai vârstnic dintre ei, a fost încorporat în Regimentul 6 Artilerie Piteşti, pe când avea 22 de ani, iar în 1941 a plecat pe front. A ajuns până la Odessa, la Cotul Donului, dar şi în Ungaria şi Cehoslovacia.