Originar din regiunea mediteraneană, chimionul este cultivat și în India, China și Mexic, fiind utilizat pentru a da aromă diverselor preparate culinare. Iată tot ce trebuie să știi despre chimion și beneficiile sale pentru sănătate.
Florile de chimion sunt, de obicei, albe sau rozalii. Planta este mică, delicată și erbacee, având frunze fin divizate. Florile sunt grupate în inflorescențe caracteristice, de tip umbrelă, iar fructele – cunoscute sub numele de schizocarpi – sunt subțiri, de culoare brun-gălbuie și au o formă alungită, de aproximativ 6 mm lungime.
Acestea prezintă cinci creste longitudinale proeminente, alternate cu alte creste mai fine, care formează un model reticulat subtil. Chimionul conține între 2,5% și 4,5% ulei esențial, principalul component fiind cuminaldehida, conform Britannica.
De-a lungul generațiilor, oamenii au folosit chimionul pentru a trata afecțiuni care variază de la indigestie și diaree, până la dureri de cap. Oamenii din India l-au folosit pentru tratarea pietrelor la rinichi și vezica urinară, afecțiunilor oculare și chiar a leprei.
Astăzi, cercetările științifice găsesc dovezi care susțin multe dintre aceste utilizări tradiționale.
Cercetările au arătat că chimionul poate ajuta la distrugerea unor bacterii care pot ajunge în organism și te pot îmbolnăvi. În laborator, s-a demonstrat că acesta limitează creșterea microorganismelor, inclusiv a bacteriei E. coli – care poate cauza toxiinfecții alimentare. Proprietățile sale antibacteriene ar putea explica de ce chimionul a fost folosit tradițional ca agent de conservare, conform Webmd.
Cancerul apare atunci când celulele din organism încep să se înmulțească necontrolat. Tumorile sunt acumulări ale acestor celule anormale. În mai multe studii pe animale, cercetătorii au descoperit că semințele de chimion pot preveni creșterea diferitelor tipuri de tumori, inclusiv cele cauzate de cancerul de ficat, stomac și colon. Mai multe studii sunt necesare pentru a determina dacă chimionul poate ajuta la prevenirea cancerului și la oameni.
Conform mai multor studii, chimionul poate ajuta la controlul nivelului de colesterol. Într-un studiu, pudra de chimion dizolvată în iaurt a ajutat la reducerea colesterolului „rău” (LDL) și a trigliceridelor, în timp ce a crescut colesterolul „bun” (HDL).
Chimionul poate ajuta persoanele cu diabet să gestioneze simptomele și efectele acestei afecțiuni. Folosit tradițional ca medicament antidiabetic, un studiu a descoperit că consumul de chimion poate ajuta la scăderea ureei din sânge – o substanță organică care poate influența modul în care organismul răspunde la insulină. Studii pe animale au arătat, de asemenea, că chimionul poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge la valori sănătoase, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Conform cercetărilor, chimionul poate ajuta la ameliorarea mai multor tipuri de probleme digestive. Într-un studiu, extractul de chimion a ușurat semnificativ simptomele sindromului de colon iritabil, cum ar fi durerile abdominale, balonarea și nevoia urgentă de a merge la baie.
Chimionul a fost mult timp un remediu popular pentru diaree, iar câteva studii inițiale au oferit dovezi puternice în sprijinul acestei utilizări.
Mai multe studii timpurii dovedesc că acest condiment poate ajuta oamenii să piardă în greutate, ca parte a unei diete sănătoase. Într-un studiu, persoanele care au consumat pudră de chimion și-au redus greutatea, circumferința taliei, masa de grăsime și indicele de masă corporală (IMC). Un alt studiu a arătat că suplimentele de chimion pot fi la fel de eficiente în reducerea greutății și a IMC-ului ca un medicament comun pentru pierderea în greutate.
Chimionul conține compuși numiți flavonoide, care acționează ca antioxidanți în organism. Antioxidanții pot ajuta la neutralizarea particulelor instabile, numite radicali liberi, care cauzează daune celulare. Prin neutralizarea acestor particule, antioxidanții pot ajuta la prevenirea unor boli, precum cancerul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială.
Chimionul este, de asemenea, o sursă de:
• Vitamina A
• Calciu
• Fier
1 linguriță de chimion conține:
• Calorii: 8
• Proteine: 0 grame
• Grăsimi: 0 grame
• Carbohidrați: 1 gram
• Fibre: 0 grame
• Zahăr: 0 grame
Semințele de chimion uscate pot fi procesate în pudră de chimion pe aceleași mașinării care prelucrează alergenii comuni, cum ar fi arahidele sau nucile de copac.
Dacă ai alergie la arahide sau nuci de copac, asigură-te că citești eticheta oricărui chimion pe care îl folosești pentru a te asigura că este lipsit de alergeni. Dacă ești foarte sensibil la nucile de copac sau la arahide, poți lua în considerare achiziționarea de chimion întreg dintr-un magazin cu produse naturiste și să-l torni și să-l macini singur.
Când este administrat pe cale orală, chimionul este consumat frecvent în alimente. Este, de asemenea, sigur să folosești pudră de chimion și ulei esențial de chimion ca medicament. Reține faptul că acest condiment poate provoca disconfort gastric la unele persoane sau poți fi alergici la chimion.
Uneori, semințele de chimen pot fi confundate cu semințele de chimion sau cu semințele de fenicul.
Semințele de chimen și cele de chimion arată foarte asemănător, deși semințele de chimion sunt mai deschise la culoare și mai puțin curbate. Totuși, la gust, cele două condimente diferă considerabil: chimionul are un gust cald, pământiu, ușor picant, în timp ce semințele de chimen au note distincte de lemn dulce și citrice.
Pe de altă parte, semințele de fenicul au o nuanță mai verde și au un gust predominant de lemn dulce. Semințele de chimen, pe de altă parte, se remarcă printr-o gamă largă de arome complexe.