Boboteaza 2025: Tradiţii şi obiceiuri în România, de la busuiocul sub pernă, până la farmece și descântece

Boboteaza 2025: Tradiţii şi obiceiuri în România, de la busuiocul sub pernă, până la farmece și descântece
📅 2025-01-06

Sărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare, printre care spectaculoasa întrecere înot a bărbaţilor pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot şi cel practicat de fete, care pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa alesul.

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.

La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.

La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.

Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.

Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc, pe care o pun sub pernă. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară.

De asemenea, potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei, în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Astfel, sub faţa de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colţ al acesteia se pune câte un bulgăre de sare. Apoi, pe masă se aşază 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de "burechiuşe" sau "urechiuşele babei" (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.

Citește pe Antena3.ro
Un șofer a fost filmat în timp ce urca cu mașina pe pârtie, la Borșa. Clipul a stârnit zeci de reacții

Nimeni nu se atinge de bucate până nu soseşte preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinţi masa. "Chiralesa" provine din neo-greacă şi înseamnă "Doamne, miluieşte!". Exista credinţa că, strigând "Chiralesa", oamenii capătă putere, toate relele fug şi anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie). După sfinţirea alimentelor, o parte din mâncare se dă animalelor din gospodărie, pentru a fi fertile şi protejate de boli.

Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile.

Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

De Sfântul Ioan Botezatorul (7 ianuarie) există un alt obicei, numit "Udatul Ionilor", întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina. În Bucovina, la porţile tuturor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceştia dau o petrecere cu lăutari. Mai mult, în Transilvania cei care au acest nume sunt purtaţi cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezaţi sau purificaţi.

Catolicii celebrează pe 6 ianuarie Epifania, care simbolizează anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, care au venit să-l vadă pe pruncul abia născut, aducându-i daruri, aur, smirnă şi tămâie.

În Franţa, cu această ocazie se serveşte un fel de plăcintă numită "la galette des rois", care pe vremuri era împărţită în tot atâtea felii câţi comeseni erau, plus una. Felia suplimentară, denumită "a Bunului Dumnezeu" sau "a Fecioarei", era oferită primului sărac care apărea în faţa familiei.

Un obicei actual constă în ascunderea unei figurine, reprezentând un rege mag, în interiorul plăcintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina în porţia sa va fi regele zilei.

În Belgia şi în Olanda există, de asemenea, tradiţia preparării unui desert cu cremă de migdale, similar celui pregătit în Franţa. Cel mai tânăr dintre membrii familiei se ascunde sub masă pentru a alege feliile pentru fiecare, iar cel desemnat regele zilei îşi alege o regină. În timpul acestei zile, copiii străbat străzile intonând cântecul stelei şi intră în case pentru a primi mandarine şi bomboane, tradiţie pe cale de dispariţie în Belgia, dar păstrată încă în regiunile de provincie flamande.

În Spania sau în unele regiuni din Italia, copiii aşteaptă cadouri de la regii magi pe 6 ianuarie, zi dedicată petrecerii.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Premierul Canadei, Justin Trudeau, așteptat să demisioneze în această săptămână

Justin Trudeau, premierul Canadei, se pregătește să-și anunțe demisia în această săptămână, pe fondul tensiunilor crescânde din Partidul Liberal și al scăderii dramatice a popularității sale, potrivit unui raport publicat de ziarul The Globe and Mail.

Boboteaza 2025: Tradiţii şi obiceiuri în România, de la busuiocul sub pernă, până la farmece și descântece

Sărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare, printre care spectaculoasa întrecere înot a bărbaţilor pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot şi cel practicat de fete, care pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa alesul.

Rețeaua „școlilor de mercenari” din anturajul fostului prezidențiabil Călin Georgescu

Șeful luptătorilor care îi asigură paza și protecția fostului candidat la prezidențiale, Călin Georgescu, deține în proprietate nu mai puțin de cinci societăți comerciale, toate cu sediul la Mediaș, care se ocupă cu „alte activități de învățământ”. 

Cum se circulă în dimineața de Bobotează: Polei în trei județe din nord-vestul țării

În dimineața zilei de Bobotează, Centrul Infotrafic anunță condiții speciale de trafic în nord-vestul țării. Maramureș, Satu Mare și Sălaj se confruntă cu porțiuni de polei pe drumurile naționale, însă autoritățile intervin cu utilaje și material antiderapant.

Globurile de Aur 2025: Sebastian Stan, premiat la categoria cel mai bun actor într-un film comedie/musical. Iată lista câștigătorilor

„Emilia Perez", o comedie muzicală neobișnuită despre un lord mexican al drogurilor care își schimbă sexul, „The Brutalist" și drama istorică japoneză „Shogun" au dominat ceremonia Globurilor de Aur din acest an.

România se întoarce la demolări: Avem confirmarea preluării proiectelor lui Nicolae Ceaușescu

În cazul DN 71, unii dintre cei care urmează să fie expropriați au descoperit că planurile cadastrale folosite în proiect sunt anterioare anului 1990, iar casele lor sunt amplasate în zona pe care proiectantul o consideră „teren neconstruit” sau „gard”. Aceste erori confirmă faptul că se folosesc...

Trump trasează reguli noi pentru războiul din Ucraina

Noua abordare a președintelui ales al Statelor Unite în privința conflictului militar de pe teritoriul ucrainean se poate dovedi decisivă pentru stabilirea deznodământului unui război care durează deja de trei ani. Intrarea lui Trump în ring schimbă regulile luptei, însă poate face diferența doar...

Capcana efectului de bumerang  

Scriam în comentariul anterior că echilibrarea finanțelor publice este provocarea majoră care trebuie abordată cu responsabilitate în acest nou an, 2025.

O călătorie fascinantă în Bucureștiul fanariot: viața cotidiană, acum 300 de ani

Dialogul cu Tudor Dinu, profesor de limba, literatura şi civilizaţia greacă la Universitatea din Bucureşti, prinde conturul unei ferestre întoarse către zările cândva fremătânde ale epocii fanariote românești, una dură din punct de vedere politic și social, dar și extraordinar de fertilă cultural...

Puterea ne dă încredere, ne corupe, ne eliberează… Efectele secundare (pozitive) ale puterii

Puterea e un instrument. Puterea face să se întâmple zi de zi lucruri (bune și rele). Încurajează acțiunea și pare să ne motiveze. Totul ține însă de omul care o instrumentează. Dar să-i percepem tainele pe îndelete.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.