Două grupuri germane de activiști au dat în judecată platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, acuzând că încalcă legea europeană întrucât refuză să ofere informațiile necesare pentru a urmări dezinformarea online înainte de alegerile parlamentare din Germania, programate pentru 23 februarie.
Societatea pentru Drepturile Civile (GFF) și Democracy Reporting International sunt cele două organizații care au intentat procesul, argumentând că X nu le oferă acces sistematic la date precum impactul postărilor și numărul de like-uri și distribuiri, notează Reuters.
„Alte platforme ne-au acordat acces pentru a urmări dezbaterile publice, dar X a refuzat să facă acest lucru”, a declarat Michael Meyer-Resende de la DRI, într-un comunicat.
Activistii subliniază că, potrivit Regulamentului European privind Serviciile Digitale, au dreptul să primească aceste date. X nu a oferit un răspuns imediat cererii de comentarii trimisă prin e-mail.
Autoritățile europene sunt în alertă în fața riscurilor de dezinformare online și a încercărilor de manipulare a alegerilor, având în vedere precedentul creat de alegerile prezidențiale din România, anulate de CCR în urma suspiciunilor de influențe rusești dezbătute în CSAT.
În acest context, utilizarea platformei X de către autoritățile și politicienii germani adaugă o dimensiune suplimentară problemelor legate de transparența și influența asupra proceselor electorale, mai ales după ce Elon Musk și-a exprimat recent sprijinul pentru extrema dreaptă germană, mai exact pentru partidul Alternativa pentru Germania (AfD).
„Platformele sunt tot mai mult folosite ca arme împotriva alegerilor democratice”, a declarat Simone Ruf de la GFF. „Trebuie să ne apărăm”, a adăugat ea, subliniind riscurile unei libertăți de exprimare nelimitate, care poate fi folosită în scopuri dăunătoare.
De la preluarea fostei Twitter, Musk a închis majoritatea căilor prin care cercetătorii puteau urmări răspândirea informațiilor pe platformă, disponibile doar contra cost, conform sursei citate.
Elon Musk și-a anunțat recent sprijinul pentru extrema-dreapta în perspectiva alegerilor parlamentare. din februarie din Germania. „Doar AfD poate salva Germania”, a scris miliardarul proprietar al X pe platformă.
Liderii AfD s-au declarat măguliți de susținerea primită de la Elon Musk. „Da! Aveți perfectă dreptate!”, a reacționat Alice Weidel, candidata AfD la funcția de cancelar.
Cancelarul Olaf Scholz a reacționat, de asemenea, la postarea lui Musk atunci când a fost întrebat despre aceasta la o conferință de presă la Berlin.
„Avem libertatea de exprimare, care se aplică și multimiliardarilor”, a spus Scholz. „Dar libertatea de exprimare înseamnă, de asemenea, că puteți spune lucruri care nu sunt corecte și care nu conțin sfaturi politice bune.”
Musk, care este un aliat apropiat al președintelui ales al SUA, Donald Trump, și-a exprimat de mult timp simpatia pentru AfD – dar, de asemenea, a păstrat o anumită reticiență cu privire la pozițiile partidului.
„De ce există o reacție atât de negativă din partea unora cu privire la AfD?”, a scris miliardarul tehnologic pe X în iunie. „Ei tot spun „extremă dreaptă”, dar politicile AfD despre care am citit nu par extremiste. Poate îmi scapă ceva”.
AfD este în creștere în ciuda radicalismului său în creștere și a avertismentelor persistente din partea liderilor mainstream că este un partid extremist, chiar nazist, notează Politico. Sprijinul din ce în ce mai mare pentru extrema dreaptă vine în ciuda faptului că autoritățile de informații interne la nivel de stat au interzis unele filiale locale ale partidului drept organizații extremiste menite să submineze democrația germană.