Cum explică Consiliul Superior al Magistraturii că a declanșat deja procedura de numire a noului șef al instanței supreme / Mandatul actualei șefe a ICCJ expiră în toamnă - HotNews.ro

Cum explică Consiliul Superior al Magistraturii că a declanșat deja procedura de numire a noului șef al instanței suprem
📅 2025-05-22

Procedura de concurs pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost declanșată deja având în vedere „factori de natură administrativă”, susține Consiliul Superior al Magistraturii. Amintim că procedura a fost declanșată luni, a doua zi după alegerile prezidențiale, deși mandatul actualei șefe a ICCJ expiră în septembrie.

„Potrivit rațiunii dispozițiilor legale în vigoare, procedura de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se declanșează într-un interval de timp care să asigure o tranziție instituțională adecvată responsabilităților funcției.

Procedura de concurs a fost declanşată în considerarea unor factori obiectivi, de natură administrativă, ce au impus adaptarea punctuală a calendarului, respectiv necesitatea asigurării participării efective a unui număr cât mai mare de candidați eligibili, evitând interferența cu perioada de vacanță judecătorească în lunile iulie şi august 2025.

Totodată, calendarul concursului asigură continuitatea practicii administrative anterioare a Consiliului, ultimele două concursuri fiind declanşate la 30 mai 2019, respectiv 02 mai 2022.

Calendarul concursului, astfel cum a fost stabilit, nu este de natură să afecteze posibilitatea vreunuia dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție de a participa la această procedură întrucât pentru niciunul dintre aceștia condiția de vechime prevăzută de lege nu se împlinește în perioada 16 iunie – 16 septembrie 2025”, a transmis CSM, joi, printr-un comunicat de presă.

Mandatul actualei șefe a instanței supreme, judecătoarea Claudia Corbu, expiră în 16 septembrie.

Lia Savonea, numele vehiculat pentru conducerea ICCJ

Consiliul Suprem al Magistraturii a publicat luni, 19 mai, anunțul privind declanșarea procedurii de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Calendarul estimativ al procedurii începe cu data de 19 mai când este postat anunțul pe pagina de internet a Consiliului, 16 iunie 2025 este ultima zi de depunere a candidaturilor, pe 17 iunie se publică numele celor doresc să conducă ÎCCJ și se publică proiectele de candidatură ale acestora. Începând cu 23 iunie, Secția pentru judecători poate începe analizarea candidaturilor și aprobarea susținerii interviului.

Viitorul președinte al ICCJ va fi decis de către Secția pentru Judecători a CSM.

Lia Savonea a promovat în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în 2023. Anterior, a fost președinte a Curții de Apel București.

Lia Savonea a fost membru al CSM în perioada 2017-2023, iar în 2019 a fost președinte al Consiliului. 

HotNews.ro scria, la momentul numirii la Curtea Supremă, că ea este considerată unul dintre cei mai influenți oameni din sistemul judiciar și lider al grupării antireformiste din CSM.

Comunitatea Declic a lansat în 2023 o petiţie publică împotriva Liei Savonea, petiție semnată de zeci de mii de oameni, în care solicita CSM să nu o promoveze la instanţa supremă.

Declic a adus ca argument că în anul 2015 Lia Savonea a condamnat un bărbat la doar 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. Bărbatul a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu nepoata sa în vârstă de 13 ani, însă judecătoarea a aplicat o pedeapsă mică justificând că fetiţa şi-ar fi dat consimţământul.

Demersul Declic a fost susținut de mai multe ONG-uri: Corupţia Ucide, Asociaţia Dream Project, Asociaţia Necuvinte, Reset, Asociaţia SAMAS, Inţiativa România, Asociaţia Dăruieşte Viaţă, #REZISTENTA, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Rezist Galaţi, Asociaţia Pe Stop, #Rezist Milano, Amprenta de Bine.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Împușcături la sediul CIA

CIA a închis poarta principală a sediului său din McLean, Virginia, „până la o nouă notificare”, după ce poliția a declarat că o persoană a fost împușcată, relatează mass-media din SUA. Poliția din comitatul Fairfax…

Șefa Parlamentului European, discurs la Timișoara: „Europa nu este ceva ce moștenim. Este o promisiune pe care o transmitem mai departe”

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit joi, „Premiul Timișoara pentru Valori Europene”. „Sunt profund onorată că Parlamentul European a fost recunoscut pentru apărarea valorilor europene aici, în Timișoara. Acesta este un oraș care nu…

Condiția pusă de Grecia pentru a permite accesul Turciei la fondurile de apărare ale UE

Turcia trebuie să renunțe la amenințarea de război veche de 30 de ani la adresa Greciei dacă dorește ca Atena să fie de acord cu accesarea fondurilor de apărare ale UE de către Ankara, a…

Cancelarul unei universități din Moscova a murit în capul statuii uriașe „Patria Mamă cheamă”

Cancelarul Academiei de Stat pentru Educație Fizică din Moscova a murit în interiorul capului impunătorului memorial al celui de-Al Doilea Război Mondial, „Patria Mamă cheamă”, aflat în regiunea Volgograd din sudul Rusiei, au relatat joi…

„Sancțiuni masive”. Ce pot face cu adevărat aliații Ucrainei pentru a strânge cu ușa Rusia?

Aliații europeni ai Ucrainei amenință cu „sancțiuni masive” împotriva Rusiei dacă Moscova va continua să refuze să accepte încetare a focului în războiul din Ucraina. Luna aceasta, mai mulți lideri de țări UE și șefa…

Percheziții DNA la ANAF. Funcționari publici, acuzați că favorizau evaziunea fiscală în ridesharing

Procurorii fac joi, 22 mai, percheziții în București și în județele Ilfov și Giurgiu, într-un dosar de trafic de influență și cumpărare de influență, a transmis DNA într-un comunicat de presă. Ancheta vizează funcționari publici…

Tren direct de la București către Sofia, Varna și Istanbul din iunie. Cât costă biletele

Trenul internațional „România” va asigura zilnic legătura directă din București cu Varna, din 13 iunie, dar și cu Sofia și Istanbul/Halkali, din 14 iunie, informează joi CFR Călători, într-un comunicat de presă, transmite Agerpres. Potrivit…

Boloș: Fără reforma fiscală România nu poate cere tranșa de 5,7 miliarde de euro din PNRR

România ar trebui să depună până la sfârșitul lunii iulie cererea de plată numărul 4 din PNRR în valoare de 5,7 miliarde de euro, care include reforma fiscală, pentru a nu risca pierderea banilor, a…

Comandantul asediului asupra Mariupol, criticat pentru folosirea de strategii militare care produc multe victime, numit șeful forțelor terestre ruse

Ministrul Apărării, Andrei Belousov, a confirmat joi numirea generalului Andrei Mordvichev ca șef al forțelor terestre ruse, și l-a descris drept un „ofițer experimentat pe câmpul de luptă” care „și-a demonstrat pe deplin talentul” în…

Ce spune Sorin Grindeanu despre intrarea PSD la guvernare: „Nu vrem să fim folosiţi aşa, pe post de sac de box”

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat joi că PSD nu are ce să negocieze în legătură cu formarea noului guvern, susținând că „nu pretinde absolut nimic”. „Ca să negociezi ceva, trebuie să pretinzi ceva.…

Good News

Only good and positive news.