Prognoza meteo, 25 decembrie. Incepe urgia alba. ANM a emis mai multe coduri galbene de ninsoare abundenta si intensificari ale vantului

Prognoza meteo, 25 decembrie. Incepe urgia alba. ANM a emis mai multe coduri galbene de ninsoare abundenta si intensific
📅 2024-12-25

În prima zi de Crăciun, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe Coduri de alertă. Până la ora 10:00, este în vigoare un Cod portocaliu pentru ninsoare abundentă, acumulare de zăpadă și viscol puternic în județele Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna, în special la altitudini mari.

”În Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali, la altitudini în general de peste 1.700 m, va ninge abundent şi se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantităţile de apă acumulate vor fi de 30...50 l/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 90...110 km/h, va fi viscol puternic, iar zăpada troienită, condiţii în care vizibilitatea va scădea sub 50 m”, au transmis meteorologii de la ANM.

Până la ora 10:00 este în vigoare un Cod galben de ninsoare abundentă, acumulare de strat de zăpadă și viscol la altitudini cuprinse între 800 și 1.700 m în majoritatea zonei montane. Așadar, în această zonă, va ninge consistent, iar stratul nou de zăpadă se va acumula local. Cantitățile de apă estimate vor fi între 20 și 25 l/mp. Vântul va sufla cu intensificări, având rafale de peste 60-80 km/h, generând astfel viscol, iar zăpada se va troieni, ceea ce va reduce vizibilitatea sub 100 m. În județul Timiș și în zona de câmpie a județului Caraș-Severin, în prima parte a zilei, va ninge temporar viscolit, cu rafale de 40-50 km/h.

Un alt Cod galben, valabil tot până la ora 10:00, se referă la intensificările vântului. Aceste intensificări vor afecta regiunile Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și estul și sudul Transilvaniei. Se vor înregistra rafale de 50-70 km/h. De asemenea, vântul va avea intensificări temporare și în alte părți ale țării, cu viteze de 40-50 km/h.

Codurile galbene afectează județele Covasna, Harghita, Brașov, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, municipiul București, precum și anumite zone din județele Suceava, Mureș, Alba, Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin.

Cod galben de ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod galben pentru ploi abundente, valabilă până la ora 10:00. În regiunile Oltenia, majoritatea zonei Munteniei și sudul Dobrogei se vor înregistra precipitații semnificative, cu acumulări de 25...40 l/mp, iar izolat se pot atinge 50 l/mp.

În regiunile de vest, centru și nord ale țării se vor înregistra precipitații, predominant sub formă de ploaie și lapoviță, iar pe arii restrânse vor apărea depuneri de polei.

Acest Cod galben se aplică județelor Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Călărași și Constanța, precum și în municipiul București și în majoritatea județelor Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj și Mehedinți.

O altă atenționare de Cod galben va intra în vigoare miercuri, de la ora 10:00, până joi, la ora 20:00. În această perioadă, local în Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali se va produce viscol, iar zăpada va forma troiene, ceea ce va reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Vântul va fi intensificat, cu rafale ce vor atinge în general 60-80 km/h.

Un nou Cod galben de vânt

Un nou Cod galben, destinat intensificărilor vântului, va fi activ de miercuri, începând cu ora 10:00, până joi la ora 20:00. În regiunile Muntenia, Dobrogea, precum și în centrul și sudul Moldovei, vântul va prezenta intensificări, cu rafale ce vor atinge 50- 70 km/h, iar temporar, în estul Munteniei și pe litoral, rafalele vor putea ajunge la 75-80 km/h.

În ziua de miercuri, în regiunile sudice și sud-estice se vor înregistra precipitații, predominant sub formă de ploaie, moderate ca volum (10-20 l/mp), iar în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei, izolat, acestea vor depăși 25-30 l/mp. Vor exista condiții propice pentru formarea poleiului.

Aceste avertizări cod galben se aplică județelor Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Călărași, Ialomița, Ilfov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Giurgiu și parțial în Vâlcea, Sibiu, Brașov și Covasna.

Previziuni meteorologice pentru București

În municipiul București, vremea va fi predominant închisă, cu precipitații semnificative (se vor acumula 20-30 l/mp) în prima parte a zilei. Vântul va avea intensificări, cu rafale de aproximativ 55-60 km/h. Temperatura maximă se va situa între 7-8 grade, iar cea minimă va fi de 4-5 grade.

De miercuri dimineață până joi la ora 10:00, vremea va rămâne închisă, cu ploi pe parcursul majorității intervalului. Vântul va continua să se intensifice, cu rafale de 55...60 km/h, iar pe parcursul zilei există posibilitatea ca rafalele să atingă 70 km/h. Temperatura maximă va fi de 6...7 grade, în timp ce minima se va cifra între 2...3 grade.

Prognoza meteo pe o lună: schimbări radicale la început de an. Cum va fi vremea până pe 20 ianuarie

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Prognoza meteo, 25 decembrie. Începe urgia albă. ANM a emis mai multe coduri galbene de ninsoare abundentă și intensificări ale vântului

De azi, vremea se va transforma dramatic, iar iarna își intră oficial în drepturi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe coduri galbene, avertizând populația cu privire la ninsori abundente ce vor îngreuna semnificativ circulația și vor crea condiții dificile pe drumuri. ...

Război în Ucraina, ziua 1036. Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 14 au fost rănite marţi într-un atac rusesc asupra Krivoi Rog

Ucraina a intrat în ziua 1036 a războiului. Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 14 au fost rănite marţi într-un atac rusesc asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski situat în centrul Ucrainei 

Ghid pentru închirierea unei mașini în UE: Sfaturile Centrului European al Consumatorilor

Centrul European al Consumatorilor din România (ECC România), parte a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, oferă recomandări utile celor care plănuiesc să închirieze un autoturism în Uniunea Europeană, în special în perioada vacanțelor. Aceste sugestii vizează evitarea eventuale...

Cum ne ferim de kilogramele în PLUS de sărbători. Ce trebuie să facem pentru a nu pica în ispită

Sărbătorile de iarnă sunt o perioadă plină de tentații culinare, dar menținerea siluetei nu trebuie să fie o misiune imposibilă. 

Clipe grele pentru un actor cunoscut. Cum a învins lupta cu depresia și sindromul bipolar

Scriitorul italian Paolo Cognetti, renumit pentru romanul său premiat Cei opt munți, a dezvăluit recent că a fost internat în secția de psihiatrie a unui spital din Milano din cauza unei depresii severe care a evoluat într-un sindrom bipolar cu episoade maniacale.

Ajun de Crăciun cu zboruri blocate: Probleme tehnice la o mare companie americană

Ajunul Crăciunului a fost marcat de haos pe aeroporturile din Statele Unite, după ce American Airlines a suspendat temporar toate zborurile interne din cauza unei probleme tehnice nespecificate.

Naștere la limită în Caraș-Severin. O tânără mamă a născut acasă un copil prematur

O tânără din localitatea Cărbunari, județul Caraș-Severin, a adus pe lume un copil într-un context dramatic, după ce a intrat în travaliu prematur la doar 23 de săptămâni de sarcină. Incidentul a mobilizat un întreg lanț de intervenții medicale și logistice, finalizându-se cu salvarea mamei și a ...

Cinci persoane, printre care un copil de 7 ani, implicate într-un accident între o maşină şi un microbuz - VIDEO

Trei adulți şi un copil de 7 ani au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale, în urma unui accident rutier în care au fost implicate un microbuz și un autoturism.

Moș Crăciun vine în toată lumea. Diversitatea fascinantă a obiceiurilor și legendelor: unde vine Baba Cloanța în loc de Moș Crăciun, unde este țara cu 13 moși și unde se ține „Parada ridichiilor luminate”

Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului, aduce în fiecare colț al lumii o gamă variată de obiceiuri, tradiții și povești. De la personaje unice la obiceiuri culinare inedite, fiecare țară adaugă propriile accente speciale acestei perioade magice. Iată câteva exemple fascinante:

Friptură de păun sau tocană de stridii. Care au fost câteva dintre cele mai extravagante preparate pe masa de Crăciun, de-a lungul timpului?

De-a lungul timpului, masa de Crăciun a fost și un motiv potrivit pentru a etala cele mai extravagante feluri de mâncare, menite uneori să epateze invitații, alteori impuse tocmai de sărăcie și lipsa opțiunilor. Iată câteva specialități care azi ni se pot părea ciudate, respingătoare, dar care în...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.