Anchetatorii germani suspectează că o serie de vandalizări de mașini din Germania, pusă inițial pe seama activiștilor radicali din sectorul climatic, este de fapt parte a unei campanii de sabotaj pe care a orchestrat-o Rusia, arată un articol publicat miercuri de Der Spiegel, potrivit Politico.
Peste 270 de vehicule au fost avariate în Berlin, Brandenburg, Bavaria și Baden-Wurttemberg. A fost pulverizată spumă izolantă în țevile de eșapament ale mașinilor, făcându-le astfel de neutilizat, au declarat pentru Spiegel departamentele locale de poliție.
Justiția germană are patru suspecți cu vârste cuprinse între 17 și 29 de ani, iar printre ei se numără și un român – ceilalți au naționalitate sârbo-croată, germană și bosniacă, potrivit AFP, transmite News.ro.
Parchetul din Ulm, din landul Baden-Wurttemberg, a precizat pentru AFP că aceștia sunt anchetați pentru „degradare de bunuri”. Procurorii landului din sudul Germaniei au evitat să se pronunțe public cu privire la „motivațiile” infracțiunilor, întrucât „ancheta este în curs”.
În nord-estul Germaniei, în landul Brandenburg, reprezentanții poliției au declarat pentru AFP că, de la jumătatea lunii decembrie, investighează fapte similare în cazul a 43 de mașini parcate în apropiere de sediul Primăriei din Schonefeld, la marginea Berlinului.
Poliția a menționat că pe geamurile din spate ale vehiculelor au fost lipite „autocolante cu conținut politic”. În imagini, publicate de Der Spiegel, apar Robert Habeck, ministrul Economiei și totodată candidatul Verzilor la Cancelarie, și sloganul „Fii mai verde!”.
Cei patru suspecți au fost lăsați în libertate, iar Der Spiegel notează că doi dintre ei au părăsit Germania.
Potrivit Der Spiegel, unul dintre cei vizați de anchetă le-a spus anchetatorilor că a fost abordat de către un cetățean rus, pe aplicația de mesagerie Viber, ca să comită astfel de atacuri, în schimbul a 100 de euro pentru fiecare mașină vandalizată. Mai mult, cetățeanul rus i-ar fi promis inclusiv sprijin juridic în cazul în care va fi prins.
Publicația germană notează că surse din sectorul de securitate vorbesc despre o campanie țintită care are scopul de a-i întoarce pe alegătorii germani împotriva Verzilor la alegerile anticipate din 23 februarie.
Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), serviciul german de contraspionaj, avertiza într-un raport din noiembrie cu privire la „posibile tentative de amestec” străin, prin acțiuni de sabotaj, în timpul campaniei electorale. BfV arăta în mod specific spre amenințarea rusă.
Contraspionajul german a explicat atunci că Rusia are „cel mai mare și mai evident interes să influențeze alegerile în sensul său”.
Miniștrii ecologiști din guvernul german au fost vârful de lance în ceea ce privește livrările de armament pentru Ucraina.