Într-un complex imobiliar din Timișoara niciun apartament nu a fost vândut prin programul „Noua Casă”, anul trecut.
Vlad Vela, director vânzări complex imobiliar: „Nu este adaptat la condițiile pieței. În primul rând este un program care a fost lansat cu ani în urmă și nu a fost modificat deloc, cursul e diferit, prețurile au crescut, nu mai acoperă nevoile pieței."
Locuinţele s-au cumpărat doar cu credite ipotecare sau cu banii jos. Rareș Gheorghe este chiar broker imobiliar și a luat recent un apartament cu două camere în valoare de 100.000 de euro. A împrumutat 70.000 de euro prin credit ipotecar.
Rareș Gheorghe, broker imobiliar: „Diferenţa între creditul ipotecar şi Noua Casă ar fi fost de 500 de lei pe lună şi am ales pentru mine creditul cu un cost cât mai mic. Creditul Noua Casă are dobânda variabilă şi îmi dă o siguranţă doar pentru trei luni de zile."
În prezent, o persoană care are un credit prin programul "Noua Casă" plătește o dobândă de 7,6%, adică indicele IRCC, la care se adaugă marja băncii de 2%. În acelaşi timp, băncile au oferte la credite ipotecare cu dobânzi fixe mai mici, pe trei sau cinci ani, cuprinse între 4,8% și 6,3%. Avantajul pe care îl are în continuare programul „Noua Casă" este că, pentru sumele mai mici de 70.000 de euro, avansul este de 5%. În timp ce la creditul ipotecar, avansul cerut variază între 15% și 20%.
Ovidiu Constantin Bunget, profesor Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Timișoara: „Noua Casă a fost lansată acum 15 ani. Băncile vin cu alte oferte într-un credit ipotecar, o dată acordat un avans mai mare, evident că și ratele pot fi negociate, pe când în Noua Casă ratele sunt cu dobândă variabilă."
Pentru anul 2025 Ministerul de Finanțe a înjumătățit bugetul pentru programul „Noua Casă", de la un miliard de lei la 500 de milioane de lei. Specialiștii susțin că programul ar trebui îmbunătăţit ca să-şi mai găsească doritori.
Rareș Gheorghe, broker imobiliar: „Programul Noua Casă nu mai este pliabil pentru necesităţile consumatorilor de credite de la noi din ţară, mai ales pentru cei din marile oraşe. Ar trebui să apară un plafon mai mare, ar trebui să apară dobânda fixa."
Gabriel Grecu, proprietar agenție imobiliară: „A rămas un pic în urmă, e mai restrictiv ca un credit ipotecar, veniturile au crescut, posibilităţile de cumpărare au crescut."
Potrivit ultimelor date, în 2023 statul a oferit garanții doar pentru 1.940 de credite Noua Casă, iar în 2024 doar 47% din fondurile alocate au fost solicitate.