Președintele ales Nicușor Dan se întâlnește joi, 22 mai, cu ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, și cel al fondurilor europene, Marcel Boloș, pentru a discuta despre problema deficitului bugetar și țintele asumate de România în fața Comisiei Europene.
Într-o intervenție avută joi la Black Sea and Balkans Security Forum 2025, unde a fost întrebat de riscul ca economia românească să intre în recesiune, Nicușor Dan a subliniat că „cumva, noi suntem în recesiune în momentul ăsta”.
„Noi avem un deficit de 8-9% şi în condiţiile acestui deficit de 8% – 9% avem o creştere economică de 1 – 2%. În mod normal, când ai deficit înseamnă că arunci bani în piaţă şi asta stimulează creşterea economică. Deci, cumva, noi suntem în recesiune în momentul ăsta şi în 2024 de asemenea. Dar, pe de altă parte, avem o economie privată care este solidă şi am avut un PIB care s-a dublat în ultimii 10 ani. Deci, în măsura în care reuşim să stabilizăm şi sunt foarte optimist că vom stabiliza, perspectivele economice pe termen mediu şi lung pentru România sunt foarte bune”, a explicat Nicușor Dan.
Referitor la promisiunea făcută în campanie, potrivit căreia nu va creşte TVA, președintele ales a arătat că aceasta este „premisa de la care pleacă în toate discuţiile pe finanţe”.
Ulterior, după ceremonia solemnă în care CCR i-a validat mandatul, Nicușor Dan a anunțat că se vede cu cei doi miniștri pentru a vedea poziția lor privind problema deficitului.
„În cadrul discutiilor vreau să văd poziția dumnealor față de obligația de a reduce deficitul până la sfârșitul lui 2025, să văd care este stadiul discuțiilor cu Comisia Europeană. România și-a asumat în fața Comisiei niște ținte de deficit și vreau să știu stadiul discuțiilor”, a afirmat Dan.
El a precizat și ținta pe care și-o asumă România pentru deficitul bugetar. „Cred că o țintă realist optimistă este de 7,5% din PIB, față de predicțiile din acest moment ar trebui să găsim să tăiem din cheltuieli de aproximativ 30 de miliarde de lei”, a spus președintele ales.
Viitorul guvern va fi învestit într-un termen de „3-4 săptămâni”, termen în care partidele trebuie să facă un program de guvernare.
„Cred că e bine ca toate lucrurile să fie stabilite dinainte pentru a nu avea tensiuni ulterior în guvern. Nu vreau să ne grăbim cu formarea guvernului. Să ne luăm un interval de trei-patru săptămâni”, a afirmat președintele ales.
Nicușor Dan a repetat că își dorește un guvern care să fie sprijinit de toate cele patru partide pro-occidentale și de minoritățile naționale reprezentate în Parlament.