Râsul care a căzut într-o fântână din Masivul Parâng este bine. El nu e rănit, așa că a fost supravegheat de salvatori până și-a revenit din anestezie, apoi a fost eliberat în natură.
Pentru a fi scos din fântână, râsul a fost tranchilizat de un medic și apoi adus la suprafață de un salvamontist.
„Salvamontiștii au coborât un medic, care a lansat anestezicul necesar, apoi un salvator a coborât în fântână. Animalul a fost asigurat și ridicat împreună cu salvamontistul printr-un sistem de tracțiune. L-au văzut acolo niște localnici. Nu are leziuni, a avut noroc. După ce ii trece anestezia poate pleca”, a transmis Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj, ieri, după operațiunea de salvare.
Au participat salvatori din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj aflați în baza de intervenție Salvamont Tg-Jiu, pompieri si personal silvic.
‘Din ciclul ” o dată în viață” salvezi o astfel de viață…’, a scris Sabin Cornoiu pe pagina sa de Facebook.
Video cu întreaga operațiune AICI!
În România, râșii sunt mamifere carnivore din familia felidelor, cunoscuți pentru aspectul lor elegant și stilul de viață solitar. În special, râsul eurasiatic (Lynx lynx) care trăiește aici este, este întâlnit în pădurile montane și în zonele mai izolate ale țării, cum ar fi Carpații Meridionali și Orientali, dar și în alte regiuni mai puțin populate. Acesta este animal nocturn, excelent vânător, cu o dietă bazată pe mamifere mici și păsări, precum și pe specii de cervide mai mari.
Râșii din România sunt protejați prin lege, deoarece au un statut de conservare vulnerabil în anumite zone din Europa, iar braconajul a redus populațiile din multe locuri. În general, râsul eurasiatic este o specie adaptabilă, dar depinde de pădurile dense pentru a-și construi teritoriile. Râsul figurează pe lista animalelor strict protejate prin Directiva Habitate a Uniunii Europene şi este al treilea mare prădător al Europei, după urs şi lup.
Pe lângă România, râsul eurasiatic trăiește și în multe alte regiuni din Europa, inclusiv în țări precum Germania, Polonia, Suedia și Finlanda, dar și în părți din Asia, cum ar fi Rusia, până la est de Munții Ural. De asemenea, este prezent în zonele montane din centrul Asiei și în unele regiuni din Orientul Mijlociu.