Programul „Noua casă” e învechit și neatractiv. Pe deasupra, Finanțele au înjumătățit și bugetul pentru 2025

Programul „Noua casă” e învechit și neatractiv. Pe deasupra, Finanțele au înjumătățit și bugetul pentru 2025
📅 2025-02-05

Într-un complex imobiliar din Timișoara niciun apartament nu a fost vândut prin programul „Noua Casă”, anul trecut.

Vlad Vela, director vânzări complex imobiliar: Nu este adaptat la condițiile pieței. În primul rând este un program care a fost lansat cu ani în urmă și nu a fost modificat deloc, cursul e diferit, prețurile au crescut, nu mai acoperă nevoile pieței."

Locuinţele s-au cumpărat doar cu credite ipotecare sau cu banii jos. Rareș Gheorghe este chiar broker imobiliar și a luat recent un apartament cu două camere în valoare de 100.000 de euro. A împrumutat 70.000 de euro prin credit ipotecar.

Rareș Gheorghe, broker imobiliar: „Diferenţa între creditul ipotecar şi Noua Casă ar fi fost de 500 de lei pe lună şi am ales pentru mine creditul cu un cost cât mai mic. Creditul Noua Casă are dobânda variabilă şi îmi dă o siguranţă doar pentru trei luni de zile."

În prezent, o persoană care are un credit prin programul "Noua Casă" plătește o dobândă de 7,6%, adică indicele IRCC, la care se adaugă marja băncii de 2%. În acelaşi timp, băncile au oferte la credite ipotecare cu dobânzi fixe mai mici, pe trei sau cinci ani, cuprinse între 4,8% și 6,3%. Avantajul pe care îl are în continuare programul „Noua Casă" este că, pentru sumele mai mici de 70.000 de euro, avansul este de 5%. În timp ce la creditul ipotecar, avansul cerut variază între 15% și 20%.

Ovidiu Constantin Bunget, profesor Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Timișoara: Noua Casă a fost lansată acum 15 ani. Băncile vin cu alte oferte într-un credit ipotecar, o dată acordat un avans mai mare, evident că și ratele pot fi negociate, pe când în Noua Casă ratele sunt cu dobândă variabilă."

Pentru anul 2025 Ministerul de Finanțe a înjumătățit bugetul pentru programul „Noua Casă", de la un miliard de lei la 500 de milioane de lei. Specialiștii susțin că programul ar trebui îmbunătăţit ca să-şi mai găsească doritori.

Rareș Gheorghe, broker imobiliar: Programul Noua Casă nu mai este pliabil pentru necesităţile consumatorilor de credite de la noi din ţară, mai ales pentru cei din marile oraşe. Ar trebui să apară un plafon mai mare, ar trebui să apară dobânda fixa."

Gabriel Grecu, proprietar agenție imobiliară: „A rămas un pic în urmă, e mai restrictiv ca un credit ipotecar, veniturile au crescut, posibilităţile de cumpărare au crescut."

Potrivit ultimelor date, în 2023 statul a oferit garanții doar pentru 1.940 de credite Noua Casă, iar în 2024 doar 47% din fondurile alocate au fost solicitate.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Alfabetizarea matematică în România: 36% dintre elevi nu pot rezolva „probleme reale”. „Pare că se rupe ceva la gimnaziu”

Mai mult de o treime dintre elevii români nu pot folosi ce au învățat la matematică în probleme care mimează situații reale. Este concluzia dură a primului raport național de alfabetizare matematică.

Tensiune la cote maxime în această seară. Primul Consiliu de eliminare la Survivor, dar regulile se schimbă

Tensiunea atinge cote maxime, în această seară, la primul Consiliu de eliminare de la Survivor România! După lupte intense pe teren, Zeițele au pierdut jocul de imunitate, și sunt nevoite să elimine un concurent.

Reducerile masive la produsele aproape de expirare reduc risipa. Un singur lanț a „salvat” 35.000 de tone de alimente

Inițiativele de reducere a risipei alimentare produc efecte. Zeci de mii de tone de produse sunt salvate anual pentru că marile magazine le ieftinesc cu câteva zile înainte să expire.

Programul „Noua casă” e învechit și neatractiv. Pe deasupra, Finanțele au înjumătățit și bugetul pentru 2025

Ministerul de Finanțe a înjumătățit în 2025 banii pentru programul „Noua Casă”. În ultima perioadă cererea nu a fost mare, iar cei care au cumpărat o locuință au preferat creditele ipotecare, pentru dobânzile fixe mai mici în primii 3 sau 5 ani.

Liber la vacanțe în SUA fără vize. Biletele de avion încep de la 337 de euro. Cele mai căutate destinații de până acum

Ridicarea vizelor pentru Statele Unite a generat un val de rezervări pentru această destinație.

ANIMAȚIE. Filmul tragediei în care au murit doi oameni, după ce au căzut cu mașina în Olt. Martor: „Nu am avut ce să facem”

Un copil de trei ani, mătușa și bunicul lui au fost scoși din apele înghețate ale Oltului în urma unei operațiuni dramatice. Au plonjat cu mașina în râu, iar femeia a apucat să sune la 112 înainte ca autoturismul să se scufunde.

Hotelierii se tem că vor rămâne fără clienți după reducerea tichetelor de vacanță. Oferă reduceri de până la 45%

Cu trei luni înainte de deschiderea sezonului estival litoral hotelierii și agențiile de turism încearcă să atragă turiștii cu tot felul de oferte.

Dezbateri pe buget cu huiduieli în Parlament. Deputat USR: „Respect zero față de legile țării”

Reducerea posturilor din Camera Deputaților a fost aprobată în plen, în criticile parlamentarilor AUR și POT. Au fost proteste și la dezbaterea bugetului național, după 18 ore de discuții, în comisiile de specialitate.

Ilie Năstase, după ce Simona Halep a anunțat că se retrage: ”A fost cea mai bună din lume, nu? Mai mult nu putea să fie”

Simona Halep se retrage din tenis. După aproape 15 ani de carieră, fostul număr unu mondial a făcut anunțul la ''Transylvania Open''.

UE, măsuri dure împotriva produselor ieftine de pe Temu, Shein și AliExpress. Toate coletele vor fi taxate

Comisia Europeană ia măsuri dure împotriva produselor ieftine cumpărate de pe platforme precum Temu, Shein sau Amazon. Vor fi eliminate scutirile de taxe pentru coletele sub 150 de euro și vor fi intensificate controalele vamale.

Good News

Only good and positive news.