Ministrul Educației, despre modificările în noul plan-cadru pentru liceu: Am spus că mi se pare că predăm mult și prost

Ministrul Educației, despre modificările în noul plan-cadru pentru liceu: Am spus că mi se pare că predăm mult și prost
📅 2025-02-05

”Este clar că nu arată bine, eu am şi spus acum când am pus în dezbatere planurile-cadru pentru învăţământul liceal, am spus că mie mi se pare că noi predăm mult, prost şi foarte centralizat. Şi ar trebui să gândim ce facem, pentru că este inacceptabil în clasa XII-a să ai spre 50% oameni care au această formă de analfabetism funcţional în zona numeraţiei. Este ceva de neacceptat pentru o şcoală. Te şi întrebi: ce face şcoala? Ca să nu mai spun că sunt nişte rezultate pe care cred că o să le discut în spaţiul public în această perioadă, de testare a competenţelor adulţilor. Nu este PIAC-ul (The Programme for the International Assessment of Adult Competencies - n.r.), este testul alternativ de la UNESCO şi, şi acolo, testându-i pe cei care au ieşit din şcoală, adulţi, scorurile arată tot rău în zona de afectare funcţională. Noi avem un număr cu două cifre în timp ce media internaţională în zona respectivă este o cifră”, a declarat ministrul Educaţiei, miercuri, la prezentarea rezultatelor Testului Naţional de Alfabetizare Matematică.

El a susţinut că foarte puţini profesori transferă competenţe în activităţile lor educaţionale.

”Trebuie să ne gândim foarte serios ce facem în şcoală, de fapt, când ai astfel de rezultate. Eu mereu am spus că, deşi teoretic toţi declarăm că vorbim despre competenţe şi încercăm să transferăm competenţe, adevărul este că foarte puţini transferă competenţe în activităţile lor educaţionale.

Pentru că competenţa ar însemna, nu în momente diferite, ci în momentul când vorbeşti despre un lucru să duci cunoştinţele declarative, adică ce ştii să spui, cunoştinţele procedurale, adică ce ştii să faci cu acel lucru în zona de curriculum şi în zona de viaţă şi care sunt valorile, de ce e important să înveţi acest lucru.

Şi rareori avem profesori şi aceia sunt profesorii buni, iubiţi de obicei de copii sau de elevi, care atunci când vorbesc despre... după ce l-ai ascultat pe un profesor bun vorbind despre un lucru, ştii şi ce să spui, ştii şi ce să faci cu acele lucruri, fie curricular, fie ca aplicabilitate în viaţă, ştii şi de ce e important să ştii acele lucruri”, a argumentat Daniel David.

El a afirmat că şcoala distorsionează ceea ce se face cu copiii şi în loc să îi ajute se ajunge la astfel de scoruri la aceste testări.

Daniel David a declarat că, în zona matematicii în învăţământul primar, lucrurile arată mai bine, dar în această zonă a fost făcută o reformă în 2013.

S-a făcut o reformă a curriculumului: plan-cadru, programe, manuale, training-ul profesorilor pentru învăţământul primar, cred că în 2013. Ne uităm la TIMSS (Tendinţe în Studiul Internaţional al Matematicii şi Ştiinţelor - n.r.) şi vedem că în momentul ăsta la TIMSS, pe învăţământul primar, stăm bine. (...) Lucrurile arată mai bine în zona matematicii în învăţământul primar (...) .Deci testul este validat şi în această perspectivă.

În zona gimnaziului, la matematică este o uşoară creştere din câte ştiu la TIMSS, este o scădere la ştiinţe, nu mult, dar avem o scădere acolo, şi acolo am avut o reformă curriculară în 2017. Poate că procentul ăsta de 50%, 47-48%, reuşim să-l reducem cu această reformă curriculară la nivel de liceu, pe care am început-o, să vedem ce se va întâmpla şi lumea trebuie să înţeleagă că planurile-cadru reprezintă doar un punct de start”, a transmis ministrul Educaţiei.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ministrul Educației, despre modificările în noul plan-cadru pentru liceu: Am spus că mi se pare că predăm mult și prost

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat că, atunci când a pus în dezbatere planurile-cadru pentru învăţământul liceal, a declarat că i se pare că în România se predă ”mult, prost şi foarte centralizat”.

Comisia Europeană anunţă interzicerea în UE a 8 utilizări ale inteligenţei artificiale, pe care le consideră periculoase

Comisia Europeană anunţă interzicerea în Uniunea Europeană a opt dintre sistemele inteligenţei artificiale, pe care le consideră prea periculoase, în cadrul legislaţiei europene de pionierat adoptate anul trecut (AI Act), relatează AFP.

(P) Cumpără rovinieta online doar de la profesioniști

Astăzi rovinieta online se poate cumpăra din foarte multe surse (unele chiar ilegale - neautorizate CNAIR).

Chimion - totul despre acest condiment. Care este diferența dintre chimen și chimion

Chimionul (Cuminum cyminum) este o plantă anuală din familia pătrunjelului (Apiaceae) și un condiment obținut din fructele sale asemănătoare semințelor.

Ce se știe până acum despre cel mai sângeros atentat din istoria Suediei. „Era sânge peste tot, oamenii erau panicaţi”

Atacul armat de la un centru de educaţie pentru adulţi din Suedia a provocat moartea a zece persoane, pe lângă atacator, a anunţat miercuri poliţia, excluzând orice motivaţie ideologică.

Scandalul Nordis. Primele declarații publice ale lui Vladimir Ciorbă: ”Nu i-am înșelat, nu am dat șpăgi, nu fac așa ceva”

Marţi noapte, Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, au plecat de la instanţă, după ce ordonanţa de reţinere pe numele lor a expirat. Judecătorii urmează să se pronunţe în cusul zilei de miercuri.  

Poliţia olandeză a primit sute de ponturi cu privire la furtul de la Muzeul Drents. „Suspecţii nu spun nimic”

Poliţia a primit sute de ponturi cu privire la furtul comorilor româneşti de la Muzeul Drents din Assen, a declarat aceasta marţi seara la Opsporing Verzocht.  

Cum se face plata câștigurilor la Loto și cum se impozitează sumele obținute la Loto 6/49, Loto 5/40 și Joker

Tragerile la Loto au loc de două ori pe săptămână, în zilele de joi și duminică. Biletele pot fi achiziționate atât în agențiile fizice, cât și online.

„Epidemie” misterioasă la Metrorex. Mai mulți mecanici de tren s-au îmbolnăvit, subit, simultan. Au fost anulate trei trenuri

Circulaţia trenurilor de metro se desfăşoară, miercuri, la intervale mai mari decât cele din programul aprobat, pe Magistrala 2, reprezentanţii Metrorex afirmând că situaţia este cauzată de ”absenţa din motive medicale a mai multor mecanici de tren”.

”Luptăm pentru viață”. Traseul pe care trebuie să îl parcurgă un pacient care a suferit un AVC, după externarea din spital

Emisunea ”Luptăm pentru viață” continuă cu un episod în care vom afla care este traseul pe care trebuie să îl parcurgă un pacient care a suferit un accident vascular cerebral după externarea din spital.

Good News

Only good and positive news.