Reducerile masive la produsele aproape de expirare reduc risipa. Un singur lanț a „salvat” 35.000 de tone de alimente

Reducerile masive la produsele aproape de expirare reduc risipa. Un singur lanț a „salvat” 35.000 de tone de alimente
📅 2025-02-05

Clienții se bucură că pot face economii. În plus, medicii dau asigurări că acestea nu sunt un pericol pentru consum.

Cumpărăturile încep pentru mulți în zona raioanelor cu produse aflate la „vânzare accelerată”, adică la preț mai mic, soluția găsită de marile magazine pentru a nu rămâne cu produsele care urmează să expire.

Bărbat: „Multă lume se bucură de așa ceva că e mai ieftin, e mai economic.”

Reporter: „Vă uitați la astfel de produse, comparați prețurile?”

Bărbat: „Cum să nu?”

Femeie: „E bun pentru cei care au pensie mai mică, merge.”

Reporter: „Ați cumpărat astfel de produse?”

Femeie: „Am cumpărat și sunt bune!”

Reporter: „Se simte la bonul total?”

Femeie: „Da, cum să nu!”

La astfel de raioane o să găsiți de la mezeluri și brânzeturi până la lactate, ouă sau carne.

În timp ce clienții se bucură de economiile făcute, marile magazine câștigă de la an la an în lupta cu risipa alimentară. Un mare lanț de magazine a salvat într-un singur an 35.000 de tone de alimente care altfel ar fi ajuns la gunoi. Asta pentru că unele produse au reduceri și de 70%, iar foarte mulți clienți urmăresc aceste oferte.

Și aplicațiile de livrare au început să introducă opțiunea de a salva produse care urmează să expire. O singură platformă a evitat astfel, anul trecut, irosirea a 16 tone de deșeuri alimentare, o creștere de patru ori și jumătate față de anul precedent.

Produsele aproape de expriare sunt sigure

De altfel, medicii nutriționiști încurajează consumul acestor produse și spun că nu prezintă niciun pericol chiar dacă sunt aproape de termenul de expirare.

Totuși, „e necesar să fim atenți la alimentele perisabile, precum lactatele, carnea, peștele sau preparatele gata de consum. Acestea nu ar trebui consumate după data de expirare pentru că pot dezvolta bacterii periculoase. Un alt aspect de luat în calcul este ambalajul: dacă un produs prezintă urme de deteriorare ori are miros modificat, e bine să îl evităm indiferent de termen”, explică Andreea Minea, nutriționist.

Deocamdată, suntem codași în Uniunea Europeană la acest capitol și aruncăm anual 2,5 milioane de tone de alimente, adică aproape 126 de kilograme pe cap de locuitor.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Alfabetizarea matematică în România: 36% dintre elevi nu pot rezolva „probleme reale”. „Pare că se rupe ceva la gimnaziu”

Mai mult de o treime dintre elevii români nu pot folosi ce au învățat la matematică în probleme care mimează situații reale. Este concluzia dură a primului raport național de alfabetizare matematică.

Tensiune la cote maxime în această seară. Primul Consiliu de eliminare la Survivor, dar regulile se schimbă

Tensiunea atinge cote maxime, în această seară, la primul Consiliu de eliminare de la Survivor România! După lupte intense pe teren, Zeițele au pierdut jocul de imunitate, și sunt nevoite să elimine un concurent.

Reducerile masive la produsele aproape de expirare reduc risipa. Un singur lanț a „salvat” 35.000 de tone de alimente

Inițiativele de reducere a risipei alimentare produc efecte. Zeci de mii de tone de produse sunt salvate anual pentru că marile magazine le ieftinesc cu câteva zile înainte să expire.

Programul „Noua casă” e învechit și neatractiv. Pe deasupra, Finanțele au înjumătățit și bugetul pentru 2025

Ministerul de Finanțe a înjumătățit în 2025 banii pentru programul „Noua Casă”. În ultima perioadă cererea nu a fost mare, iar cei care au cumpărat o locuință au preferat creditele ipotecare, pentru dobânzile fixe mai mici în primii 3 sau 5 ani.

Liber la vacanțe în SUA fără vize. Biletele de avion încep de la 337 de euro. Cele mai căutate destinații de până acum

Ridicarea vizelor pentru Statele Unite a generat un val de rezervări pentru această destinație.

ANIMAȚIE. Filmul tragediei în care au murit doi oameni, după ce au căzut cu mașina în Olt. Martor: „Nu am avut ce să facem”

Un copil de trei ani, mătușa și bunicul lui au fost scoși din apele înghețate ale Oltului în urma unei operațiuni dramatice. Au plonjat cu mașina în râu, iar femeia a apucat să sune la 112 înainte ca autoturismul să se scufunde.

Hotelierii se tem că vor rămâne fără clienți după reducerea tichetelor de vacanță. Oferă reduceri de până la 45%

Cu trei luni înainte de deschiderea sezonului estival litoral hotelierii și agențiile de turism încearcă să atragă turiștii cu tot felul de oferte.

Dezbateri pe buget cu huiduieli în Parlament. Deputat USR: „Respect zero față de legile țării”

Reducerea posturilor din Camera Deputaților a fost aprobată în plen, în criticile parlamentarilor AUR și POT. Au fost proteste și la dezbaterea bugetului național, după 18 ore de discuții, în comisiile de specialitate.

Ilie Năstase, după ce Simona Halep a anunțat că se retrage: ”A fost cea mai bună din lume, nu? Mai mult nu putea să fie”

Simona Halep se retrage din tenis. După aproape 15 ani de carieră, fostul număr unu mondial a făcut anunțul la ''Transylvania Open''.

UE, măsuri dure împotriva produselor ieftine de pe Temu, Shein și AliExpress. Toate coletele vor fi taxate

Comisia Europeană ia măsuri dure împotriva produselor ieftine cumpărate de pe platforme precum Temu, Shein sau Amazon. Vor fi eliminate scutirile de taxe pentru coletele sub 150 de euro și vor fi intensificate controalele vamale.

Good News

Only good and positive news.