Controlează China într-adevăr Canalul Panama, aşa cum afirmă Trump? Falsul argument care arată adevărata dorință a liderului SUA (analiză AFP)

Controlează China într-adevăr Canalul Panama, aşa cum afirmă Trump? Falsul argument care arată adevărata dorință a lider
📅 2025-01-22

Preşedintele american Donald Trump şi-a motivat revendicarea de a prelua controlul asupra Canalului Panama, afirmând că China "exploatează" această cale maritimă care leagă oceanele Pacific şi Atlantic, dar în realitate lucrurile sunt mai nuanţate, scrie miercuri France Presse într-o analiză în care a încercat să stabilească dacă afirmaţiile noului locatar de la Casa Albă corespund realităţii, conform AGERPRES.


În timpul învestirii sale, noul preşedinte al SUA nu a exclus opţiunea militară pentru a "recupera" această arteră cu o lungime de 80 de km construită de Statele Unite, inaugurată în 1914 şi aflată de 25 de ani sub suveranitatea statului Panama.

"Canalul aparţine şi va continua să aparţină Panama", a replicat preşedintele panamez Jose Raul Mulino.

Ruta interoceanică, ai cărei principali utilizatori sunt China şi SUA, este administrată de Autoritatea Canalului Panama, o entitate autonomă panameză.

Dar o companie chineză, Hutchison Ports, operează prin concesiune porturile Balboa şi Cristobal, la fiecare intrare în canal, de partea Atlanticului şi Pacificului.
În "timpuri de conflict", aceste porturi ar putea fi utilizate de către Beijing drept "un blocaj care să împiedice comerţul" internaţional prin acest canal, a argumentat noul secretar de stat american Marco Rubio.

Guvernul panamez a anunţat marţi un "audit exhaustiv" la Panama Ports Company, subsidiară a Hutchinson Ports, pentru "a determina dacă contractele de concesiune sunt respectate şi dacă societatea îşi declară corect veniturile, plăţile şi contribuţiile la stat".

Într-un comunicat, societatea a indicat că "cooperează pe deplin" cu această procedură, asigurând că precedentele inspecţii au demonstrat că ea îşi respectă "obligaţiile contractuale".

"Există preocupări rezonabile legate de prezenţa unei companii chineze", afirmă Benjamin Gedan, directorul programului pentru America Latină de la Wilson Center, cu sediul la Washington. "Canalul are o valoare enormă pentru SUA, atât din punct de vedere comercial, cât şi strategic şi nu ar fi greu pentru Beijing să întrerupă operaţiunile sale", adaugă expertul citat.

Rebecca Bill Chavez, preşedinta think tank-ului Dialogul interamerican, susţine, dimpotrivă, că "China nu operează şi nu controlează" canalul Panama": ţara din America Centrală "respectă" neutralitatea canalului, menţinând "eficacitatea operaţiunilor".

Donald Trump, care a declarat că SUA au cedat "prosteşte" canalul interoceanic, a apreciat că Panama este o "ţară care ne escrochează" şi că navele americane ar trebui să plătească mai puţin pentru traversarea acestuia.

"Este un argument fals care ascunde dorinţa ca Panama să-şi reducă pur şi simplu relaţiile cu China", a declarat pentru AFP Euclides Tapia, profesor panamez de relaţii internaţionale.

America, principalul partener politic şi comercial al Panama


De când Panama şi-a restabilit relaţiile diplomatice cu Beijingul în 2017, comerţul cu China a crescut semnificativ, deşi principalul său partener politic şi comercial rămâne America.

Companiile chineze au participat la construcţia unui port pentru vase de croazieră la intrarea în canal de partea Pacificului şi sunt implicate într-un proiect privind construcţia unui pod peste această cale maritimă, în valoare de 1,4 miliarde de dolari.

În timpul vizitei preşedintelui Xi Jinping în 2018 în Panama, Beijingul a propus şi alte proiecte în valoare de mai multe sute de milioane de dolari, fiind chiar tentat să instaleze o ambasadă la intrarea în canal, dar această intenţie nu s-a concretizat din cauza presupuselor presiuni americane.

În cadrul tratatelor din 1977, care au condus la transferul canalului de către SUA statului Panama în 1999, panamezii s-au angajat să garanteze ca această cale să rămână deschisă în permanenţă tuturor ţărilor din lume.

"Niciunul din principiile lor nu menţionează, cu atât mai puţin autorizează Statele Unite să recupereze sau să revendice canalul Panama", a declarat pentru AFP Julio Yao, care a făcut parte din echipa panameză de negociere a tratatelor.

Dar, într-adevăr, textul conţine amendamente introduse de SUA privind posibilitatea ca Washingtonul să utilizeze forţa armată în mod unilateral "pentru a apăra canalul împotriva oricărei ameninţări" cu închiderea.

Este unicul motiv care "ar putea justifica utilizarea forţei militare în Panama şi exclusiv pentru a menţine canalul deschis, nu pentru a-l prelua şi a-l exploata economic", explică Tapia.

Faptul că Donald Trump şi-a reiterat ameninţările luni "face să fie mult mai probabil că este vorba de o declaraţie serioasă", afirmă Benjamin Gedan. Acest expert consideră că o "intervenţie militară este puţin probabilă", dar subliniază că guvernul SUA ar putea utiliza taxele vamale pentru a pune presiune asupra Panama.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Cinci ani de mister: Originea COVID-19 rămâne necunoscută

La cinci ani de la izbucnirea pandemiei care a zguduit planeta, originea COVID-19 rămâne un mister - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă să solicite mai multe informaţii Chinei, în timp ce Beijingul dă asigurări că a transmis toate datele pe care le deţine pe Citește mai departe...

SURSE Reduceri de posturi și la Camera Deputaților: 200 de angajați vor fi puși pe liber

Cutremurul anunțal de Ilie Bolojan la Senat va lovi și la Camera Deputaților. Acolo, circa 200 de posturi urmează să fie reduse, conform unor informații pe surse. Lunea viitoare se va încheia analiza, urmând ca planul de eficientizare să fie prezentat public. Citește mai departe...

MNIR omagiază Unirea Principatelor cu o expoziție dedicată pictorului Eugen Ispir

Micro-expoziţia "Unirea Principatelor Române în creaţia pictorului Eugen Ispir (1909-1974)", dedicată evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859, va fi accesibilă publicului, de vineri, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) de pe Calea Victoriei, Citește mai depa...

Extinderea teritoriului SUA, nepopulară printre americani: Trump îşi începe noul mandat cu o încredere de 47% (sondaj)

O proporţie de 47% dintre americani aprobă preşedinţia lui Donald Trump în momentul în care acesta s-a întors, săptămâna acesta, la Casa Albă, ceea ce arată o naţiune polarizată după victoria republicanului în alegerile din noiembrie, a constatat un sondaj Reuters/Ipsos care s-a Citește mai ...

Revoltă după restructurarea anunțată la Senat. Bolojan, luat la întrebări: 'Cine va organiza aceste concursuri, dacă toți angajații urmează să fie evaluați?'

Revoltă după restructurarea anunțată la Senat. Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului (SAALG) critică ferm modul în care conducerea Senatului României a anunțat restructurarea a 25% din personal, calificând decizia drept „discreționară” și „lipsită de Citește mai departe...

Rareș Bogdan, reacție efervescentă după acuzațiile privind campania PNL de pe TikTok 'redirecționată' către Georgescu

Europarlamentarul Rareș Bogdan a oferit primele reacții în urma acuzațiilor privind presupusa deturnare a campaniei desfășurate de PNL pe TikTok în beneficiul lui Călin Georgescu. Citește mai departe...

Circulație restricționată pe DN 1 în urma unui accident mortal: un pieton a fost ucis chiar pe trecere

Circulația este restricționată, miercuri, pe DN 1, în zona localității Ghimbav din județul Brașov, după ce o mașină a lovit un pieton de aproximativ 60 de ani, care a fost rănit grav, informează Centrul Infotrafic. Ulterior, bărbatul a murit. Citește mai departe...

Salariile încasate de șoferii de la Senat care l-au huiduit pe Bolojan. Spor de condiții vătămătoare, vouchere de vacanță și indemnizație de hrană

Șoferii Senatului care l-au huiduit miercuri pe Ilie Bolojan la anunțul restructurărilor de personal au un salariu de 6.344 lei brut pe lună (3.712 lei net), la care se adaugă vouchere de vacanță și indemnizație de hrană. Citește mai departe...

Romania announces Davis Cup team for World Group I qualifier against Bulgaria

Romania's Davis Cup team for the match against Bulgaria, which will count for qualification in World Group I, included players Filip Jianu, Cezar Cretu, Adrian Boitan, Victor Cornea and Bogdan Pavel, the Romanian Tennis Federation informs on Wednesday in a press release to AGERPRES. Citește ...

Doi bărbaţi, morţi după ce s-au intoxicat cu gaze emanate de un generator

Doi bărbaţi au fost găsiţi morţi, miercuri, într-o locuinţă din judeţul Alba, principala ipoteză fiind aceea că s-au intoxicat cu gazele emanate de un generator folosit pentru a produce căldură. Citește mai departe...

Good News

Only good and positive news.