Cu puțin mai mult de o săptămână până la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Polonia, de pe 1 iunie, cursa dintre liberalul Rafał Trzaskowski, susținut de guvernul lui Donald Tusk, și conservatorul Karol Nawrocki, sprijinit de partidul populist de dreapta Lege și Justiție (PiS), este mai strânsă ca niciodată, scriu Reuters, TVP World și Politico.
Victoria lui Rafał Trzaskowski în primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, cu o diferență de doar două puncte procentuale (31,4% la 29,5%), sub ce anticipau sondajele, a confirmat impredictibilitatea rezultatului final din iunie.
Un sondaj Opinia 24 publicat pe 18 mai îl creditează pe liberal cu 46% în turul doi și pe rivalul său, conservatorul Karol Nawrocki, cu 44%, diferența dintre cei doi fiind în marja de eroare.
Unii analiști spun că Trzaskowski și guvernarea Tusk au primit „un cartonaș galben” la votul din 18 mai și că Nawrocki, care poate conta pe o parte a voturilor extremei drepte, pleacă dintr-o poziție mai bună în lupta decisivă.
Candidații extremei drepte, Slawomir Mentzen și Grzegorz Braun, au obținut împreună un scor record de 21% în primul tur.
Dacă scorul lui Mentzen era așteptat, performanța lui Braun, care a adunat 6,34%, în jur de 1,2 milioane de voturi, i-a luat prin surprindere pe specialiști, care nu anticipaseră rezultatul.
Braun, un catolic ultranaționalist al cărui discurs a fost deschis antisemit, antiucrainean și monarhist (dorește ca Iisus să fie încoronat oficial ca rege al Poloniei), a sugerat că fertilizarea in vitro este „din iad”, a cerut retragerea Poloniei din UE și a cerut abolirea impozitului pe venit, printre altele, potrivit TVP World.
Trzaskowski, primarul Varșoviei, un eurofil care vorbește șase limbi și este fiul unui muzician de jazz, a obținut cu aproape un sfert de milion de voturi mai puțin în cele mai mari cinci orașe ale țării decât în alegerile de acum cinci ani, când Andrzej Duda, președintele în exercițiu susținut de PiS, a fost reales.
Nu a fost scorul pe care Trzaskowski îl aștepta, mai ales că în unele sondaje de acum câteva luni, diferența dintre el și Nawrocki era una mare.
Andrzej Rychard, sociolog la Academia Poloneză de Științe, a spus pentru Reuters că rezultatul din 18 mai este un „cartonaș galben” pentru Trzaskowski înaintea unui tur de scrutin încă imprevizibil, care va avea loc la 1 iunie.
Problema lui Trzaskowski este că este strâns legat de prim-ministrul Donald Tusk, care și-a pierdut din popularitate, pe măsură ce guvernul său de coaliție nu și-a îndeplinit reformele pe care a promis să le pună în aplicare atunci când a ajuns la putere în 2023, punând capăt celor opt ani de guvernare conservatoare a PiS, despre care el și aliații occidentali ai Poloniei au afirmat că au erodat democrația și drepturile omului.
Mulți alegători liberali doreau o relaxare a legilor draconice privind avortul, recunoașterea legală a cuplurilor de același sex sau un efort mai energic de a-i trage la răspundere pe oficialii PiS pentru presupusele abateri.
O victorie a lui Trzaskowski ar oferi guvernului șansa să finalizeze o parte din aceste reforme, până acum blocate de președintele Duda.
O victorie a lui Nawrocki, un conservator social cu o tendință eurosceptică, ar împiedica și mai mult acest lucru și ar slăbi, de asemenea, eforturile lui Tusk de a reconstrui alianțe pe care le consideră cruciale pentru unitatea europeană, sub amenințarea Rusiei.
Asemenea lui Duda, Nawrocki ar putea, de asemenea, să împiedice orice eforturi ale lui Tusk de a relaxa interdicția aproape totală a avortului în Polonia, o promisiune electorală cheie a lui Tusk din 2023.
Trebuie remarcat însă că Nawrocki a obținut în primul tur un scor sub cel obținut de candidatul PiS în alegerile parlamentare din 2023.
Motivul: partidele anti-sistem au obținut rezultate mai bune decât la ultimele alegeri parlamentare și prezidențiale.
Krzysztof Izdebski, director de politici la Fundația Batory, a declarat că majoritatea voturilor de duminică au mers către grupurile de opoziție.
„Deci, este clar că ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani nu i-a impresionat pe polonezi și nu le-a dat încredere că aceste reforme ar putea fi finalizate”, a spus el pentru Reuters.
„Problemele care au mobilizat electoratul opoziției au rămas neabordate”, a observat expertul.
Acuzat de principalul său opozant că este pur și simplu „un adjunct al lui Tusk”, Trzaskowski a încercat în mod vizibil să pună o oarecare distanță între el și guvernul de centru de la Varșovia.
„Cu siguranță nu intenționăm să ne rupem de coaliție”, a declarat Dorota Loboda, membră a echipei de campanie. „În același timp, subliniem că, desigur, Rafal Trzaskowski nu face parte din puzzle-ul guvernamental și, în calitate de președinte, va fi independent”, a spus ea.
Un obiectiv important pentru ambii candidați rămași va fi atragerea alegătorilor tineri – iar problema locuințelor inaccesibile este una-cheie pentru aceștia.
Datele sondajului la ieșirea de la urne au arătat că prezența la vot în rândul alegătorilor sub 30 de ani a fost de aproape 73%, comparativ cu cifra generală de 67%.
Slawomir Mentzen a obținut peste 36% din voturile tinerilor, în timp ce Adrian Zandberg, de extremă stânga, care a obținut 4,9%, a fost ajutat de 19,7% din votul tinerilor.
În ciuda faptului că majoritatea sondajelor efectuate înainte de vot îi acordau lui Trzaskowski un avantaj în turul doi din 1 iunie, acesta are acum o misiune mult mai dificilă decât Nawrocki.
Bartosz Rydliński, politolog la Universitatea Cardinal Stefan Wyszyński din Varșovia, a declarat pentru Politico că Trzaskowski ar putea să nu aibă suficient timp pentru a-și reforma campania.
Primarul Varșoviei va trebui să se gândească cum să mobilizeze electoratul său centrist din marile orașe și să câștige sprijinul celor care au votat pentru candidații minori de stânga eliminați după primul tur de scrutin.
El are parte de spijin de partea altor candidați din primul tur.
„Trzaskowski trebuie să convingă alegătorii de stânga că îi ia în serios, să le arate că merită să meargă la urne. Sunt bucuroasă să îl ajut să își ajusteze cursul într-un mod care să includă problemele care contează pentru stânga și pentru alegătorii de stânga”, a declarat Magdalena Biejat, care a obținut 4,2% în calitate de candidată stângii, la televiziunea TVN24 în seara alegerilor.
Szymon Hołownia, președintele parlamentului și șeful partidului Polonia 2050, care face, de asemenea, parte din coaliția lui Tusk, s-a clasat pe locul cinci, cu 5 procente. El a precizat că îl susține pe primarul Varșoviei.
Nawrocki are o sarcină mai ușoară. El trebuie doar să adune majoritatea alegătorilor care i-au susținut pe candidații care se opun guvernului Tusk.
Piotr Buras, senior policy fellow în cadrul European Council on Foreign Relations, a observat că candidații de dreapta și de extremă dreapta au obținut 54% din voturi în primul tur.
Nawrocki „va avea la dispoziție un număr mai mare de voturi”, a notat el într-o analiză postelectorală.
Există o problemă. Susținătorii lui Mentzen, care sunt în mare parte tineri și din mediul urban, nu se potrivesc perfect cu PiS, care tinde să atragă alegători mai în vârstă și mai săraci din orașe mai mici.
Asemenea lui PiS, Mentzen este conservator din punct de vedere social, solicitând interzicerea avortului chiar și în caz de viol, dar este și libertarian din punct de vedere economic, favorizând impozitele mici și antreprenorii.
Această poziție îl plasează mai aproape de Platforma Civică decât de alegătorii din PiS care susțin statul asistențial.
Cum se vor împărți voturile lui Mentzen rămâne de văzut.
„Nu este vorba că electoratul lui Mentzen și Braun va vota în totalitate pentru Nawrocki. Cu siguranță, totuși, forțele democratice nu au un avantaj puternic sau o pernă de siguranță pentru a dormi liniștite”, a declarat Aleksander Kwaśniewski, care a fost președinte între 1995 și 2005, la televiziunea publică poloneză.
În orice caz, Nawrocki s-a grăbit să aprobe o listă de condiții anunțate de Mentzen, care includ promisiunea de a nu crește impozitele, de a nu limita libertatea de exprimare, de a nu trimite trupe poloneze în Ucraina, de a nu transfera competențe Uniunii Europene și de a nu limita capacitatea polonezilor de a purta arme, scrie TVPWorld.
Până pe 1 iunie, politica externă va juca, de asemenea, un rol important.
Polonia, sub conducerea lui Tusk, a devenit un actor-cheie în politica europeană după ani de izolare sub conducerea PiS, în timp ce Nawrocki își va continua, probabil, apelurile pentru transformarea UE într-o confederație de state naționale mai flexibilă.
În timp ce ambii candidați sprijină ferm Ucraina în războiul său defensiv împotriva Rusiei, Mentzen este mult mai sceptic, iar aceste opinii ar putea influența campania.
„Dacă va fi după mine, nu veți adera niciodată la NATO, nu veți avea soldații noștri cu voi și nu veți mai primi niciun fel de asistență socială în Polonia”, le-a spus Mentzen ucrainenilor la începutul acestei luni.
Există o afinitate între Mentzen și Nawrocki la acest capitol.
Sloganul de campanie al lui Nawrocki, „Polonia pe primul loc, polonezii pe primul loc”, reflectă punctul său de vedere cu privire la cei aproape un milion de refugiați ucraineni care trăiesc în această țară membră a UE și a NATO.
În timp ce Nawrocki s-a angajat să mențină sprijinul Poloniei pentru Ucraina vecină, el a criticat ajutorul generos acordat refugiaților.
Într-un clip de campanie, el a declarat că „beneficiile sociale sunt destinate în primul rând polonezilor” și că „la cozile din spitale, cetățenii polonezi trebuie să aibă prioritate”.
De asemenea, Nawrocki a criticat Ucraina pentru că nu a „arătat recunoștință pentru ceea ce au făcut polonezii” și l-a acuzat pe președintele acesteia, Volodimir Zelenski, de „insolență”.
Campaniile din România s-au amestecat înaintea alegerilor din 18 mai, după ce George Simion a apărut la un eveniment de electoral pentru a-și arăta susținerea pentru Nawrocki.
„Acum e momentul să luptăm din nou: pentru libertate, pentru drepturi, pentru familia creștină, pentru țările noastre. Nu vom permite ideologia neo-marxistă și Green Deal-ul – această nouă formă de comunism. Ne vom opune migrației ilegale și schimbării anti-americane a Europei”, a spus George Simion.
Premierul Poloniei, Donald Tusk, a avut și el un mesaj.
„Rusia se distrează. Nawrocki și omologul său român pro-rus George Simion, pe o scenă cu 5 zile înainte de alegerile prezidențiale din Polonia și România. Totul este clar”, a scris Donald Tusk, tot marți, pe platformele X și Facebook.
Ulterior, premierul polonez Donald Tusk a transmis un mesaj în limba română de susținere pentru candidatul independent Nicușor Dan.
El i-a îndemnat pe români să apere prin votul lor libertatea, integritatea, adevărul și statul de drept.