Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat luni că miliardele de euro din banii contribuabililor cheltuiţi pentru bugetele militare ale Europei nu ar trebui să fie folosite pentru a cumpăra doar arme americane, făcând presiuni pentru mai multe investiţii în industriile de apărare autohtone, scrie Reuters, informează News.ro.
Vorbind cu câteva minute înainte de inaugurarea preşedintelui american Donald Trump, care s-a plâns că europenii nu plătesc suficient pentru apărarea lor, Macron a spus că continentul ar trebui să cheltuiască mai mult. Însă a adăugat: „Nu putem creşte datoria împreună, să cheltuim mai mult pentru apărarea noastră pentru a subvenţiona industria, bogăţia şi locurile de muncă ale altor continente.
„Când spunem 'să cheltuim mai mult pentru armatele noastre', în multe ţări înseamnă, mult prea des, 'să cumpărăm mai mult material american'”.
Franța ar vrea să vândă mai mult în Europa
Franţa, care are o mare industrie de apărare, s-a plâns adesea atunci când alţi membri ai Uniunii Europene au optat să cumpere arme americane când existau alternative franceze sau europene. decizia Germaniei din 2022 de a lansa sistemul de apărare aeriană „European Sky Shield” cu echipamente americane şi israeliene, ignorând o alternativă franco-italiană, l-a înfuriat în mod deosebit pe Macron.
Astfel de preocupări au fost mult timp respinse ca fiind egoiste de către ţările care s-au bazat pe umbrela de securitate a SUA cel puţin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Însă poziţia mai agresivă a lui Trump i-a făcut pe membrii UE mai receptivi.
Macron a declarat că europenii ar trebui, de asemenea, să simplifice industria europeană de apărare. Europa are 47 de platforme industriale diferite pentru industria sa navală, în timp ce Statele Unite au doar şase, a spus el.
El a făcut apel la mai multă dezvoltare europeană comună a armelor, chiar şi fără companiile franceze în frunte, adăugând: „Nu vom fi întotdeauna campionii europeni. Dar cel puţin vom fi siguri că campionii europeni au o anvergură globală”.
Macron a declarat că Franţa are acum „cea mai eficientă armată din Europa” şi a îndeplinit obiectivul NATO privind bugetul militar de 2% din PIB, dar nu se poate culca pe lauri într-un moment în care SUA ar putea retrage trupele din Europa.