Ce înseamnă BICISNIC, unul dintre cele mai căutate cuvinte în DEX?

Ce înseamnă BICISNIC, unul dintre cele mai căutate cuvinte în DEX?
📅 2025-01-15

În ultimele luni, cuvântul „bicisnic” a devenit unul dintre cele mai căutate în DEX, stârnind curiozitatea multor utilizatori ai limbii române.

Acest termen, mai puțin utilizat în limbajul cotidian, atrage atenția prin sonoritatea sa neobișnuită și prin semnificațiile sale adânc înrădăcinate în cultura și literatura română.

Ce înseamnă „bicisnic”?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), cuvântul „bicisnic” are mai multe sensuri, toate având o nuanță negativă:

  1. Lipsit de valoare, fără importanță, neînsemnat.
  2. Om de nimic, laș, neputincios.
  3. Copleșit de nenorociri, umilit, nenorocit.

Este un cuvânt vechi, care se regăsește adesea în operele literare clasice, fiind folosit pentru a descrie o persoană sau o situație marcată de slăbiciune, umilință sau neputință.

Originea cuvântului „bicisnic”

Etimologic, „bicisnic” provine din termenul slav „běsĕnŭ” (diabolic, blestemat) și a pătruns în limba română cu sensuri care indică inferioritate sau nenorocire. Este un exemplu elocvent al influențelor slave asupra limbii române, mai ales în lexicul ce exprimă stări sufletești sau trăsături de caracter.

Utilizarea cuvântului în literatură

În literatura română, „bicisnic” apare frecvent în textele scriitorilor clasici, cum ar fi Mihai Eminescu, Ion Creangă sau Liviu Rebreanu, care îl foloseau pentru a descrie personaje marginalizate sau aflate într-o stare de decădere morală și materială.

Exemple:

  • Mihai Eminescu, în poezia sa, descrie uneori condiția umană într-o manieră melancolică, folosind termeni precum „bicisnic” pentru a accentua fragilitatea existenței.
  • În „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, termenul este utilizat pentru a ilustra umilința sau neputința unor personaje.

De ce este „bicisnic” atât de căutat în DEX?

  1. Curiozitate lingvistică: Fiind un cuvânt arhaic, „bicisnic” nu mai face parte din limbajul comun, dar reapare în contexte literare, academice sau în dezbateri culturale, stârnind interesul publicului modern.
  2. Redescoperirea literaturii: Elevii și studenții care studiază operele clasice românești îl întâlnesc des și doresc să-i înțeleagă sensul și conotațiile.
  3. Rezonanța sa filozofică: Cuvântul evocă ideea de slăbiciune umană, o temă universală care rezonează cu experiențele și emoțiile fiecăruia.

„Bicisnic” este un cuvânt care poartă o încărcătură istorică, literară și emoțională profundă. Popularitatea sa recentă în căutările DEX demonstrează dorința de a redescoperi bogăția limbii române și de a înțelege mai bine sensurile cuvintelor care ne definesc cultura. Deși învechit, „bicisnic” rămâne un exemplu viu al modului în care limbajul poate reflecta și influența percepția asupra condiției umane.

Citește pe Antena3.ro
Cum a apărut drapelul de luptă al rușilor în Ucraina la mitingul AUR de duminică. Ce reprezintă steagul controversat
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

SpaceX lansează două misiuni pe Lună dintr-o singură lovitură

O rachetă SpaceX Falcon 9 se îndreaptă spre spațiu, miercuri, și transportă o pereche de nave într-o călătorie spre cel mai apropiat vecin ceresc. Misiunile dau startul a ceea ce se așteaptă să fie un an plin de misiuni pe Lună, potrivit CNN.

Când vom putea circula prin primul tunel de autostradă din România

Tunelul de autostradă va trece prin dealul Momaia din județul Argeș și face parte din Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu-Piteși.

Ciolacu, despre creșterea TVA: Ar însemna o majorare pentru toți. Eu acest lucru nu-l fac

Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu are intenția de a crește TVA-ul: „Depășim zona de tatuaje și nu mărim TVA-ul”, a spus el, după discuția avută cu Tánczos Barna la Ministerul Finanțelor.

Ciolacu amenință cu insolvența companiile de stat cu pierderi

„Dacă sunt pierderi în ultimii cinci ani și nu se vede nicio restructurare și niciun plan de redresare a acelor companii, de ce nu, părerea mea, că se poate intra în zona de insolvență”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, referindu-se la companiile de stat.

O incursiune în lumea muzicii de Ziua Culturii Naționale: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României le-a oferit preșcolarilor din București o vizită la Biblioteca Națională

Pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale într-un mod cu adevărat inedit, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României i-a invitat pe preșcolarii Grădiniței „Happy Planet Kids” să viziteze Biblioteca Națională a României. Organizatorii au găsit această ocazie perfectă pentru a-i apropia d...

Procurorii reiau dosarul Mineriadei: Ion Iliescu urmează să fie audiat la domiciliu

Procurorii militari revin în atenția publică cu dosarul Mineriadei din iunie 1990, când violențele din Piața Universității au marcat o pagină neagră a istoriei recente a României. Miercuri, aceștia vor merge la vila fostului președinte Ion Iliescu pentru a-l informa despre reluarea urmăririi pena...

Bărbați versus femei. Diferențele de vârstă preferate în relațiile de dragoste

Un nou studiu dezvăluie diferențele de vârstă ale relațiilor preferate de bărbați și femei. Cu cât oamenii îmbătrânesc, cu atât preferă să aibă un partener mai tânăr dacă încep o nouă relație. Acest efect este mai puternic la bărbați decât la femei.

Cuba: Peste 550 de prizonieri eliberați, după relaxarea sancțiunilor de către SUA

Cuba a anunțat, marți, că 553 de prizonieri vor fi eliberați, după ce Statele Unite au scos insula comunistă de pe lista neagră a statelor care sponsorizează terorismul, informează AFP.

Primul concert AdMusicam al anului 2025, de Ziua Culturii Naționale în Sala Mare a ICR

De Ziua Culturii Naționale, Institutul Cultural Român deschide stagiunea concertelor AdMusicam Concert Series din 2025 pe 16 ianuarie 2025, ora 19.00, în Sala Mare a ICR din Aleea Alexandru nr. 38, cu o ediție inspirată de o lucrare a lui George Enescu: Legenda.

România, luată prin surprindere de obligaţia de a colecta textile 

De la începutul acestui an, colectarea separată a textilelor utilizate a devenit obligatorie la nivelul UE, inclusiv în România, însă ţara noastră este departe de a avea o infrastructură pregătită pentru a ridica gradul de colectare care astăzi este cu mult în urmă faţă de ţările din vest.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.