Rafila: Am pierdut noțiunea medicinei comunitare

Rafila: Am pierdut noțiunea medicinei comunitare
📅 2023-12-02

Pachetul de investigații din noul contract cadru finanțat integral de Casa Națională de Sănătate este consistent, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El s-a întrebat de ce trebuie să plătească gravidele analizele: nu există informare corectă, s-a pierdut noțiunea medicinei comunitare.

Rafila a vorbit, luni, la U.M.F Carol Davila, despre situația femeilor însărcinate, menționând, printre altele, că se întreabă de ce își plătesc analizele, în condițiile în care în noul contract cadru pachetul de investigații finanțat integral de Casa Națională de Sănătate este unul consistent.

„Întrebarea e următoarea: de ce trebuie să plătească aceste investigații? Pentru că nu există întotdeauna bună credință, pentru că uneori probabil că primesc un mesaj că sunt trimise într-un loc unde analizele sunt mai bune sau mai sigure, sunt făcute de persoane specializate și așa mai departe”, a spus ministrul.

În opinia acestuia, cealaltă parte a problemei este legată de medicina comunitară: „Noi am pierdut această noțiune a medicinei comunitare în momentul în care medicina de familie din România a fost schimbată ca și concept și un medic de familie nu are responsabilitate decât pentru lista lui de pacienți. În trecut, însă, medicul de familie avea arondat - sau doi sau trei medici de familie aveau arondat un anumit teritoriu și cunoșteau tot. Vă spun asta din familia mea direct, pentru că tatăl meu a avut o astfel de activitate 25 de ani, cunoștea toate gravidele, toți copiii, știa situația vaccinării, îi sfătuia”.

Rafila a adăugat că încearcă să rezolve această nevoie. Prin PNRR se fac peste 200 de centre integrate comunitare unde medicii de familie, asistenții medicali comunitari, moașa ar trebui să lucreze pentru sănătatea comunității.

„Dacă o să reușim lucrul ăsta în zona rurală, în zonele defavorizate, atunci o să avem un răspuns coerent”, afirmă Rafila.

Ministrul a menționat și lipsa de dotare slabă a unor cabinete de medicină de familie sau a ambulatoriilor de specialitate, însă a spus că și acest aspect se va schimba rapid, pentru că există 2.500 de cabinete de medicină de familie care se dotează.

„Avem foarte, foarte multe ambulatorii de specialitate care sunt renovate și dotate. Însă uităm un lucru important - și încercăm și aici să compensăm cât se poate - în partea de resursă umană calificată pentru că transformarea unui medic din dispecer în investigator și cel care rezolvă până la urmă marea majoritate a unei probleme medicale a unei femei gravuide este ceea ce poate să dea încredere în sistemul de sănătate”, a declarat ministrul.

  • Horoscop 4-10 decembrie 2023, cu Mihai Voropchievici. Gemenii își dezlănțuie sufletul, Fecioarele sunt lovite de o iubire fulgerătoare
  • Mai hibernează urșii în România? Un expert explică fenomenele care afectează comportamentul animalelor
  • Rona Hartner a fost uitată de vedete în ziua înmormântării! Doar două persoane publice au condus-o pe ultimul drum
  • Fată de 14 ani, cu handicap mental, exploatată sexual la cabana ”Prințului Clisurii”. De ce este vizată de DIICOT și Mira Radovancovici, primarul din Pojejena UPDATE Cine sunt cei reținuți
  • Cel mai tânăr ostatic al Hamas, în vârstă de doar 10 luni, ar fi trebuit să fie eliberat curând, împreună cu mama sa. Ce s-a întâmplat, de fapt: „Dacă mai așteptăm o zi, poate îl vom pierde”
  • Mesajul unei românce, care s-a întors în țară după 33 de ani petrecuți în Germania: ”Aici indiferent de cât ești de sărac, ești la tine în țară!”
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Planta care luptă împotriva mucegaiului din casă și a substanțelor toxice din aer

Dincolo de frumusețea oferită locuinței, plantele de interior au și beneficii pentru sănătate.

Ce s-a întâmplat cu fiul lui Napoleon Bonaparte? Un film despre viața împăratului Franței, interpretat de Joaquin Phoenix

Când Ridley Scott și Joaquin Phoenix își unesc forțele, magia cinematografică se întâmplă.  O dramă istorică epică dezvăluie povestea adevărată a împăratului Franței.

Emmanuel Macron merge în Qatar pentru a media un nou armistițiu în Fâșia Gaza

Președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța este "foarte îngrijorată" de reluarea violențelor în Gaza și că merge în Qatar pentru a ajuta la eforturile pentru un nou armistițiu. Macron a spus că situația necesită dublarea eforturilor pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor, potri...

10 rase de câini de talie mică dar cu personalități puternice

La câini, mărimea nu este o măsură exactă a personalității. Multe rase de câini de talie mică prezintă caractere la fel de vibrante și diverse ca cele ale omologilor lor mai mari.

Factorii care determină apariția bolilor după 60 de ani

Odată cu înaintarea în vârstă apar tot mai multe probleme de sănătate, astfel că este important să acordăm mai multă atenție stilului de viață.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..