Amenințări de la Kremlin: „Ucraina şi Republica Moldova ar putea înceta să existe ca state!”

Amenințări de la Kremlin: „Ucraina şi Republica Moldova ar putea înceta să existe ca state!”
📅 2025-01-15

Atât Ucraina, cât şi Republica Moldova ar putea să nu mai existe ca state indepedente, a declarat într-un interviu pentru cotidianul „Komsomolskaia Pravda”, publicat marţi, Nikolai Patruşev, consilierul preşedintelui rus Vladimir Putin. Colaboratorul liderului rus bagă fitile și în relația României cu Uniunea Europeană.

"Nu poate fi exclus ca Ucraina să înceteze să existe ca stat anul acesta", a declarat Patruşev, fostul secretar al Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, Patruşev afirmă că aceasta "fie va intra în componenţa unui alt stat, fie în general îşi va înceta existenţa".

Nikolai Patruşev a acuzat conducerea Republicii Moldova, dar şi a republicilor baltice, de discriminarea populaţiei rusofone, subliniind că prioritatea Rusiei este "apărarea concetăţenilor săi în întreaga lume".

Potrivit lui Patruşev, criza energetică din aceste ţări este o dovadă a rusofobiei conducerii lor, care execută ordinele de la Bruxelles în vederea reducerii dependenţei de gazul rus.

"Nu este exclus ca politica antirusă agresivă a Chişinăului să facă fie ca Republica Moldova să intre în componenţa unui alt stat, fie în general să înceteze să existe. În această situaţie, e bine de analizat exemplul Ucrainei, unde naţionalismul şi rusofobia au dus ţara la prăbuşire, încă mult înainte de operaţiunea militară specială", a subliniat Patruşev, folosind termenul impus în Rusia pentru războiul pe care Moscova l-a declanşat împotriva Ucrainei.

În ceea ce priveşte Ucraina, Nikolai Patruşev a declarat că pentru Rusia este important să fie atinse obiectivele fixate de preşedintele rus Vladimir Putin, iar pe plan mondial să fie recunoscută alipirea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, precum şi a Republiciii Crimeea la Federaţia Rusă.

În interviul pentru Komsomolskaia Pravda, Patruşev a declarat aprecierea Moscovei faţă de preşedintele american ales Donald Trump şi faţă de declaraţiile sale. El consideră că negocierile de pace asupra Ucrainei trebuie să fie purtate între Rusia şi SUA, fără participarea altor ţări din Occident.

Fitile în relația României cu UE 

"Nici cu Londra, nici cu Bruxellesul nu avem ce discuta. Conducerea UE, de exemplu, nu mai are de mult dreptul să vorbească în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria şi România, şi altor câtorva ţări europene interesate în stabilitate în Europa şi care se situează pe o poziţie echilibrată faţă de Rusia", a mai declarat Patruşev.

Nikolai Patruşev, în vârstă de 73 de ani, este fost ofiţer de informaţii care până anul trecut a fost secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, funcţie pe care o deţinea încă din 2008. Considerat un aliat apropiat al lui Putin - unii chiar văzându-l ca succesor al acestuia -, chiar mai radical decât actualul lider de la Kremlin, anterior Patruşev a fost director al Serviciului Federal de Securitate (FSB), din 1999 până în 2008. El a jucat un rol-cheie în deciziile de a prelua şi apoi anexa Crimeea în 2014 şi de a invada Ucraina în 2022.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

AGERPRES

Citește pe Antena3.ro
Cum a apărut drapelul de luptă al rușilor în Ucraina la mitingul AUR de duminică. Ce reprezintă steagul controversat
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Când vom putea circula prin primul tunel de autostradă din România

Tunelul de autostradă va trece prin dealul Momaia din județul Argeș și face parte din Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu-Piteși.

Ciolacu, despre creșterea TVA: Ar însemna o majorare pentru toți. Eu acest lucru nu-l fac

Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu are intenția de a crește TVA-ul: „Depășim zona de tatuaje și nu mărim TVA-ul”, a spus el, după discuția avută cu Tánczos Barna la Ministerul Finanțelor.

Ciolacu amenință cu insolvența companiile de stat cu pierderi

„Dacă sunt pierderi în ultimii cinci ani și nu se vede nicio restructurare și niciun plan de redresare a acelor companii, de ce nu, părerea mea, că se poate intra în zona de insolvență”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, referindu-se la companiile de stat.

O incursiune în lumea muzicii de Ziua Culturii Naționale: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României le-a oferit preșcolarilor din București o vizită la Biblioteca Națională

Pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale într-un mod cu adevărat inedit, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României i-a invitat pe preșcolarii Grădiniței „Happy Planet Kids” să viziteze Biblioteca Națională a României. Organizatorii au găsit această ocazie perfectă pentru a-i apropia d...

Procurorii reiau dosarul Mineriadei: Ion Iliescu urmează să fie audiat la domiciliu

Procurorii militari revin în atenția publică cu dosarul Mineriadei din iunie 1990, când violențele din Piața Universității au marcat o pagină neagră a istoriei recente a României. Miercuri, aceștia vor merge la vila fostului președinte Ion Iliescu pentru a-l informa despre reluarea urmăririi pena...

Bărbați versus femei. Diferențele de vârstă preferate în relațiile de dragoste

Un nou studiu dezvăluie diferențele de vârstă ale relațiilor preferate de bărbați și femei. Cu cât oamenii îmbătrânesc, cu atât preferă să aibă un partener mai tânăr dacă încep o nouă relație. Acest efect este mai puternic la bărbați decât la femei.

Cuba: Peste 550 de prizonieri eliberați, după relaxarea sancțiunilor de către SUA

Cuba a anunțat, marți, că 553 de prizonieri vor fi eliberați, după ce Statele Unite au scos insula comunistă de pe lista neagră a statelor care sponsorizează terorismul, informează AFP.

Primul concert AdMusicam al anului 2025, de Ziua Culturii Naționale în Sala Mare a ICR

De Ziua Culturii Naționale, Institutul Cultural Român deschide stagiunea concertelor AdMusicam Concert Series din 2025 pe 16 ianuarie 2025, ora 19.00, în Sala Mare a ICR din Aleea Alexandru nr. 38, cu o ediție inspirată de o lucrare a lui George Enescu: Legenda.

România, luată prin surprindere de obligaţia de a colecta textile 

De la începutul acestui an, colectarea separată a textilelor utilizate a devenit obligatorie la nivelul UE, inclusiv în România, însă ţara noastră este departe de a avea o infrastructură pregătită pentru a ridica gradul de colectare care astăzi este cu mult în urmă faţă de ţările din vest.

Bărbat arestat, după ce și-a omorât soția

Un bărbat a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Brăila, după ce și-ar fi omorât soția prin sugrumare și sufocare. Fiul celor doi a sunat la 112 pentru a anunța crima.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.