Co-Catedrala Sf. Ioan din Valletta, capitala Maltei, este una dintre cele mai impresionante edificii de cult din lume, fiind o capodoperă a arhitecturii baroce. A fost construită de Ordinul Cavalerilor Ioaniți, în perioada cât au condus Malta și în ea își dorm somnul de veci aproape 400 de de cavaleri ioaniți maltezi, la loc de cinste aflându-se marii maeștrii ai Ordinului. Misterul este că nu s-ar fi descoperit unde este îngropat aurul cavalerilor.
Co-Catedrala Sf. Ioan a fost construită între 1573 și 1577 a fost dedicată Sf. Ioan Botezătorul, ocrotitorul Ordinului Cavalerilor. De ce este denumită „co-catedrală”? Cuvântul „co-catedrală” provine de la faptul că aceasta împarte statutul de catedrală cu catedrala din Mdina(vechea capitală a Maltei).
Republica Malta este o țară insulară, formată dintr-un ahipelag de insule mici aflate în Marea Mediterană, din care doar trei sunt locuite: Malta, Gozo și Comino.
Co-Catedrala Sf. Ioan din Valetta este locul de odihnă al multor personalități istorice dar și a eroilor Maltei, majoritatea dintre ei fiind cavaleri ai Ordinului Sf. Ioan. În total, există aproape 400 de morminte în interiorul bisericii. Cel mai celebru dintre aceștia este al lui Jean de Valette, Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor care a condus apărarea Maltei în fața Marelui Asediu al Imperiului Otoman din 1565. Tot el a început în 1566 construcția actualei capitale a Maltei, care îi poartă numele, Valetta. Jean de Valette este înmormântat într-un loc deosebit de onorant, în mijlocul navei centrale a bisericii. Toți marii maeștii ai Ordinului au în catedrală morminte monumentale. Cei mai mulți cavalei, aproape 400, sunt îngropați, însă, sub podeaua de marmură a Co-Catedralei, care este formată, de altfel, din pietrele funerare ale acestora, de dasupra mormintelor. Cei care vizitează co-catedrala, calcă la propriu pe ele, de aceea nu au voie cu tocuri, pentru a nu distruge pietrele funerare. Fiecare piatră funerară este o placă de marmuri personalizată, cu datele respectivului cavaler. Sunt mormintele celor aproape 400 de cavaleri din cei 500 care au apărat Malta în timpul Marelui Asediu. Cei care au murit au fost îngropați, inițaial în Fortul St. Angelo, din motive de război, dar mai târziu au fost reînhumați aici. Cel mai des apare pe pietrele lor funerare din catedrală Moarte, ca un schelet cu o seceră, o clepsidră și un înger suflând în trompetă, care cheamă morții la Judecata de Apoi. Mormintele sunt decorate cu blazoane, simboluri militare și religioase, sau informații din viața celui decedat.
Una dintre cele mai mari comori ale Co-Catedralei este pictura „Decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul” (picată în 1607 de Caravaggio). Sfântul Ioan a fost patronul Cavalerilor Maltei și al co-catedralei, pentru care Caravaggio a pictat această pânză. Este cea mai mare lucrare a lui și singura pe care a semnat-o – profetic, în sângele care curge pe trotuar de la gâtul sfântului.
Caravaggio a trăit în Malta în perioada 1607-1608, iar lucrarea sa este una dintre cele mai remarcabile ale perioadei. Pictura este considerată una dintre cele mai bune lucrări ale artistului.
În turnul Co-Catedralei se află un ceas magnific, care poate fi văzut din multe puncte ale capitalei Valletta. „La Co-Catedrala Sf. Ioan, puteți asista la mișcările mecanice ale ceasului și la sunetul clopotelor. Alăturați-vă unuia dintre tururile noastre ghidate pentru a vedea zonele care au fost neexplorate de vizitatori. Turul va începe printr-o scară îngustă în spirală de 99 de trepte care duce la clopotniță. Vei putea vedea balconul, camera cu ceas unde vei vedea ceasul mecanic în acțiune și vei auzi clopotele bătând! Vizitați clopotnița și ceasul, auziți clopotele sunând și bucurați-vă de priveliști splendide ale Vallettei.”, se precizează pe site-ul oficial al Co-Catedralei.
Misterul aurului Cavalerilor Maltezi
Se spune că exista obiceiul ca renumiții cavaleri maltezi să fie îngropați împreună cu obiecte importante pe care le-au deținut în timpul vieții, cu blazoane și alte titluri, precum și cu aurul pe care l-au agonisit. Despre cei ale căror morminte sunt în Co-Catedrala St. Ioan, însă, există un mister. Nu se știe unde se află aurul lor, dar se crede că el ar fi chiar în morminte, în sarcofacele marilor maeștri și în ale eroilor căzuți în Marele Asediu, sub pietrele funerare care acoperă podeaua. Se spune, chiar, că au fost hoți care au încercat să-l dezgroape, dar au fost găsiți morți pe podea, pentru că ar fi fost lăsat un blestem pentu jefuitorii de morminte.