Contractele trebuie implementate până la finalul acestui an, deci în timpul mandatului succesorului lui Marcel Boloș, noul ministru de resort Tanczos Barna, de la UDMR. Una dintre investiții face parte din jaloanele stabilite în PNRR, iar cealaltă este finanțată integral de la bugetul de stat.
Cu doar câteva zile înainte de înlocuirea sa de la Ministerul Finanțelor și numirea la conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, instituția condusă, până de curând, de către Marcel Boloș a sfidat din nou criza financiară și economică, lăsându-i succesorului său, Tanczos Barna, două „note de plată”. Mai exact, încă din data de 23 mai 2024, Ministerul Finanțelor publicase pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, conform căruia instituția intenționa să contracteze servicii de dezvoltare software pentru digitalizarea activității de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului și a celor sechestrate în activitatea de executare silită a creanțelor bugetare.
Potrivit acestui anunț, urmau să fie achiziționate servicii de dezvoltare software a unui sistem informatic integrat de licitații online care să conțină, ca și component integrate, o aplicație informatică de case management și evidență a bunurilor intrate în proprietatea statului (Active Activity Management – AAM), pe de o parte, și o platformă informatică de licitații online, dedicată valorificării bunurilor intrate în proprietatea privată a statului și a bunurilor sechestrate în materia penală și fiscală în cadrul căreia să se realizeze și promovarea și publicitatea acestora (Online assets sales – OAS).
Beneficiarul de business este ANAF
Autoritatea Contractantă preciza că serviciile urmează să fie prestate atât la sediul Ministerului Finanțelor, respectiv la Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), din Sectorul 4 al Capitalei, cât și la sediul prestatorului, după caz. În documentația citată, se mai arată că modificările aduse sistemului informatic de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului și a bunurilor rezultate în activitatea de executare silită a creanțelor bugetare vor fi implementate centralizat la aceeași adresă. De asemenea, se mai precizează că toate activitățile care se prestează pot fi desfășurate online sau remote, cu acordul Ministerului Finanțelor.
În caietul de sarcini se prevede faptul că beneficiarul de business al proiectului și proprietarul datelor incluse în sistemul informatic integrat de licitații online este reprezentat de ANAF, prin Direcția Generală Executări Silite Cazuri Speciale și prin Direcția de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare.
Pentru contractarea acestor servicii, instituția condusă de Marcel Boloș a organizat o licitație deschisă, în condițiile în care contractul ce urma a fi încheiat are o durată de 17 luni de la data intrării sale în vigoare, „dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2025”.
La procedura de licitație publică, unde criteriul de atribuire impus a fost acela al celui mai bun raport calitate-preț, din care prețul ofertei a constat în 40% din punctaj, iar expertiza experților cheie 60% din punctaj, s-au înscris 11 companii. O ofertă a fost descalificată ca inacceptabilă, trei oferte au fost respinse ca neconforme, șapte oferte au fost declarate admisibile, iar încă o ofertă a fost retrasă.
În afacere sunt implicați foști colaboratori ai lui Sebastian Ghiță
Ministerul Finanțelor a pus la bătaie, pentru acest contract, suma de 12.819.134 de lei fără TVA, respectiv de 15.254.769,7 lei cu TVA inclusă (3.113.218,3 euro). Achiziția este finanțată din fonduri ale Uniunii Europene, deoarece proiectul reprezintă „un important obiectiv de investiții prevăzut în PNRR, Componenta 8, Reforma I „Reforma Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) prin digitalizare”, Investiția – „Creșterea conformării voluntare a contribuabililor pentru dezvoltarea serviciilor digitale”, Jalonul nr. 218.
După analizarea ofertelor calificate, Ministerul Finanțelor a încheiat, la data de 16 decembrie 2024, contractul nr. 690454/ 2024, pentru un preț final negociat de 6.605.000 de lei fără TVA, respectiv de 7.859.950 de lei cu TVA inclusă (1.604.071,43 euro).
Firma care și-a adjudecat acest contract se numește SC Zitec Com SRL, companie care, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), este deținută de Alexandru Călin Lăpușan, în calitate de asociat și administrator (cu 31,528%), de Simona Ramona Lăpușan (31,528%), de Cristian Laurențiu Pena (2,0708%), de Alexandru Axon (2,0708%), de Laura Camelia Ștefan (3,7547%), de Lucian Cristian Daia (2,0708%), de Marius Gabriel Bâtleanu (2.0708%) și de SC Dante International SA (24,9061%).
SC Dante International SA a fost înființată de Dan Teodosescu și de Bogdan Marian Vlad. Din compunerea companiei au mai făcut parte și Asesoft Distribution SRL și Asesoft Web SRL – controlate de Sebastian Ghiță, și este implicată în numeroase contracte cu statul. Tot în afaceri cu statul este implicată și compania Zitec Com SRL care, confirm datelor SEAP, a derulat, în ultimul an, contracte cu Societatea Română de Televiziune, cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu Direcția Generală de Protecție Internă, cu Poșta Română, sau cu Ministerul Apărării Naționale – UM 02499 București.
În 19 decembrie, a fost parafat cel de-al doilea contract
O altă achiziție făcută pe final de an 2024 este cea anunțată de Ministerul Finanțelor încă din data de 5 august 2024 și a vizat contractarea de servicii de dezvoltare software pentru proiectare, dezvoltare, testare și implementare a sistemului SME_RO – Schema specială de TVA pentru întreprinderile mici.
Conform documentației de atribuire, și aceste servicii vor putea fi prestate atât la sediul Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF), cât și la sediul prestatorului, după caz, iar termenul de implementare al contractului este de 12 luni de la data intrării lui în vigoare.
A fost, de asemenea, organizată o licitație deschisă, unde a fost pus la bătaie un buget estimat inițial la 2.792.700 de lei fără TVA, respectiv de 3.323.313 lei cu TVA inclusă (678.227,14 euro). De această dată, achiziția este finanțată din fonduri de la bugetul de stat.
La această procedură, au fost înregistrate trei oferte, din care una a fost descalificată ca inacceptabilă. Ulterior, la data de 19 decembrie 2024, Ministerul Finanțelor a atribuit contractul nr. 690719/2024, la un preț final negociat de 1/326.105 lei fără TVA, respectiv de 1.578.065 de lei cu TVA inclusă (322.054,1 euro) companiilor SC Esolutions Grup SRl și SC Global Software Systems SRL.
Cele două „moșteniri” lăsate de Marcel Boloș lui Tanczos Barna se ridică, astfel, la 9.438.015 lei cu tot cu TVA, adcă la 1.926.125,51 euro.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹