Berlinul a căutat potențiali cumpărători pentru Uniper într-o înțelegere care ar putea vedea guvernul să-și vândă întreaga participație în compania de utilități energetice de 18,8 miliarde de dolari, au spus trei persoane care cunosc această problemă, informează reuters.com.
Guvernul Germaniei, care deține 99,12% din companie după ce a naționalizat-o în 2022, în timpul crizei energetice din Europa, urmărește o vânzare parțială de acțiuni, sau re-IPO, de aproximativ 25% ca opțiune preferată, dar cântărește și renunțarea la participatia sa.
Părțile care au fost contactate cu privire la o vânzare completă includ Brookfield, cu sediul central în New York, au spus două dintre surse. O vânzare integrală către un fond de capital privat ar fi una dintre cele mai mari din Europa din ultimii ani.
Uniper aproape sa prăbușit după fostul său principal furnizor de gaze, Gazprom din Rusia mai întâi a stopat și ulterior a oprit livrările după izbucnirea războiului din Ucraina, forțând guvernul german să intervină pentru a asigura securitatea energetică în cea mai mare economie a Europei.
Acțiunile Uniper tranzacționate reduse au fost cu 1,4% mai mici la 1335 GMT.
Ministerul de Finanțe al Germaniei, care supraveghează participația guvernului Uniper, a declarat luni că guvernul examinează toate scenariile pentru a-și reduce participația, fără o decizie fermă cu privire la calendarul și structura. Acesta a reiterat că opțiunea principală pentru reprivatizare a fost vânzarea de acțiuni prin intermediul pieței de capital.
Uniper și Brookfield au refuzat să comenteze.
Discuțiile de vânzare au loc în timp ce Germania se pregătește pentru alegeri anticipate luna viitoare. Deși planurile unui nou guvern pentru exploatație sunt încă neclare, acesta va fi încă ținut de reglementările UE care îl obligă să-și reducă participația Uniper la maximum 25% plus o acțiune până în 2028.
Legea dividendului
Uniper este evaluat în prezent la 18,4 miliarde de euro (18,8 miliarde de dolari), dar orice vânzare de pachete de acțiuni ar putea avea o reducere, deoarece s-ar putea ca micul free float al grupului să nu reflecte în mod corespunzător valoarea sa reală, a raportat anterior Reuters.
Una dintre cele trei persoane, și o a patra sursă, a declarat că un acord ar impune ca parlamentul să adopte mai întâi o lege care să permită Uniper să reînceapă să plătească dividende, drept de care a fost decăzut ca parte a planului de salvare de 13,5 miliarde de euro a Berlinului.
Berlinul a vizat inițial un acord în primăvară, dar acea cronologie a fost stabilită înainte ca actualul guvern să se prăbușească, ceea ce face mai probabil ca o astfel de schimbare să fie făcută de următoarea administrație, a spus una dintre persoane.
Se așteaptă ca actualul guvern să facă cel puțin o încercare de a ridica interdicția privind dividendele înainte de alegeri, un calendar care este considerat ambițios, a spus o sursă guvernamentală. Cu toate acestea, este mai probabil ca orice acord să se întâmple după vara europeană, au spus sursele.
Noul calendar vizat ia în considerare și formarea noului guvern și potențialele schimbări în jurul procesului de vânzare.
Deliberările sunt într-un stadiu incipient și nu există nicio certitudine cu privire la cum va arăta o înțelegere și când va avea loc, au spus oamenii. Toți patru au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece procesul este privat.
Deși o vânzare integrală ar genera imediat venituri mai mari, ar elimina posibilitatea ca Berlinul să beneficieze de orice câștiguri viitoare ale prețului acțiunilor Uniper, au spus oamenii.