Românii din SUA, mulți dintre ei lucrând chiar în domeniile tehnologice unde activează și cei doi magnați, au votat covârșitor (69,88%) în favoarea lui Nicusor Dan. Atât în SUA, cât și în Canada, mobilizarea la vot a fost fără precedent: 25.000 de voturi în SUA și 15.000 în Canada, mai mult decât dublă față de turul 1.
Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri ai Casei Albe, au comentat separat alegerile de duminică din Europa de Est. Mogulii tehnologici de dreapta pun la îndoială starea democrației în România, intrând în contradicție cu șeful diplomației americane din această țară, relatează site-ul televiziunii americane NBC News.
În mare parte a Europei, reacția la alegerile prezidențiale de duminică din România a fost una de ușurare, relatează articolul. ”Câștigătorul, Nicușor Dan, este un centrist care susține Ucraina, iar victoria sa a închis ceea ce autoritățile române numesc o tentativă de lovitură de stat susținută de Rusia, notează sursa citată”.
Dar, pentru o mână de magnați din domeniul tehnologiei de dreapta, înfrângerea lui George Simion, liderul AUR, de către Nicușor Dan, a însemnat cu totul altceva, spune NBC.
Doi dintre ei, Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri ai lui Trump, și-au exprimat nemulțumirea față de starea democrației din România.
Sacks, care a fost numit „țar” pentru inteligență artificială și criptomonede de către Trump în decembrie, a denunțat luni rezultatul alegerilor ca fiind „statistic improbabil, dacă nu imposibil”, într-o postare pe contul său personal de X, unde are 1,3 milioane de urmăritori.
What happened in Romania: judges nullify the first election by disqualifying the leading candidate — a populist nationalist — based on unproven accusations of “Russian interference”; the security state uses lawfare & censorship to silence critical voices; the second election… https://t.co/5LD9WxqJYG
— David Sacks (@DavidSacks) May 19, 2025Postarea lui Sacks a atras peste 700 de comentarii, multe dintre ele venite și de la români, unii dintre ei din SUA.
„David Sacks, dintr-odată ești expert în toate! Ce păcat: a face remarci foarte înflăcărate pentru a cere atenție, putem cere mai mult? Bănuiesc că nu”, a scris un român, pe nume Mihai Lehene.
Un alt utilizator i-a răspuns lui David Sacks cu un tabel care arată că „tiparele sunt aceleași” la cum s-a votat în 2025 comparativ cu 2014, când Klaus Iohannis a câștigat în fața lui Victor Ponta.
Explainer here: https://t.co/KlpClLv9uk
— Scylla and Charybdis 🇪🇺🇺🇦 (@CharybdisAnd) May 20, 2025Declarația lui Sacks a echivalat cu o acuzație de fraudă, deși Sacks nu a furnizat nicio dovadă, și a criticat autoritățile române pentru că l-au scos din cursă pe candidatul pro-rus Călin Georgescu, notează NBC. Simion își recunoștea deja înfrângerea când Sacks a postat.
Elon Musk a intervenit separat. Pe X, el a amplificat o acuzație a șefului aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, care a afirmat că guvernul francez i-a cerut să interzică vocile conservatoare din România pe Telegram înainte de alegeri. Fondatorul Telegram a declarat că a refuzat solicitare. Ministerul francez de externe a negat că a făcut vreodată o astfel de solicitare.
„Wow”, a scris Musk, distribuind acuzația lui Durov către cei 219 milioane de urmăritori ai săi. Răspunzând la o altă postare a lui Durov în care acesta afirma că democrația românească este în pericol, Musk a scris: „Așa este!”
Wow https://t.co/WxJkL7JMSs
— Kekius Maximus (@elonmusk) May 18, 2025În istoria recentă, este neobișnuit ca consilierii de la Casa Albă să comenteze individual subiecte de politică externă, cu excepția cazului în care munca lor este specifică securității naționale. Cu toate astea, Musk, în special, s-a îndepărtat mult de practicile din trecut. El a promovat mișcări politice, politici și administrații de dreapta în cel puțin 18 țări, în special în Europa, potrivit unui bilanț al NBC News.
Postările pe rețelele sociale ale lui Musk și Sacks arată cum a crescut importanța politicii românești în mintea unor oameni bogați din domeniul tehnologiei în ultimii ani, în special ca indicator al atitudinii față de Rusia, notează NBC.
NBC notează că, în contrast cu cei doi magnați, Ambasada SUA în România a postat duminică că a trimis mai multe echipe pentru observarea votului. Marți, șeful interimar al misiunii SUA în România, Michael L. Dickerson, a postat o notă de felicitare pentru președintele ales al României pe X.
În Statele Unite, Nicușor Dan a avut 17.859 de voturi, adică 69,88%. George Simion a obținut un procent de 30,12%, respectiv 7.699.
Proporția se păstrează și în Canada, unde Nicușor Dan a fost votat de 68,97% din oameni (10.454 de voturi), iar George Simion de 31,03% (4.704 de voturi).