CFR va învesti peste 16 milioane de lei pentru refacerea de la zero a clădirilor și peroanelor care datează din anii '80 ai secolului trecut.
Gara din Neptun era într-o stare avansată de degradare. Clădirile deteriorate au fost ani de zile abandonate, nu există panouri de informare, iar cele câteva scaune sunt rupte și nu pot fi folosite.
Pe aici, trec anual 250.000 de turiști și localnici. În aceste condiții vor veni de miercuri și turiștii care au ales această destinație pentru vacanța de 1 Mai. Peronul a fost închis pe o anumită distanță iar trenul va opri în câmp.
O altă stație care intră în proces de reconstrucție este stația CFR Costinești. Și aici, situația este asemănătoare cu cea din Neptun.
Costineștiul este, de altfel, destinația care anual este tranzitata de mai bine de jumătate de milion de turişti. Noile gări vor avea aparate de achiziție a biletelor, săli de așteptare, peroane refăcute, parcări şi spații pentru fitness.
Un garaj din beton a funcționat până de curând pe post de casă de bilete în gara Neptun, construită în anii '80. Peronul, făcut din traverse de cale ferată, este protejat parțial de un acoperiș spart, iar sala de așteptare nu există.
Turiști: „Este chiar dezastru! Fiind stațiunile de pe la mare, mă gândeam cât de cât gările să fie mai aranjate. De cel puțin 20 de ani nu s-a lucrat la gările astea." (...)
„Când să ne dăm jos din tren a fost foarte greu, sunt foarte înalte scările și peronul."
„E dezastru, dezastru!”
Câțiva muncitori au început, timid, lucrările. Practic, gara va fi dărâmată complet.
Până atunci, însă, pe timpul sezonului estival, care se deschide pe 1 Mai, turiștii vor avea mult de pătimit.
La mai puțin de zece kilometri, în stația Costinești, același peisaj dezolant.
Dumitru Jeanu, primar Costinești: „Cred că peste 90% dintre tineri vin cu trenul și mi se pare că este normal ca în 2025 să-i primim cu o gară modernă."
Primarul ne avertizează că nu este cazul să intrăm să vedem toaletele.
Dumitru Jeanu, primar Costinești: „Toaletele nu cred că are rost să le vizităm”
Reporter: Acestea sunt toalete, da?
Dumitru Jeanu: „Da.”
Reporter: De când sunt?
Dumitru Jeanu: „Păi gara este din anii '90, când era în plină evoluție stațiunea."
Pe traseul turistic în zona Tuzla, unde există o plajă amenajată, căutată anual de mii de turiști, gara este desprinsă parcă din secolul trecut.
Reporter: „Aici este, sau ar fi trebuit să fie sala, casa de bilete mai exact, și alături presupun că este sala de așteptare a stației Tuzla."
Din păcate, însă, așa numită gară din Tuzla nu va intra, deocamdată, în acest program de reabilitare. Doar Neptun și Costinești vor fi refăcute de la zero.
Reporter: Asigurați cât de cât un flux al turiștilor în perimetru?
Cătălin Skipor, purtător de cuvânt Regionala CFR Constanța: „Cu siguranță, în acest scop vor fi montate case de bilete din containere modulare iar peroanele vor fi prelungite."
Potrivit autorităților, şantierul se va încheia până la sfârşitul acestui an.