Sancțiunile puternice ale SUA asupra industriei petroliere a Rusiei vor face ca Moscova să-și vândă petrolul mai costisitoare și vor complica exporturile de țiței transportate pe mare din cauza restricțiilor impuse petrolierelor, au declarat luni analiștii și comercianții, scrie reuters.com.
Administrația președintelui american Joe Biden a dezvăluit vineri măsurile care vizează veniturile din petrol și gaze ale Rusiei, într-un efort de a oferi viitoarei echipe a lui Kiev și Donald Trump pârghie pentru a ajunge la un acord pentru pace în Ucraina.
Până acum, Statele Unite s-au ferit de a speria piețele petroliere globale, iar Rusia a eludat cu succes sancțiunile occidentale asupra petrolului său - cum ar fi plafonul de preț al petrolului impus de țările Grupului celor Șapte în 2022 - și a vândut cantități mari Chinei și Indiei.
Cu toate acestea, noile sancțiuni vizează comercianții, asigurătorii și 183 de nave din așa-numita flotă umbră, care i-au permis celui de-al doilea mare exportator de petrol din lume să-și ducă petrolul pe piețele globale.
Prețurile petrolului au urcat cu aproximativ 6% din 8 ianuarie, crescând vineri după ce au fost introduse ultimele sancțiuni.
„Este clar că Statele Unite vor continua să încerce să submineze pozițiile companiilor noastre în moduri necompetitive" - Dmitri Peskov
„Este clar că Statele Unite vor continua să încerce să submineze pozițiile companiilor noastre în moduri necompetitive, dar ne așteptăm să reușim să contracarăm acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
"Astfel de decizii nu pot decât să conducă la o anumită destabilizare a piețelor internaționale de energie, a piețelor petrolului. Vom monitoriza foarte atent consecințele și vom configura munca companiilor noastre pentru a minimiza consecințele acestor... decizii ilegale".
Potrivit Morgan Stanley, care a citat date de la tanker tracker Vortexa, tancurile sancționate de Statele Unite au transportat aproximativ 1,5 milioane de barili de țiței pe zi și 200.000 de barili pe zi de produse petroliere în 2024.
„Cel mai critic element al sancțiunilor au fost noile bariere pentru vânzarea țițeiului și a produselor petroliere rusești pe piețele internaționale, ceea ce cel mai probabil va duce la o creștere temporară a reducerii de preț pentru hidrocarburile lichide rusești, în timp ce logistica și comercianții se adaptează la dificultăți”, a spus Sinara Bank, cu sediul la Moscova, într-o notă.
Se așteaptă ca discountul de la amestecul de petrol Ural al Rusiei la datat Brent, care era de 8 dolari pe baril la 8 ianuarie, să nu depășească 20 de dolari. Acesta a adăugat că este probabil ca reducerea va fi compensată de creșterea prețului petrolului.