Prim-ministrul Vietnamului și Eric Trump, fiul președintelui american Donald Trump, au participat miercuri la ceremonia de demarare a lucrărilor pentru un complex rezidențial de lux în valoare de 1,5 miliarde de dolari, care va include trei terenuri de golf cu 18 găuri, situat în apropiere de Hanoi, relatează Reuters.
Organizația Trump, afacerea de familie a președintelui american, împreună cu partenerii săi locali, a primit aprobarea pentru acest proiect abia săptămâna trecută din partea autorităților comuniste din Vietnam, care poartă separat negocieri cu Washingtonul în privința taxelor vamale anunțate la începutul lunii aprilie de către liderul de la Casa Albă.
Prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh a declarat că vizita lui Eric Trump „ne-a motivat să accelerăm acest proiect” și a îndemnat autoritățile locale să ofere sprijin maxim și să faciliteze finalizarea complexului turistic de 990 de hectare.
Eric Trump urmează să se întâlnească joi cu oficiali din Ho Și Min, cel mai mare oraș din Vietnam, pentru a explora de asemenea planuri legate de posibilitatea construirii unui zgârie-nori în centrul de afaceri din sudul Vietnamului, potrivit unui itinerariu intern obținut de jurnaliștii agenției Reuters.
Proiectele care urmează să fie dezvoltate în Vietnam vor fi „invidiate în întreaga Asie și în întreaga lume”, a declarat Eric Trump, care este vicepreședinte executiv al Trump Organization. El a lăudat partenerul vietnamez, compania imobiliară Kinhbac City, și a promis că va vizita frecvent țara.
Colaborarea, ale cărei detalii nu au fost făcute publice, „se va concentra pe dezvoltarea de hoteluri de 5 stele, terenuri de golf de nivel competițional, proprietăți rezidențiale de lux și facilități fără egal în Vietnam”, a declarat consorțiul într-un comunicat din luna octombrie.
Organizatorii au subliniat însă că proiectul din Hung Yen, aflat la câțiva kilometri sud de Hanoi, de-a lungul râului Roșu, a obținut rapid aprobările din partea autorităților locale.
Trump Organization are proiecte de golf de lux, finalizate sau în curs de dezvoltare, în țări de la Indonezia până în Orientul Mijlociu.
Vietnamul era vizat să fie supus unora dintre cele mai ridicate taxe vamale impuse de SUA, de până la 46%, conform planului „Ziua Eliberării” anunțat de președintele Trump pe 2 aprilie. Liderul de la Casa Albă a anunțat însă o săptămâna mai târziu că a amânat pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare, pentru a lăsa loc negocierilor cu țările vizate.
Negociatori vietnamezi se află la Washington pentru a discuta compromisuri. Până acum, ofertele includ reducerea taxelor vamale pentru importurile din SUA și a barierelor netarifare, intensificarea luptei împotriva fraudelor comerciale și a contrafacerii, precum și oferirea de condiții favorabile companiei Starlink, deținută de aliatul apropiat al lui Trump, Elon Musk, pentru a lansa servicii de internet prin satelit în Vietnam.
Deși o țară nominal comunistă, Vietnamul a cunoscut o creștere semnificativă a turismului în ultimii ani, sectorul devenind un pilon important al economiei naționale pentru țara asiatică.
După pandemie, autoritățile vietnameze au investit în promovarea turismului internațional și au relaxat regimul de vize pentru a stimula sosirile. În plus, dezvoltarea infrastructurii hoteliere și extinderea rutelor aeriene au făcut Vietnamul mai accesibil ca destinație de vacanță și afaceri.
În ultimii ani, în țară s-a remarcat un interes crescut pentru turismul de lux, ecoturism și turismul cultural, iar investitorii internaționali, inclusiv branduri hoteliere de renume, au început să se implice activ în dezvoltarea unor stațiuni.