Este concluzia tristă a profesorilor, care au observat că trei sferturi nu au luat niciun punct la literatură, la simularea examenului de bacalaureat.
Mulți dintre cei care încearcă o analiză au un discurs incoerent, cu greșeli nepermise. Grav este că, și la istorie, o treime dintre viitorii absolvenți nu știu ce a fost comunismul și ce s-a întâmplat în România până în 1989.
60 la sută dintre liceeni au luat sub 6 la simularea la română. Aproape jumătate din ei n-au înțeles nimic dintr-o poezie despre iarnă. Au chinuit fără milă limba română, au scris cuvintele la nimereală și au presărat virgule, puncte și cratime degeaba și multe sau deloc, când trebuia.
La literatură, trei sferturi nu au scris coerent ideile, nu au știut să argumenteze, nici care e tema operei.
Deci n-a fost o mare problemă că ce au scris totuși nu se putea citi. La polul opus, dovadă că generația lor e atrasă de tehnologie - iată, la informatică, procentele uriașe ale cerințelor cu punctaj maxim. Numai că la istorie, o treime dintre elevii care termină liceul n-au știut să spună care sunt practicile politice totalitare din perioada comunistă.
Cosmin Popa, cercetător al Institutului: „Este una dintre cele mai proaste vești pe care le putem primi. Dacă ei nu știu ce înseamnă dictatura, e foarte posibil ca alegerile serioase pe care vor ajunge să le ia curând să fie greșite. Și să nu recunoască totalitarismul nici în viața reală... un pic mai mult!”
Probele scrise ale bacalaureatului încep pe 10 iunie. Rezultatele finale, după contestații, vor fi afișate pe 30 iunie.