Mărfurile provenite din doar patru țări vor fi supuse celor mai stricte controale în baza legii Uniunii Europene privind combaterea defrișărilor, în timp ce mari națiuni forestiere precum Brazilia și Indonezia vor fi scutite de cele mai dure reguli, anunță agenția Reuters.
Într-un act juridic publicat joi, Comisia Europeană a anunțat că legea va clasifica bunurile importate din Belarus, Myanmar, Coreea de Nord și Rusia ca fiind cu „risc ridicat” de a alimenta defrișările.
Țări precum Brazilia și Indonezia, care au fost istoric printre cele cu cele mai ridicate rate ale defrișărilor, vor fi etichetate ca având „risc standard” – ceea ce înseamnă că vor fi supuse unor controale de conformitate mai puțin stricte pentru bunurile exportate în Europa.
Statele Unite se numără printre țările etichetate ca având „risc scăzut”, fiind astfel supuse unor reguli de diligență mai puțin exigente.
Legea UE se va aplica pentru importurile de soia, carne de vită, ulei de palmier, lemn, cacao și cafea, precum și pentru unele produse derivate, inclusiv piele, ciocolată și mobilier.
Companiile din țările cu risc ridicat și risc standard vor trebui să arate când și unde au fost produse mărfurile și să furnizeze informații „verificabile” că acestea nu au fost cultivate pe terenuri defrișate după anul 2020.
O diferență-cheie între categorii este că statele membre ale UE vor fi obligate să efectueze controale de conformitate care să acopere 9% dintre companiile care exportă din țări cu risc ridicat de defrișare, 3% din țările cu risc standard și 1% din cele cu risc scăzut.
Nerespectarea legii ar putea duce la amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a unei companii într-un stat membru al UE.