Deplasarea trupelor și a armamentului în Europa rămâne „problematică” și nu este clar „cine ce face” când vine vorba de mobilitate, au declarat auditorii UE, miercuri, pe măsură ce continentul accelerează eforturile de construire a capacităților de apărare pe fondul războiului dezlănțuit de Rusia în Ucraina, relatează AFP.
În contextul invaziei lansate în februarie 2022, cel mai devastator conflict din Europa de după Al Doilea Război Mondial, mulți observatori spun că Rusia va rămâne cea mai semnificativă amenințare pentru continent în următorii ani, avertizând că țările UE nu sunt pregătite să îi facă față.
Curtea Europeană de Conturi a declarat, miercuri, că UE ar trebui să își îmbunătățească mobilitatea militară și comunicațiile.
„Mobilitatea militară a devenit o prioritate crucială pentru capacitățile de apărare ale UE. Există o nevoie clară de viteză”, a subliniat președintele instituției, Tony Murphy, în cadrul unor declarații de presă.
„Deplasarea trupelor și a armamentului în țările UE rămâne problematică”, a avertizat oficialul.
Într-un comunicat, Curtea Europeană de Conturi a adăugat: „Aranjamentele de guvernanță pentru mobilitatea militară în UE sunt complexe și fragmentate, fără un singur punct de contact, ceea ce face dificil să știi cine ce face”.
Curtea Europeană de Conturi a explicat că tancurile dintr-o țară UE nu pot trece prin alta dacă sunt mai grele decât permite legislația rutieră de acolo.
În 2022, Franța a întâmpinat dificultăți în transportul tancurilor către România, întrucât Germania a spus că echipamentul greu nu poate călători pe cale rutieră, forțându-i pe oficiali să recurgă la trenuri.
Pentru perioada 2021-2027, UE a alocat 1,7 miliarde de euro pentru a finanța construirea de drumuri și alte obiective de infrastructură, dar și pentru a elimina birocrația, astfel încât să poată consolida rapid flancul estic al Europei.
Totuși, această sumă pălește în comparație cu cele 326 de miliarde de euro pe care le-a cheltuit UE pentru sectorul apărării în 2024.
„Cererea a depășit cu mult oferta, ceea ce înseamnă până la finalul anului 2023 nu au mai rămas bani”, a declarat Curtea Europeană de Conturi.
„Rezultatul este un decalaj semnificativ, de peste patru ani, până ca fondurile UE pentru mobilitatea militară să poată fi disponibile din nou, împiedicând astfel stabilitatea și predictibilitatea finanțării”, mai notează instituția.
Auditorii spun că adesea costul unui singur proiect major de infrastructură a fost mai mare decât suma totală a fondurilor alocate pentru finanțarea acestuia.
UE a finanțat 95 de proiecte în 21 de state membre.
„Proiectele au fost finanțate în principal în estul UE, dar blocul abia a finanțat vreun proiect pe ruta sudică spre Ucraina”, au mai spus auditorii, menționând că unele au fost selectate „pe o bază fragmentară, nu întotdeauna în locațiile cele mai strategice”.