Europa trebuie să iasă „din zona sa de confort” și să ia în considerare sancțiuni mult mai dure împotriva Rusiei, cum ar fi interdicții privind gazul sau uraniul, sau preluarea activelor sechestrate ale statului rus, a declarat pentru Reuters Thorsten Frei, șeful de cabinet al noului cancelar al Germaniei.
UE și Marea Britanie au anunțat marți noi sancțiuni împotriva Rusiei care vizează „flota fantomă” a Moscovei și companiile financiare care au ajutat-o să evite impactul altor sancțiuni.
Următoarea rundă de sancțiuni ale UE – în curs de pregătire – trebuie să fie dură, incluzând chiar și unele măsuri care ar putea afecta alte state UE, a declarat Frei într-un interviu acordat la noul său birou din cancelarie.
„Trebuie să ieșim din zona noastră de confort și să adoptăm măsuri care depășesc cu adevărat situația actuală”, a spus politicianul conservator, considerat mâna dreaptă a cancelarului Friedrich Merz.
Întrebat dacă aceasta înseamnă interzicerea importurilor europene de gaz sau uraniu și accesarea activelor înghețate ale statului rus, Frei a spus: „Acestea sunt exact tipurile de măsuri care ar afecta cu adevărat Rusia – și astfel ar obține impactul pe care îl dorim cu adevărat prin sancțiuni”.
Frei a susținut, de asemenea, solicitările de sancțiuni privind gazoductul Nord Stream care traversează Marea Baltică.
Cancelarul Friedrich Merz, care a preluat funcția luna aceasta, a declarat săptămâna trecută că Germania și aliații săi vor lua măsuri pentru a confisca activele rusești înghețate, dacă este posibil din punct de vedere legal. Discuțiile privind sancțiunile asupra energiei ruse sunt în curs de desfășurare, a spus Merz.
Cu toate acestea, după ce președintele rus Vladimir Putin a refuzat să accepte apelul Europei pentru o încetare a focului, tonul la Berlin pare să se înăsprească și mai mult.
„Susțin cu tărie continuarea pe această cale, deoarece am văzut în trecut că, în esență, Rusia acceptă, recunoaște și înțelege doar mesajele clare”, a declarat el.
Frei îl acuză pe Putin că nu are nicio intenție de a căuta pacea, observând că atacurile Rusiei „au continuat fără încetare – chiar s-au intensificat” chiar în timpul discuțiilor de pace purtate săptămâna trecută cu Ucraina la Istanbul.
„Trage de timp”, a spus Frei despre liderul rus.
Putin dorește să creeze situații militare pe terenul de luptă, a adăugat el, și se așteaptă în mod clar să își atingă obiectivele de război pe cale armate: „Acestea nu sunt tocmai cele mai bune condiții pentru o pace rapidă”.
Frei a declarat că nu poate exclude posibilitatea ca Germania să își crească ajutorul militar pentru Ucraina peste nivelul de 7 miliarde de euro cât este în proiectul de buget pentru acest an.