România se află într-un pericol iminent de recesiune, pe fondul semnalelor economice negative din piață, amplificate de posibilele creșteri de taxe și înghețarea salariilor.
Recesiunea se instalează atunci când există două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului, datele INS arătând deja o înrăutățire a situației României, care a înregistrat o stagnare economică în trimestrul 3 al anului trecut.
Economistul Radu Georgescu a explicat cum creșterile de taxe din 2025 și înghețarea salariilor la bugetari vor reduce consumul, care reprezintă 70% din PIB-ul României, reducerea consumului însemnând și reducerea posibilității de a mai crește PIB-ul.
„Voi explica cum poți să te protejezi și ce trebuie să faci din punct de vedere economic”, a scris economistul pe o pagină de socializare, enumerând principalele semnale care indică un risc de recesiune pentru România.
În primul rând, spune economistul, „România plătește cea mai mare dobândă la credite din ultimii 10 ani”.
Vineri, 10 ianuarie 2025, cotația la dobândă pe 10 ani plătita de Romania a fost de 7,7%, aceasta fiind cea mai mare dobândă plătită de România în ultimii 10 ani ( cu excepția unei perioade scurte din anul 2022).
„Ce înseamnă acest lucru? Dobânzile vor continua să crească deoarece inflația și riscul de țară al României vor continua să crească”, subliniază Radu Georgescu.
Economistul spune că acest lucru va impacta direct populația, pentru că vor crește și mai mult dobânzile la creditele bancare și va scădea valoarea pensiilor private, fiind indicat ca în acest an oamenii să evite creditele bancare.
Economia României stagnează
INS a publicat vineri evoluția PIB-ului, din care reiese că economia a stagnat în trimestrul 3 2024, ceea ce poate fi destul de îngrijorător, dat fiind că 70% din PIB-ul României reprezintă consumul populației, diferența de 30% reprezentând investițiile făcute de stat și de companii.
„Creșterile de taxe din 2025 și înghețarea salariilor la bugetari vor reduce consumul. În 2025 sunt șanse mari să intrăm oficial în recesiune economică”, spune economistul.
Pe de altă parte, Agenția Standard & Poor's a anunțat săptămâna trecută că a programat o evaluare suplimentară a calificativului economiei României. „Probabil și această agenție va reduce calificativul de risc de țară. Acum o lună de zile agenția Fitch a redus și ea calificativul”, punctează Georgescu.
Leul se devalorizează: „Toți banii mei sunt în depozite euro”
Economistul prognozează că în acest an va fi o mare presiune pe cursul euro, având în vedere că valoarea unei monede este dată de indicatorul Cont Curent, iar România are cel mai mare deficit de Cont Curent din UE.
„În mod normal cursul euro ar trebui să crească în fiecare zi. Acest curs a fost menținut prin vânzarea de euro obținuți din împrumuturi. Această schemă va fi greu de făcut în 2025 deoarece statul trebuie să reducă deficitul bugetar plus că ne împrumutăm mai scump. De aceea toți banii mei sunt în depozite în euro. Fac acest lucru deoarece vreau să mă protejez. Majoritatea prețurilor din România sunt legate de euro: apartamente , mașini, chirii, internet etc, iar creșterea cursului reprezintă și creșterea tuturor cheltuielilor. În termeni financiari această strategie de a ține banii în valută în care sunt exprimate cheltuielile se numește Hedging”, spune economistul.
IMM România: PIB va scădea din cauza măsurilor de austeritate
De altfel, chiar vineri mediul privat a avertizat că PIB-ul României va scădea din cauza măsurilor de austeritate impuse de Guvern prin Ordonanța trenuleț.
„Anul 2025 trebuie să fie anul relansării economice prin crearea unor programe de susținere pentru IMM-uri. Aceste programe suport trebuie să vină într-un ecosistem antreprenorial stabil, economic și legislativ. Nemodificarea Codului Fiscal este o condiție necesară pentru asigurarea predictibilității planurilor de afaceri și scăderea numărului de acte normative precum ordonanța Trenuleț și diminuarea măsurilor de austeritate care afectează mediul economic”, avertizează micii întreprinzători.
Potrivit acestora, IMM ROMÂNIA încurajează investițiile prin crearea unor stimulente pentru investitori și propune sprijinirea domeniilor cu potențial de creștere precum IT-ul, tehnologia verde, agricultura și turismul prin oferirea de subvenții IMM-urilor care să stimuleze, de asemenea, inovația și competitivitatea pe piețele internaționale, scrie adevarul.ro.
Conform informațiilor publicate de INS, valoarea exporturilor în luna noiembrie 2024 a fost de 8.389,4 milioane euro și valoarea importurilor de 11.227,1 milioane euro, existând un deficit de 2.837,7 milioane euro. Daca ne raportăm la aceeași lună din anul 2023, importurile din luna noiembrie 2024 au crescut cu 6,2%, existând o creștere mai mare față de creșterea exporturilor de 1,6%.
De asemenea, în perioada ianuarie-noiembrie 2024, s-a înregistrat o scădere de 1% pentru exporturi și o creștere de 3,3% la importuri, comparativ cu aceeași perioada din anul 2023.
În ceea ce privește turismul în România, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în luna noiembrie 2024 au crescut cu 4,3%, iar înnoptarile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat) au crescut cu 3,1% față de aceeași perioadă a anului 2023.
De asemenea, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în perioada ianuarie - noiembrie 2024 au crescut cu 4,4%, iar innoptarile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat) au crescut cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului 2023.