Televiziunea France24 a găzduit marți o dezbatere de jumătate de oră despre „Surpriza alegerilor din România”.
Eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea, lidera USR Clotilde Armand și profesorul Vladimir Borțun de la Oxford au participat, prin dialoguri video live, la discuția despre alegeri purtată de jurnaliștii francezi în studioul versiunii în engleză a canalului France24.
Fiecare dintre cei doi politicieni și-au păstrat pozițiile ideologice. Armand a pledat pentru Nicușor Dan și Piperea împotriva acestuia. Piperea a spus că „Nicușor Dan nu e independent, are sistemul în spatele său”. Europarlamentarul AUR a recunoscut însă că „noul președinte ales nu e membru al niciunui partid, iar rezultatul alegerilor e clar”.
„Cu aproape 900.000 de voturi avans, legitimitatea președintelui ales Nicușor Dan este foarte mare”, a spus Piperea. „Domnul Dan va avea o sarcină mare și grea în a reuni România”, a adăugat europarlamentarul AUR.
Avocat de profesie, fondator al unei dintre cele mai importante firme de insolvență din România, Gheorghe Piperea a fost ales europarlamentar pe listele AUR. Numele său a fost o vreme vehiculat pentru a ocupa poziția de ministru al justiției în cazul unei schimbări de guvern, condus de AUR.
Avocatul Gheorghe Piperea / FOTO: Inquam Photos / George CălinÎntre cele două tururi de scrutin, George Simion l-a nominalizat public pe Gheorghe Piperea drept posibil succesor al lui Mugur Isărescu la conducerea BNR.
În replică, Clotilde Armand a spus la aceeași emisiune France24 că victoria lui Nicușor Dan este indiscutabilă și că ea atestă dorința românilor de a merge pe calea europeană. Realizatorii francezi au prezentat declarații ale oamenilor din București, care au exprimat ”bucuria că țara a indicat atât de clar că nu vrem, în niciun fel, cu Rusia”.
Armand și Piperea au avut poziții diferite, dar discuțiile dintre cei doi politicieni au fost net mai argumentate decât cele din majoritatea emisiunilor la care asistă telespectatorii români, când se confruntă politicienii.
Profesorul Vladimir Borțun, care a prefațat alegerile printr-un editorial în The New York Times, a spus în emisiunea France24 că, în opinia sa, Nicușor Dan nu e un candidat centrist, ci unul de dreapta. Poate părea centrist doar prin comparație cu George Simion a punctat Borțun.
Profesorul român de la Oxford a mai spus că ”România, țara care are cea mai numeroasă proporțional forță de muncă în agricultură, 20% din angajații din economie” are nevoie și de politici sociale, nu doar de politici pro business. Borțun a insistat pe ideea că, până acum, cariera lui Nicușor Dan nu a marcat existența unor astfel de politici, care să reducă disparitatea socială.