Fostul lider al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, și-a anunțat miercuri decizia de a demisiona din Senatul României. El nu a detaliat motivele care l-au determinat să ia această hotărâre.
„A sosit vremea să comunic public hotărârea de a-mi prezenta demisia din funcția de Senator în Parlamentul României. Din respect pentru colegii mei liberali este o decizie pe care am comunicat-o anterior conducerii PNL. Mi-ar plăcea ca acest gest să fie interpretat ca unul firesc, având în vedere că am ajuns în această funcție grație susținerii Partidului Național Liberal”, a scris Ciucă, într-un scurt mesaj publicat pe pagina lui de Facebook.
„Rămân un liberal convins, plasat ferm în zona de centru dreapta. Voi susține întotdeauna inițiativa privată, democrația și familia, cu onestitate și decență, chiar dacă nu în lumina reflectoarelor, ci ca simplu membru PNL”, a adăugat el.
„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut în acești ani, tuturor celor cu care am lucrat și tuturor celor care au avut încredere în mine! Vă rămân profund îndatorat!”, sunt cuvintele cu care Ciucă și-a încheiat mesajul.
Nicolae Ciucă a fost premier al României (în perioada 2021-2023) și ministru al Apărării (în perioada 2019-2020). De asemenea, el este general în retragere și a fost Șef al Statului Major al Apărării, între anii 2015-2019.
El era senator în Parlamentul României, la al doilea mandat.
Anul trecut, din calitatea de președinte al PNL, Ciucă a obținut la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie cel mai slab rezultat din istoria liberalilor. Șeful PNL a terminat pe locul 5 acel prim scrutin al prezidențialelor, anulat între timp de către Curtea Constituțională a României, și a luat mai puține voturi decât fostul lider liberal Radu Câmpeanu în „Duminica orbului” din 20 mai 1990.
El a obținut 8,78%, adică 811.952 din voturile exprimate, după numărarea tuturor proceselor verbale.
Ca urmare a acestui rezultat dezastruos, la scurt timp, Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL, la doi ani de când fusese ales președinte al formațiunii.
La Consiliul Național al PNL care a avut loc în luna septembrie 2024, eurodeputatul liberal Rareș Bogdan susținea că partidul mizează că Nicolae Ciucă va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale, cu aproximativ 20% din voturi.
La alegerile parlamentare din 1 decembrie, cu generalul Ciucă care a deschis lista pentru Senat în Dolj, PNL a pierdut alegerile din județ: PSD 41%, AUR 18%, PNL 12%. Iar într-una dintre școlile comunei doljene Plenița, unde a copilărit Nicolae Ciucă, lista liberalilor a adunat doar 8 voturi din 274.
În luna noiembrie anul trecut, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a început urmărirea penală in rem în cazul folosirii a două milioane de euro pentru panourile publicitare care promovau cartea liderului PNL, intitulată „Un ostaș în slujba țării”. În august, publicația de investigații Snoop.ro a dezvăluit că cele 400 de panouri ale „Ostașului Ciucă” au costat 2 milioane de euro din bani publici.
DNA a precizat, la acel moment, că există un dosar penal înregistrat în 2 septembrie vizând folosirea fondurilor de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru promovarea cărții. Dosarul a fost trimis pe cale administrativă la Parchetul General, conform procurorilor anticorupție.
PNL a plătit două milioane de euro pentru 400 de panouri publicitare cu imaginea lui Nicolae Ciucă și sloganul „Un ostaș în slujba țării”, panouri amplasate de-a lungul principalelor autostrăzi și drumuri naționale din România, a scris, pe 7 august, Snoop.ro, care a obținut datele de la Partidul Național Liberal.
Aceste costuri, care acoperă o perioadă de trei luni de afișaj, au fost suportate din bani publici, mai precis din subvenția primită de PNL de la bugetul de stat.
Cartea lui Nicolae Ciucă nu a mai fost lansată, așa cum era pregătită, din cauza scandalului generat de informațiile despre banii publici folosiți pentru promovarea ei.
Liderii liberali au încercat să justifice folosirea celor 2 milioane de euro pentru cele 400 de panouri ca fiind ”închiriere de spațiu electoral”.
Site-ul de investigații Snoop a aflat care a fost tirajul cărții „În slujba țării” și cât a costat atât tiparul, cât și campania de marketing, ambele realizate din bani publici.
Volumul a fost tipărit în 3.000 de exemplare, „un tiraj redus”, și a costat 23.659 euro, conform răspunsului recent al PNL pentru Snoop. Datele oficiale ale PNL arată că partidul a plătit și panourile unde a promovat cartea: campania de publicitate pentru volumul de memorii a generalului Ciucă a costat 2,5 milioane de euro.
Același site de investigații a dezvăluit cum PNL-ul lui Ciucă a plătit o campanie care l-a promovat masiv pe TikTok pe Călin Georgescu.