Mai mult, consumatorii au la dispoziție o platformă online unde pot reclama, în timp real, produsele care nu îndeplinesc condițiile de siguranță.
Piața Uniunii Europene este asaltată de produse ieftine din afara Europei, în special din China, care spun responsabilii pun în pericol sănătatea, poluează și distrug afacerile locale. Platforme precum Shein și Temu sunt acum investigate de Comisia Europeană pentru practici înșelătoare: reduceri false, recenzii trucate și strategii care creează dependență în rândul consumatorilor. În atenția Comisiei sunt și AliExpress sau Amazon.
Michael Mcgrath, Comisarul european pentru Protecția Consumatorilor: „Probele sunt clare, până la 96% dintre produsele testate de pe aceste platforme nu respectă până la capăt regulile. De exemplu la jucăriile pentru copii, unele părți sunt și detașabile ușor, copilul se poate sufoca sau dacă unele nu respectă regulile de siguranță ale Uniunii”.
Comisia Europeană a anunțat măsuri drastice pentru cumpărăturile online din afara Uniunii. Cea mai importantă măsură este eliminarea scutirii de taxe vamale pentru coletele sub 150 de euro, aprobată deja de Parlamentul European. Urmează ca statele membre să-și de acordul, cel mai probabil, până la sfârșitul primului semestru al acestui an.
Anul trecut, comercianții online din afara Uniunii Europene au expediat în statele membre 4,6 miliarde de colete cu bunuri ieftine, adică, în medie, 12 milioane de pachete pe zi. 91% au venit din China. Volumul este dublu față de 2023 și triplu față de 2022. Dacă s-ar introduce taxe vamale și pentru coletele cu o valoare sub 150 de euro, veniturile colectate la nivelul Uniunii Europene ar putea depăși un miliard de euro, potrivit primelor estimări ale Comisiei Europene.
Cum eliminarea acestei scutiri ar duce la un volum uriaș de mărfuri în vămile statelor membre, Comisia Europeană vrea să introducă o taxă de procesare pentru importurile din comerțul online, care ar reveni în sarcina comercianților și intermediarilor. Însă, deocamdată nu a fost stabilită o valoare sau o dată de la care ar putea fi aplicată.
Cristi Movilă, președintele Asociației Române a Magazinelor Online: „Sunt peste 300.000 de colete zilnic care intră din Asia, dacă ar fi toate vămuite am câștiga un milion de euro în economia locală. Într-adevăr acum nu putem să procesăm volumul atât de mare de importuri, doar că asta ar forța un pic automatizarea, un pic investită în tehnologie la nivelul tuturor vămilor din UE”.
Controalele vamale vor fi intensificate, iar Comisia Europeană vrea o platformă online comună pentru toate vămile europene. În 2023, 17,5 milioane de produse au fost reținute la granițele Uniunii Europene ca fiind contrafăcute.
Consumatorii pot reclama în timp real pe o platformă a Uniunii Europene produsele care nu îndeplinesc condițiile de siguranță, iar autoritățile naționale sunt obligate să le înlăture.