Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au vizitat miercuri Riigikogu, sediul Parlamentului Republicii Estonia, unde au avut o întrevedere cu preşedintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, de origine română, dar şi Centrul e-Estonia, pentru a afla "secretul succesului" celei mai avansate societăţi digitale din lume.
În cadrul vizitei la sediul Parlamentului unicameral al Riigikogu, situat în centrul istoric al capitalei Tallinn, Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu, însoţiţi de ambasadorul României în Estonia, Călin Stoica, şi de colonel Ştefan-Antonio Dan-Şuteu, prorector la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", au dialogat cu preşedintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, pe teme legate de cooperarea dintre cele două ţări în cadrul NATO şi UE şi despre relaţiile bilaterale, dar şi despre sprijinul Estoniei acordat Republicii Moldova în drumul său către Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru AGERPRES, Kalev Stoicescu s-a arătat deosebit de încântat de vizita regală din ţara în care s-a născut. "Mi-a făcut enormă plăcere să mă întâlnesc cu membrii Familiei Regale. Pe mine, personajul istoric al Regelui Mihai m-a fascinat întotdeauna. După cum i-am spus şi Reginei Margareta, ultima oară când am fost în România, la Bucureşti, la Muzeul de Istorie, am cumpărat o biografie a tatălui său, a Regelui Mihai, pe care am citit-o, cu toate că ştiam dinainte despre el", a declarat preşedintele Comisiei pentru Apărare.
"Eu consider că (Regele Mihai) este o parte importantă a istoriei României şi îmi pare bine că Familia Regală continuă să facă diplomaţie pentru România. Bineînţeles că România este o ţară care are ministerul ei de Externe şi sute de diplomaţi activi peste tot în lume, însă şi ei au rolul lor şi, după întâlnirea de astăzi, aş spune că îşi îndeplinesc rolul excelent. Orice efort de diplomaţie, de a întări cooperarea, este foarte important. Niciodată nu este prea multă cooperare", a adăugat Kalev Stoicescu.
Plecat din România în adolescenţă, în urmă cu peste 40 de ani, Kalev Stoicescu vorbeşte perfect româneşte şi îşi aminteşte cu drag de ţara natală. Nu regretă, însă, faptul că părinţii săi au luat decizia de a se muta în Estonia, chiar dacă în acea perioadă mulţi alegeau sau visau la mutarea "de cealaltă parte a Cortinei de Fier". "Am plecat la 15 din România, împreună cu familia. A fost o decizie consensuală a întregii familii, să ne mutăm la Tallinn. Nu ne-am mutat de cealaltă parte a Cortinei de Fier, aşa cum făceau cei mai mulţi, fiindcă mama era din Estonia. Am trăit şi în România, am venit aici, iar vremurile s-au schimbat din anii '90; am rămas aici şi nu-mi pare rău deloc", a mărturisit Stoicescu, fost diplomat şi angajat în Ministerul Apărării din Estonia, implicat în domeniul politicilor externe, de securitate şi de apărare şi membru al partidului Estonia 200.
La Parlament, Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au avut, de asemenea, o scurtă întâlnire cu prim-ministrul Estoniei, Kristen Michal.
În cursul aceleiaşi zile, cei doi membri ai Familiei Regale a României au efectuat o vizită la sediul e-Estonia, unde directoarea Centrului, Triin Joasaare, şi Petra Holm, consilier în domeniul transformării digitale, le-au prezentat pe larg activitatea acestei agenţii guvernamentale, serviciile oferite populaţiei şi "secretul succesului" construirii unei societăţi digitale, bazat pe experienţa Estoniei, considerată cea mai avansată societate digitală din lume.
"Când ne-am luat ţara înapoi, în 1991, am avut o oportunitate minunată de a o reconstrui şi de a face lucrurile aşa cum trebuie pentru oamenii noştri. Însă, cu o populaţie de 1,3 milioane de locuitori, acest lucru era o provocare", a explicat Petra Holm.
Modul tradiţional nu avea să funcţioneze, aşa că estonienii au căutat să vină cu ceva nou. "Digitalizarea a fost răspunsul pentru că era cel mai eficient mod de a oferi servicii oamenilor din ţară, pentru că nu toată lumea trăieşte în capitală", a precizat specialista, adăugând că totul a pornit cu un buget de 130 de milioane de euro, înainte ca Estonia să devină membră a UE, cu ajutorul "unei mâini" de oameni care lucrau la Tallinn în domeniul IT, construind computere pentru întreaga Uniune Sovietică.
"Ce noroc, nu-i aşa? Cineva a decis, în Uniunea Sovietică, să fim creierul acesteia, aşa că am făcut tocmai acest lucru. În plus, nivelul de educaţie, în domeniul STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică - n.r.) a fost foarte bun în Uniunea Sovietică, iar noi eram deja o naţiune educată încă din secolul al XIX-lea, lucru pe care-l puteam capitaliza. Aşa că, deşi în ţară nu existau internet sau computere, liderii au decis să mergem pe calea digitală, o decizie pragmatică", după cum a explicat Holm.
După un deceniu de pregătire, prin crearea unei baze legislative şi prin educarea populaţiei, dar şi cu multă perseverenţă, Estonia a reuşit. "Guvernele s-au schimbat, politicienii au venit şi au plecat, însă digitalizarea a rămas întotdeauna o prioritate. Am realizat că era singurul lucru care avea să ne plaseze acolo, pe hartă. Nu aveam populaţie, nu puteam fabrica lucruri, nu aveam să devenim ca Germania, şi în mod clar nu precum China, nu deţineam resurse naturale importante, aşa că sectorul IT&C (tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor - n.r.), abilităţile noastre, educaţia, au devenit, practic, obiectul nostru pentru export. (Astăzi) suntem recunoscuţi la nivel mondial pentru abilităţile noastre în securitate cibernetică şi în digitalizare. Asta exportăm. Reprezintă aproape 11% din ceea ce exportăm la nivel internaţional", a adăugat Petra Holm.
"Societatea digitală pe care am construit-o este, de fapt, foarte extensibilă. Am dovedit de multe ori că acest lucru poate fi folosit în ţări cu o populaţie mult mai mare", a precizat reprezentanta e-Estonia care a primit invitaţia de a împărtăşi acest know-how în ţara noastră.
Miercuri seara, Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au participat la o recepţie oferită de ambasadorul României, Călin Stoica, cu ocazia vizitei regale în Estonia. La recepţie au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor estoniene, membri ai comunităţii româneşti din Estonia, ambasadori ai ţărilor UE şi NATO, ambasadorul Republicii Moldova la Tallinn, precum şi ambasadori din Asia şi America de Sud.
În perioada 19-23 mai 2025, Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu efectuează o vizită în Republica Estonia, în oraşele Tallinn şi Tartu, pentru susţinerea cooperării dintre România şi Republica Estonia în cadrul Uniunii Europene şi NATO, precum şi pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.
Vizita în Estonia continuă turneul regal român în ţările din flancul estic al UE şi NATO, după vizitele din Finlanda şi Polonia.
Aceasta este prima vizită oficială a Majestăţii Sale Margareta Custodele Coroanei în Republica Estonia. Alteţa Sa Regală Principele Radu a vizitat această ţară în septembrie 2003 şi decembrie 2006. Totodată, potrivit romaniaregala.ro, este a treia vizită externă a Familiei Regale din anul 2025, după vizita Principesei Sofia din Polonia (martie) şi vizita Custodelui Coroanei şi a Principelui Radu în Republica Moldova (aprilie).