Guvernatorul Igor Babuşkin a spus că mirosul de gaze pe care oamenii l-ar putea simţi este rezultatul lucrărilor de relansare a producţiei la uzina din apropierea oraşului Astrahan (sudul ţării), cu o populaţie de aproximativ 475.000 de oameni.
"Dragi cetăţeni, în această dimineaţă oraşul a fost acoperit de un nor de gaz natural, cu un miros specific care apare după procesare", a scris el pe Telegram.
"Specialiştii efectuează lucrări de restabilire şi au început să pornească producţia în această dimineaţă. Acum este în curs de desfăşurare procesul de pornire şi ajustare, inclusiv arderea la faclă", a indicat oficialul.
El nu a precizat care producţie a fost repornită. Trei surse din industrie au declarat marţi pentru Reuters că uzina de prelucrare a gazelor din Astrahan va suspenda probabil producţia de carburanţi pentru mai multe luni de acum încolo.
Guvernatorul a spus că serviciul meteorologic prognozează că norul de gaz se va îndepărta de oraş. "Gazul natural nu este periculos pentru sănătate în spaţii deschise, iar în viitorul apropiat starea aerului atmosferic se va normaliza", a adăugat el.
"Vreau să-i avertizez pe locuitorii din Astrahan că, în următoarele zile, înainte ca uzina să revină la modul de funcţionare programat, astfel de situaţii sunt posibile. Nu intraţi în panică!", a transmis Babuşkin în mesajul său.
Unii locuitori din Astrahan au reacţionat prin comentarii sarcastice pe reţelele de socializare.
"Vedeţi - gazul natural nu este periculos. Respiraţi adânc!", a scris o persoană.
O altă a postat: "De la Aksaraisk (locul de amplasare a fabricii) până la Astrahan sunt 60 km! Şi mirosul este atât de puternic. Cum rămâne cu satele care sunt mai aproape de Aksaraisk?".
Uzina Astrahan se numără printre cele mai mari complexe chimice de gaze din lume. Aceasta a prelucrat 1,8 milioane de tone de condensat de gaz stabil şi a produs 800.000 de tone de benzină, 600.000 de tone de motorină şi 300.000 de tone de păcură în 2024, potrivit unor surse din industrie.
Un atac cu drone a provocat un incendiu la un depozit de petrol din regiunea Krasnodar din Rusia
Autorităţile ucrainene au raportat miercuri un nou atac asupra unei infrastructuri energetice situate în Federaţia Rusă, concret depozitul de combustibil Albashneft din ţinutul Krasnodar (sud-vest), potrivit EFE.
" Depozitul de petrol atacat, Albashneft din Krasnodar Krai (ţinutul Krasnodar), aparţine unei companii de rafinare cu o capacitate de procesare de până la 320.000 de tone de petrol pe an", a indicat Andri Kovalenko, şeful Centrului de combatere a dezinformării de la lângă Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, pe canalul său Telegram.
Kovalenko - care a publicat imagini ale unui incendiu de proporţii la locul atacului, furnizate anterior de un canal Telegram rusesc - a adăugat că societatea produce toate tipurile de combustibil pentru armata rusă.
Ucraina atacă infrastructura energetică rusă de mai multe ori pe săptămână pentru a priva trupele Kremlinului de combustibilul de care au nevoie pentru a-şi desfăşura operaţiunile pe teritoriul ucrainean.