Din magazinele rămase deschise, clienții speriați au luat mai tot de pe rafturi, desigur, dacă aveau bani lichizi, pentru că la puținele bancomate care mai funcționau au fost cozi uriașe. În aceste condiții, ghidul pus la dispoziția noastră de Comisia Europeană își arată utilitatea. Cu toții avem nevoie acasă de un kit de urgență.
Marți, în supermarketurile din Lisabona, mai toate frigiderele cu alimente erau aproape goale. În plus, mărfurile perisabile au fost scoase de pe rafturi, iar celelalte au fost ieftinite.
În Portugalia, pana de curent a început în nordul țării, așa că cei care locuiesc mai aproape de capitală au dat năvală în magazine ca să își facă provizii de conserve și lumânări.
După ce lucrurile s-au mai calmat, reprezentanții companiei de electricitate din Portugalia au anunțat că o să-i despăgubească pe toți cei cărora li s-au stricat electrocasnicele.
În Spania, în zona Valenciei, multe magazine au fost închise pentru că sistemul de scanare al produselor nu mai funcționa.
Anca Losvazi, româncă stabilită în Spania: „Magazinele mari au fost închise, nu poți scana produsele fără curent, nu se pot face plăți. Băncile au fost luate cu asalt de oameni ca să scoată bani cash. Băncile dețin în general un generator de urgență, dar nu toate, așa că au fost probleme și aici. Au fost cozi infernale ca oamenii să scoată bani și să cumpere produse în puținele magazine fără sisteme de scanare. Brutăriile, majoritatea, sunt pe curent electric.”
În Nueva Andaluzia, apa a dispărut prima.
Oana Stoianovici, româncă stabilită în Spania: „Au putut plăti în prima fază cu cardul, apoi doar cash. Singurul aliment care a dispărut foarte repede a fost apa. După 4-5 ore, apa a dispărut din marketuri.”
În luna martie, Comisia Europeană avertiza că o criză provocată de vreme, război sau atac cibernetic este o chestiune de timp și că fiecare dintre noi trebuie să fie pregătit acasă cu un kit de urgență pentru minimum 72 de ore. În mai multe țări au fost împărțite ghiduri pentru supraviețuire în astfel de situații.
Într-o situație de urgență avem nevoie de cel puțin trei litri de apă pe zi, dar și de recipiente de stocare a apei. Trebuie să ne facem provizii de conserve, batoane proteice, dar și de alimente pentru copii și animalele de companie. Dacă este iarnă, nu ar trebui să lipsească din casă îmbrăcămintea groasă și sursele alternative de căldură sau lumină: combustibil, chibrituri și lumânări. Indiferent de anotimp, asigurați-vă că aveți pături, saltele și saci de dormit. Dar și bani cash pentru cel puțin o săptămână, ideal în mai multe monede.
Din casă nu ar trebui să ne lipsească un radio cu baterii, o baterie externă și un încărcător de telefon pentru mașină. Este important să avem și copii ale documentelor personale și numerele de telefon ale celor apropiați, notate într-o agendă.