SEARĂ AMERICANĂ la SALA RADIO

SEARĂ AMERICANĂ la SALA RADIO
📅 2025-01-15

Vineri, 17 ianuarie 2025 (de la 19.00), MATTHIAS FOREMNY (Germania), care este dirijor principal invitat al Operei din Leipzig și a fost dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Stuttgart, se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO pentru o seară cu parfum american!

Veți asculta la Sala Radio cele două celebre partituri semnate de George Gershwin: Rhapsody in Blue și Un american la Paris, dar și Suita americană de Dvořák.

În 2012, dirijorul MATTHIAS FOREMNY a fost distins cu Echo Classic Award (Germania) și printre ansamblurile importante la pupitrul cărora s-a aflat se numără: Gewandhausorchester Leipzig, Staatskapelle Dresden, Deutsches Sinfonieorchester Berlin, Hamburger Philharmoniker, Deutsche Oper Berlin, Rundfunksinfonieorchester Berlin, WDR Sinfonieorchester Köln, NDR Sinfonieorchester Hamburg, NDR Radio Philharmonie Hannover, Finish Radio Symphony Orchestra Helsinki, China Philharmonic Orchestra.

Seara de la Sala Radio se deschide cu Valses nobles et sentimentales (Valsuri nobile și sentimentale), creația lui Ravel, compozitorul francez de la a cărui naștere aniversăm 150 de ani. Partitura (concepută în 1911) reunește opt valsuri și este un omagiu adus altui mare compozitor: Schubert (ce lansase o lucrare cu același nume în 1823). Mai târziu, versiunea orchestrală a valsurilor a devenit balet sub titlul Adélaïde, ou le langage des fleurs (Adélaïde sau limbajul florilor), cu un subiect foarte asemănător cu „La traviata” a lui Verdi.

La pian o veți aplauda ca solistă pe LUIZA BORAC, care a primit peste 50 de premii și distincții internaționale. A fost laureată cu Premiul I la Edvard Grieg Competition, unde a primit, de asemenea, și Premiul Publicului, este câștigătoare a Premiului I al Concursului de pian Mendelssohn - Berlin, câștigătoare a Premiului II și a medaliei de argint la Concursul Internațional de Pian Gina Bachauer din Salt Lake City ș.a.

Artist premiat de BBC, descrisă ca fiind o pianistă cu „o mare bogăție de nuanțe”, Luiza Borac a interpretat și a înregistrat cu succes la nivel internațional premiere mondiale de Robert Schumann, George Enescu (Concertul pentru pian), Dinu Lipatti, Marcel Mihalovici, György Kurtàg și Constantin Silvestri. A cântat în săli de concert prestigioase din întreaga lume, printre care Carnegie Hall - New York, Walt Disney Hall - Los Angeles, Concertgebouw Amsterdam, Köln Philharmonie și Barbican Centre - Londra, alături de orchestre ca Academy-of-Saint-Martin-in-the-Fields, Netherlands Philharmonic Orchestra, WDR Köln și altele.

Luiza Borac a absolvit Universitatea Națională de Muzică București și s-a perfecționat apoi la Academia de Muzică și Teatru din Hanovra. În anul 2013 a lansat albumul cu lucrări pentru pian de Dinu Lipatti, alături de orchestra Academiei St-Martin-in-the-Fields, înregistrare ce a obținut 5 stele de la BBC Music Magazine și 18 stele de la Piano News. Albumul său din 2021, ce cuprinde interpretarea în premieră mondială a lui George Enescu (Concertul pentru pian), Constantin Silvestri (integrala lucrărilor pentru pian) și György Kurtàg a obținut 2 nominalizări: pentru International Classical Music Awards și pentru Opus Klassik, la categoria „Instrumentist al anului”.

În calitate de promotoare a artiștilor de sex feminin, Luiza Borac a dedicat o activitate unică și foarte apreciată la nivel european lui Alice Herz-Sommer, cea mai în vârstă pianistă din lume, pe care a cunoscut-o personal, și Clarei Schumann - pentru cea de-a 200-a aniversare a acesteia. Fiind unul dintre primii laureați ai Premiului Dorothea-Erxleben (numit după prima femeie licențiată în medicină din lume), Luiza Borac a prezentat în premieră, înregistrat și interpretat în concerte un număr mare de lucrări scrise de femei compozitoare.

Citește pe Antena3.ro
Cum a apărut drapelul de luptă al rușilor în Ucraina la mitingul AUR de duminică. Ce reprezintă steagul controversat

Singurul pianist care a înregistrat integral muzica pentru pian a celor mai importanți 3 compozitori români - George Enescu, Dinu Lipatti și Constantin Silvestri - Luiza Borac a fost descrisă ca fiind „cel mai mare exponent în viață al muzicii de pian a compatriotului său - George Enescu”. Luiza Borac este artist Steinway din 1998 și a fost inclusă pe Steinway Wall of Fame.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

SpaceX lansează două misiuni pe Lună dintr-o singură lovitură

O rachetă SpaceX Falcon 9 se îndreaptă spre spațiu, miercuri, și transportă o pereche de nave într-o călătorie spre cel mai apropiat vecin ceresc. Misiunile dau startul a ceea ce se așteaptă să fie un an plin de misiuni pe Lună, potrivit CNN.

Când vom putea circula prin primul tunel de autostradă din România

Tunelul de autostradă va trece prin dealul Momaia din județul Argeș și face parte din Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu-Piteși.

Ciolacu, despre creșterea TVA: Ar însemna o majorare pentru toți. Eu acest lucru nu-l fac

Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu are intenția de a crește TVA-ul: „Depășim zona de tatuaje și nu mărim TVA-ul”, a spus el, după discuția avută cu Tánczos Barna la Ministerul Finanțelor.

Ciolacu amenință cu insolvența companiile de stat cu pierderi

„Dacă sunt pierderi în ultimii cinci ani și nu se vede nicio restructurare și niciun plan de redresare a acelor companii, de ce nu, părerea mea, că se poate intra în zona de insolvență”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, referindu-se la companiile de stat.

O incursiune în lumea muzicii de Ziua Culturii Naționale: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României le-a oferit preșcolarilor din București o vizită la Biblioteca Națională

Pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale într-un mod cu adevărat inedit, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României i-a invitat pe preșcolarii Grădiniței „Happy Planet Kids” să viziteze Biblioteca Națională a României. Organizatorii au găsit această ocazie perfectă pentru a-i apropia d...

Procurorii reiau dosarul Mineriadei: Ion Iliescu urmează să fie audiat la domiciliu

Procurorii militari revin în atenția publică cu dosarul Mineriadei din iunie 1990, când violențele din Piața Universității au marcat o pagină neagră a istoriei recente a României. Miercuri, aceștia vor merge la vila fostului președinte Ion Iliescu pentru a-l informa despre reluarea urmăririi pena...

Bărbați versus femei. Diferențele de vârstă preferate în relațiile de dragoste

Un nou studiu dezvăluie diferențele de vârstă ale relațiilor preferate de bărbați și femei. Cu cât oamenii îmbătrânesc, cu atât preferă să aibă un partener mai tânăr dacă încep o nouă relație. Acest efect este mai puternic la bărbați decât la femei.

Cuba: Peste 550 de prizonieri eliberați, după relaxarea sancțiunilor de către SUA

Cuba a anunțat, marți, că 553 de prizonieri vor fi eliberați, după ce Statele Unite au scos insula comunistă de pe lista neagră a statelor care sponsorizează terorismul, informează AFP.

Primul concert AdMusicam al anului 2025, de Ziua Culturii Naționale în Sala Mare a ICR

De Ziua Culturii Naționale, Institutul Cultural Român deschide stagiunea concertelor AdMusicam Concert Series din 2025 pe 16 ianuarie 2025, ora 19.00, în Sala Mare a ICR din Aleea Alexandru nr. 38, cu o ediție inspirată de o lucrare a lui George Enescu: Legenda.

România, luată prin surprindere de obligaţia de a colecta textile 

De la începutul acestui an, colectarea separată a textilelor utilizate a devenit obligatorie la nivelul UE, inclusiv în România, însă ţara noastră este departe de a avea o infrastructură pregătită pentru a ridica gradul de colectare care astăzi este cu mult în urmă faţă de ţările din vest.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.