Andrei Portnov, unul dintre principalii foşti consilieri ai ex-preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, a fost ucis miercuri dimineaţă la Pozuelo de Alarcon (Madrid), informează agenţiile de presă EFE şi Unian, citând surse apropiate anchetei, relatează Agerpres.
Portnov (52 de ani), care îşi lăsase copiii la Şcoala americană din această localitate la ora locală 09:15 (07:15 GMT), se urca în vehiculul său, un Mercedes negru de lux, când câteva persoane s-au apropiat de el şi l-au împuşcat în cap şi în spate, au declarat surse oficiale.
Postul de radio local Cadena SER a transmis iniţial că Portnov a fost ucis cu patru gloanţe, unul în cap şi patru în piept.
Atacatorii au fugit de la locul faptei spre Casa de Campo, o mare zonă împădurită care leagă Madridul de Pozuelo de Alarcon, o zonă rezidenţială exclusivistă din nordul capitalei spaniole.
#España #URGENTE ????????
???????????????? Asesinan en Madrid al exasesor del expresidente ucraniano Yanukóvich.
ANDRÉI Portnov , exasesor de Víctor Yanukóvich, fue asesinado frente al Colegio Americano de Pozuelo de Alarcón mientras se encontraba al volante de su automóvil. Según El País, en… pic.twitter.com/yPkFY711lY
— CARLOS AGUIAR-NOTICIAS DE GEOPOLITICA (@Geopolitik_2030) May 21, 2025Agenţi de poliţie şi experţi criminalişti au securizat perimetrul producerii incidentului pentru cercetări.
Drone şi un elicopter au survolat zona în încercarea de a localiza presupusul autor sau presupuşii autori ai crimei.
Cine a fost Portnov
Portnov, politician şi avocat, a fost şeful administraţiei fostului preşedinte Viktor Ianukovici, liderul prorus înlăturat de la putere în urma protestelor din Maidan Nezaliojnosti (Piaţa Independenţei) din Kiev.
De fapt, el a fost un actor important în reacţia guvernului Ianukovici la protestele în masă care au început la sfârşitul anului 2013, fiind considerat la vremea respectivă drept "eminenţa cenuşie" a regimului de atunci, aminteşte Unian.
La acea vreme, Portnov nu apărea prea des în public, dar avea reputaţia de persoană care lua decizii juridice-cheie pentru administraţia prezidenţială.
Printre altele, el a fost acuzat că s-ar afla la originea legilor care au dus la îngrădirea libertăţii presei şi a drepturilor protestatarilor din 16 ianuarie 2014, numite în media drept "legi dictatoriale", deşi Portnov personal a negat acest lucru.
Anchetat pentru deturnare de fonduri publice
Ulterior, politicianul a fost anchetat pentru deturnare de fonduri publice şi încălcări ale drepturilor omului, motiv pentru care fondurile sale au fost îngheţate temporar de Tribunalul General al Uniunii Europene.
Portnov figura şi pe lista cu sancţiuni a UE şi chiar a fost anchetat de serviciile secrete ucrainene pentru afinitatea sa cu Rusia, astfel încât ipotezele privind motivele asasinării sale sunt deschise şi, pentru moment, niciuna nu este exclusă. Dar unele media de la Kiev înclină să creadă că ar putea fi vorba de o reglare de conturi.