A făcut epocă o expresie atribuită lui André Malraux potrivit căreia „Secolul XXI va fi religios ori nu va fi deloc”. Ca o parafrază la cele scrise sau nu de acesta, ar trebui să spunem că anul 2025 în România va trebui să fie și religios pe lângă alte 1000 de probleme. Biserica de pe întreg Mapamondul este sub un asediu total al ateismului, comportamentului deviant și obscurantismului, consumului de droguri și altor vicii, regăsindu-se tot mai greu în preocupările omului contemporan, cel puțin la nivelul Europei de Vest.
Am intrat de câteva zile într-un an special pentru istoria acestor meleaguri și a celei mai importante instituții românești, Biserica Ortodoxă Română. Serbăm în 2025 Centenarul Patriarhiei Române, moment de mare bucurie şi de recunoștință pentru toţi românii ortodocşi, un prilej de întărire în credinţă şi de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat o mărturisire şi o moștenire sfântă, după cum speră autoritățile bisericești în mesajele oficiale. Speranța ar fi ca toți românii să se întoarcă spre religie și biserica centenară dar nu putem să nu vedem ce se întâmplă la fiecare pas, suntem un popor fără busolă care ne regăsim greu în aceste vremuri tulburi și uneori fugim de biserică sub efectul trendurilor de comportamente împotriva firii dar și a problemelor din sânul acesteia, mai mult sau mai puțin recunoscute oficial.
Autoritățile religioase au declarat acest an drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române şi Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocşi români din secolul al XX-lea, și credem că cele programate sunt întemeiate și susținute de istorie. În vremuri normale, poate că acest moment unic din istoria noastră ar fi stârnit ecouri puternice printre români. Personal încă mai sper că acest lucru se va produce, vorbim de istorie dar și de un moment de reflecţie asupra rolului Bisericii noastre în viaţa poporului român, dar mă și tem că lucrurile vor evolua negativ. Biserica Ortodoxă Română a fost ținta unor campanii de denigrare uriașe în ultimele decenii, așa că de ce ar fi altfel acum? Dar cum spune patriarhul Daniel, Biserica a reușit să le depășească ”cu ajutorul lui Dumnezeu, cu răbdare, înţelepciune şi speranţă”.
Suntem într-un moment greu ca popor cu milioane de conaționali plecați în toată lumea. Viața și rigorile ei au pus în multe cazuri un zid între români și biserică, e greu să acoperi mapamondul, dar e momentul să îl redescoperim pe Dumnezeu și poate evenimentele anului 2025 ne vor ajuta în această direcție. Biserica nu trebuie să lipsească din viața noastră, acasă sau în lume, și aceasta trebuie să-și păstreze cutumele privind familia tradițională. Cu toate presiunile de la Bruxelles, BOR va trebui să reziste acestor cerințe cel puțin anormale și să meargă pe drumul istoric. De asemenea, va trebui făcut un uriaș efort logistic ca măcar comunitățile mari de români din Diaspora să nu rămână fără consiliere spirituală.
Biserica Românească nu este ocolită de confruntări între tradiționaliști, asimilați interesat cu pro-rușii, și reformiști-periculos de atașați unor cutume care dizolvă istoria noastră multi-seculară. Patriarhul Daniel are merite deosebite că BOR funcționează și este o instituție majoră a statului român dar alinierea pro-occidentală neasimilată ar putea să afecteze tocmai demersul ecumenic al instituției. Să nu uităm că BOR a vrut, cel puțin la nivelul unor voci așa-zis reformatoare , să aducă Paștele în varianta occidentală și să-l bage pe gât românilor fără o dezbatere serioasă. Poate în viitor, 2025 este doar momentul aniversării a 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea, vom avea sărbători comune ortodocși și catolici dar până acolo e cale lungă și nu de rezolvat acum. Desigur, în anul 325, când ar fi avut loc primul sinod ecumenic, s-a stabilit între altele și o dată unică pentru Paști, care în cele din urmă s-a decalat din pricina unor calcule eronate, complicații astronomice și reașezări de calendare civile și ecleziastice. Congresul bisericilor creștine din 2025 de la Niceea, dacă va avea loc, ar putea să ne pună pe o direcție pozitivă doar dacă armele tac în Ucraina.
Concluzionând, anul 2025 va fi un greu pentru toți dar acesta poate aduce răspunsuri, inclusiv pe plan religios!