Ei se tem că ar putea rămâne cu multe locuri libere în condițiile în care anul acesta bugetarii care vor să beneficieze în continuare de vouchere de vacanță trebuie să plătească cu banii lor jumătate din valoarea acestora.
Că să nu rămână cu hotelurile goale cei din industria ospitalității și-au regândit strategiile de marketing. De acum și până în martie turiștii pot să facă rezervări la tarife reduse chiar și cu 45 de procente.
Ștefan Necula, managerul unei agenții de turism: „Până acum am înregistrat vânzări de peste 8 milioane de euro. În sudul litoralului s-au făcut foarte multe investiții, au apărut resorturi care oferă servicii all inclusive. Creșterea până la momentul acesta, dacă comparăm veniturile cu 2024, este de peste 20%”.
O pondere mare în rezervarea unui sejur la mare o au voucherele de vacanță. Cei din industria ospitalității se bazează în continuare pe cei care mai au încă tichete de anul trecut care pot fi folosite până în iunie.
Pe litoral, anul trecut, aproape 40% dintre sejururile rezervate au fost achitate cu vouchere de vacanță. Turiștii au preferat hoteluri de 3 și patru stele, iar cele mai căutate stațiuni au fost Mamaia și Eforie Nord.
Anul acesta voucherele de vacanță pentru bugetari se acordă după noi reguli. Cei care vor să beneficieze în continuare de ele trebuie să plătească jumătate din valoarea acestora. Cu alte cuvinte, din 1.600 de lei pe an care este valoarea fixă a voucherelor, bugetarii trebuie să scoată din buzunar 800 de lei. Din salariu însă vor fi reținuți 320 de lei care este impozitul pe venit de 10% și încă 10% contribuția de asigurări sociale de sănătate. Metodologia prin care turiștii vor putea să plătească cu acești bani urmează să fie stabilită.
Cristian Bărhălescu – președinte ANAT Sud Est: „Pentru fiecare 23.650 de lei din vouchere încasați se creează un loc de muncă în industrie, de aceea este foarte important și pentru litoral, dar și pentru angajați. Cu siguranță vom vedea mai puțini turiști pe litoral în acest an pentru că voucherele îi determinau să meargă spre litoral sau către munte.”
Mai toate voucherele emise în 2024, în valoare de aproape 2 miliarde de lei, au fost decontate, arată statisticile.
Oana Olteanu, managerul unui hotel din Mamaia: „Avem rezervări deja pentru sezonul 2025, pentru vară. Avem reduceri până la 28 februarie de 20% pentru întreg pachetul achiziționat, iar până la 31 martie de 15%. Până la acest moment avem două treimi din valoarea încasată pentru înscrieri timpurii plătite cu carduri de vacanță”.
Specialiștii din industria hotelieră spun că eliminarea voucherelor de vacanță va afecta turismul intern iar cei care alegeau până acum litoralul românesc se vor îndrepta spre Grecia, Turcia sau Bulgaria.
Potrivit INS, în 2024, peste 14 milioane de turiști s-au bucurat de vacanțe în țara noastră cu 4.5% mai mulți că în 2023.