Ce se știe până acum despre cel mai sângeros atentat din istoria Suediei. „Era sânge peste tot, oamenii erau panicaţi”

Ce se știe până acum despre cel mai sângeros atentat din istoria Suediei. „Era sânge peste tot, oamenii erau panicaţi”
📅 2025-02-05

Ce s-a întâmplat

„Unsprezece persoane au murit, inclusiv ucigaşul", a precizat pentru AFP poliţia din oraşul Orebro, unde a avut loc cel mai grav atac în masă din istoria ţării.

Presa suedeză relatează că atacatorul, îmbrăcat complet în negru, s-a sinucis cu propria armă.

Poliţia nu a comunicat numărul exact al răniţilor sau gravitatea stării în care se află, dar autorităţile regionale au indicat marţi că şase persoane au fost spitalizate cu răni cauzate de gloanţe.

„Motivul atacului nu este cunoscut încă, dar totul sugerează că făptuitorul a acţionat singur, fără nicio motivaţie ideologică", a insistat poliţia, care a mai atras atenţia că pe reţelele sociale s-au răspândit "poveşti eronate" cu privire la atac.

„Era sânge peste tot, oamenii erau panicaţi şi plângeau, părinţii erau îngrijoraţi (...) Era haos", a declarat pentru AFP Linn M., 16 ani, care frecventează o şcoală din apropierea locului atacului.

„Coşmarul a devenit realitate", a scris cotidianul Dagens Nyheter, într-o ţară în care şcolile, ale căror uşi sunt de obicei larg deschise, fuseseră până acum relativ ferite de violenţa din Suedia.

Cât de rare sunt împușcăturile în școli în Suedia

Prim-ministrul Ulf Kristersson a declarat marţi că este vorba de cel mai grav atac armat în masă din istoria Suediei, numind-o "o zi dureroasă", în timp ce regele Carl al XVI-lea Gustav a transmis condoleanţe, precizează Reuters.

Suedia se confruntă cu un val de atacuri armate şi atacuri cu bombă cauzate de o problemă endemică a criminalităţii bandelor, care a făcut ca această ţară cu zece milioane de locuitori să înregistreze de departe cea mai mare rată pe cap de locuitor a violenţei cu arme din UE în ultimii ani.

Cu toate acestea, atacurile soldate cu victime în şcoli sunt rare.

Zece persoane au fost ucise în şapte incidente de violenţă mortală în şcoli între 2010 şi 2022, conform Consiliului Naţional pentru Prevenirea Criminalităţii din Suedia.

Mărturia unei profesoare: „Am început să alergăm”

Maria Pegado, în vârstă de 54 de ani, profesoară la şcoală, a declarat că cineva a deschis uşa clasei sale imediat după pauza de masă şi a strigat la toată lumea să iasă afară.

„Mi-am scos toţi cei 15 elevi pe hol şi am început să alergăm”, a declarat ea prin telefon pentru Reuters.

„Apoi am auzit două împuşcături, dar am reuşit să ieşim. Eram aproape de intrarea în şcoală”, a povestit ea. „Am văzut oameni târând răniţi afară, mai întâi unul, apoi altul. Mi-am dat seama că era foarte grav”, a spus profesoara.

Poliţia a declarat că elevii au fost ţinuţi iniţial în interior la şcoala care a fost vizată de atac şi la alte şcoli din apropiere, pentru siguranţa lor. Ulterior, poliţia a început evacuarea celor care se adăpostiseră.

Ce știm despre atacator

Într-o actualizare de la ora 00:39, miercuri, poliția a spus că nu există informații care să sugereze că autorul ar fi acționat pe baza unui motiv ideologic.

El nu era cunoscut de poliție înainte de împușcăturile de ieri și nu avea nicio legătură cu o bandă, a declarat Roberto Eid Forest, șeful poliției locale din Orebro.

Ofițerii nu cred nici că atacul ar fi avut un motiv terorist.

„Colaborăm cu serviciile secrete, dar, din câte știu, este o persoană necunoscută poliției”, a spus Forest, când a fost întrebat dacă autorul locuia în Orebro.

Forest a adăugat că nu poate spune nimic despre tipul de armă folosită, „în afară de faptul că era o armă de foc”.

Întrebat despre rapoartele conform cărora atacatorul s-ar fi împușcat, poliția a spus că nu au informații în acest sens.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Comisia Europeană anunţă interzicerea în UE a 8 utilizări ale inteligenţei artificiale, pe care le consideră periculoase

Comisia Europeană anunţă interzicerea în Uniunea Europeană a opt dintre sistemele inteligenţei artificiale, pe care le consideră prea periculoase, în cadrul legislaţiei europene de pionierat adoptate anul trecut (AI Act), relatează AFP.

(P) Cumpără rovinieta online doar de la profesioniști

Astăzi rovinieta online se poate cumpăra din foarte multe surse (unele chiar ilegale - neautorizate CNAIR).

Chimion - totul despre acest condiment. Care este diferența dintre chimen și chimion

Chimionul (Cuminum cyminum) este o plantă anuală din familia pătrunjelului (Apiaceae) și un condiment obținut din fructele sale asemănătoare semințelor.

Ce se știe până acum despre cel mai sângeros atentat din istoria Suediei. „Era sânge peste tot, oamenii erau panicaţi”

Atacul armat de la un centru de educaţie pentru adulţi din Suedia a provocat moartea a zece persoane, pe lângă atacator, a anunţat miercuri poliţia, excluzând orice motivaţie ideologică.

Scandalul Nordis. Primele declarații publice ale lui Vladimir Ciorbă: ”Nu i-am înșelat, nu am dat șpăgi, nu fac așa ceva”

Marţi noapte, Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, au plecat de la instanţă, după ce ordonanţa de reţinere pe numele lor a expirat. Judecătorii urmează să se pronunţe în cusul zilei de miercuri.  

Poliţia olandeză a primit sute de ponturi cu privire la furtul de la Muzeul Drents. „Suspecţii nu spun nimic”

Poliţia a primit sute de ponturi cu privire la furtul comorilor româneşti de la Muzeul Drents din Assen, a declarat aceasta marţi seara la Opsporing Verzocht.  

Cum se face plata câștigurilor la Loto și cum se impozitează sumele obținute la Loto 6/49, Loto 5/40 și Joker

Tragerile la Loto au loc de două ori pe săptămână, în zilele de joi și duminică. Biletele pot fi achiziționate atât în agențiile fizice, cât și online.

„Epidemie” misterioasă la Metrorex. Mai mulți mecanici de tren s-au îmbolnăvit, subit, simultan. Au fost anulate trei trenuri

Circulaţia trenurilor de metro se desfăşoară, miercuri, la intervale mai mari decât cele din programul aprobat, pe Magistrala 2, reprezentanţii Metrorex afirmând că situaţia este cauzată de ”absenţa din motive medicale a mai multor mecanici de tren”.

”Luptăm pentru viață”. Traseul pe care trebuie să îl parcurgă un pacient care a suferit un AVC, după externarea din spital

Emisunea ”Luptăm pentru viață” continuă cu un episod în care vom afla care este traseul pe care trebuie să îl parcurgă un pacient care a suferit un accident vascular cerebral după externarea din spital.

Regatul Unit anunţă un pachet de 55 de milioane de lire sterline pentru a consolida rezilienţa Kievului

Ministrul de Externe britanic David Lammy a anunţat un pachet de sprijin de 55 de milioane de lire sterline destinat consolidării rezilienţei Ucrainei, în timpul unei vizite la Kiev, pe fondul incertitudinii cu privire la viitorul războiului cu Rusia.

Good News

Only good and positive news.