Ungaria intenționează să poarte discuții cu aliații regionali pentru a contracara impactul creșterii prețului petrolului ca urmare a unei noi runde de sancțiuni americane asupra sectorului petrolului și gazelor din Rusia, a declarat duminică ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, scrie Reuters.
Administrația președintelui american Joe Biden a impus vineri cel mai larg pachet de sancțiuni de până acum, vizând veniturile din petrol și gaze ale Rusiei, pentru a oferi viitoarei echipe a Kievului și a lui Donald Trump puterea de a ajunge la un acord pentru pace în Ucraina.
Prețurile petrolului au atins un maxim de trei luni după ce au apărut veștile privind sancțiunile.
Trezoreria SUA a impus sancțiuni companiilor rusești Gazprom Neft (SIBN.MM), deschide o filă nouăși Surgutneftegas, care explorează, produce și vând petrol și 183 de nave care au transportat petrol rusesc.
„Acest pachet de sancțiuni ridică din nou provocări severe pentru Europa centrală”, a spus Szijjarto într-un videoclip pe Facebook.
El a spus că scăderea aprovizionării cu țiței ar crește cererea de combustibili rafinați, cum ar fi benzina și motorina, crescând riscul a ceea ce el a numit creșteri „foarte grave” ale prețurilor în regiune.
Ungaria va începe discuții cu aliații regionali
Ungaria importă cea mai mare parte a țițeiului său prin conducta Druzhba, care transportă țițeiul rusesc prin Belarus și Ucraina către Ungaria și, de asemenea, Slovacia. Grupul energetic maghiar MOLnu a răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail.
Szijjarto a spus că Ungaria va începe discuții cu aliații regionali pentru a atenua impactul asupra prețurilor și asupra economiei în general. A spus cu cine ar putea vorbi Ungaria.
Costuri mai mari ale energiei și scăderi ale forintului pe fondul amenințării cu tarifele americane asupra Europei după realegerea lui Trump a ridicat indicele prețurilor de producție industrială din Ungaria la cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni în noiembrie.
Forintul se tranzacționează aproape de minimele din ultimii doi ani față de euro, crescând riscurile de creștere a inflației după scăderi abrupte de la cele mai ridicate niveluri ale Uniunii Europene de peste 25% în primul trimestru al anului 2023.
Economiștii chestionați de Reuters văd că inflația din decembrie crește la 4,4%, în afara benzii țintă a Băncii Naționale a Ungariei, care a fost forțată să renunțe anul trecut la ciclul de relaxare a ratei dobânzii, pe fondul scăderilor valutare și a unei reveniri a prețurilor.