Kremlinul a transmis că tentativa eșuată a Estoniei de a captura recent un tanc petrolier a demonstrat că Moscova poate răspunde dur, dacă este necesar, potrivit Reuters.
Estonia a afirmat joia trecută că Moscova a trimis pentru scurt timp un avion de vânătoare în spațiul aerian al NATO deasupra Mării Baltice, în timpul unei încercări estoniene de a opri un tanc petrolier cu destinația Rusia, despre care afirmă că face parte dintr-o „flotă fantomă” ce sfidează sancțiunile occidentale impuse Moscovei.
Rusia, al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită, a reținut duminică un tanc petrolier deținut de Grecia în apele sale teritoriale, după ce acesta plecase dintr-un port estonian, a anunțat marți postul public estonian ERR.
Reținerea navei, ulterior eliberată de Rusia, a stârnit îngrijorări cu privire la posibile perturbări ale traficului maritim în rutele aglomerate din Marea Baltică folosite pentru transportul petrolului.
Întrebat miercuri ce poate face Rusia pentru a-și proteja interesele de transport maritim în Marea Baltică în fața a ceea ce Moscova a descris drept acțiuni ostile din partea statelor membre UE și a Marii Britanii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că va apela la toate mijloacele disponibile.
„Așa cum au demonstrat cele mai recente evenimente legate de tentativa de atac pirateresc asupra unuia dintre tancurile petroliere, Rusia a arătat că este capabilă să răspundă destul de dur.”
Peskov a spus că Rusia este pregătită să folosească „toate mijloacele” de care dispune pentru a răspunde unor astfel de incidente în viitor, în cadrul dreptului internațional, și că are la dispoziție o gamă largă de opțiuni de reacție.
O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a acuzat marți NATO că desfășoară așa-numite acțiuni agresive în Marea Baltică, care obstrucționează libertatea navigației, după ce Estonia a încercat și a eșuat să rețină tancul petrolier cu destinația Rusia.