Mos Craciun vine in toata lumea. Diversitatea fascinanta a obiceiurilor si legendelor: unde vine Baba Cloanta in loc de Mos Craciun, unde este tara cu 13 mosi si unde se tine ,,Parada ridichiilor luminate

Mos Craciun vine in toata lumea. Diversitatea fascinanta a obiceiurilor si legendelor: unde vine Baba Cloanta in loc de
📅 2024-12-24

Italia: Befana, vrăjitoarea bună

În Italia, spiritul Crăciunului este îmbogățit de legenda Befanei, o vrăjitoare bătrână și binevoitoare care aduce daruri copiilor. Conform tradiției, Befana vine încălecată pe mătura ei magică și verifică cine a fost cuminte, lăsând cadouri într-un sac sau pe hornuri. Cadourile sunt oferite în ziua de 6 ianuarie, marcând Epifania.

Elveția: Parada ridichilor luminate

Un obicei inedit al elvețienilor este "Parada ridichilor luminate", preluată din Mexic. Copiii și părinții scobesc ridichi mari de lună, pe care le decorează cu motive elaborate și le transformă în lampioane purtate în procesiuni.

Islanda: 13 Moși Crăciuni

În Islanda, Crăciunul este animat de sosirea a 13 Moși Crăciuni, care coboară din munți începând cu 13 zile întru Crăciun. Fiecare Moș lasă dulciuri în ghetuțele copiilor cuminți sau un cartof, dacă aceștia au fost neascultători. Tradiția continuă până la 6 ianuarie, când ultimul Moș se întoarce în munți.

Germania: Advent și bradul de Crăciun

Germania este patria tradiției bradului de Crăciun, un simbol al sărbătorilor preluat ulterior de întreaga lume. Adventul, cele patru săptămâni care preced Ajunul, reprezintă o perioadă plină de magie și pregătiri. "Christklots", obiceiul de a arde un butuc de lemn întreaga noapte de Crăciun, este considerat protector al casei împotriva nenorocirilor.

Anglia: Tradiții regale și culinare

Englezii pun accent pe mesele festive, budinca de prune flambată fiind un simbol al sărbătorii. Bradul de Crăciun a devenit popular în Anglia datorită prințului Albert, soțul reginei Victoria, care l-a decorat pentru prima dată în 1814. De asemenea, obiceiul atârnării ciorapilor pentru cadouri la șemineu este foarte popular.

Suedia: Jul și surprizele din zăpadă

În Suedia, Moș Crăciun are înfățișarea unui pitic cu barbă albă și haine roșii. Surprizele de Crăciun sunt ascunse în saci întroieniți în zăpadă, iar masa festivă include mâncăruri tradiționale precum pește, fasole și orez cu lapte.

Finlanda: Pacea de Crăciun

La ora exactă de prânz, în Ajun, în Finlanda este proclamată "pacea de Crăciun", un obicei care datează de peste 600 de ani. Familiile se reunesc pentru a participa la slujbe speciale și pentru a onora memoria celor dragi, aprinzând lumânări la mormintele lor.

SUA: Magia Crăciunului modern

Americanii transformă Crăciunul într-un spectacol al luminilor și decorațiunilor. Santa Claus, ilustrat pentru prima dată de Thomas Nast în secolul al XIX-lea, aduce cadouri și bucurie. Specialitățile culinare includ curcanul și prăjituri cu fructe confiate.

Spania: Magii aduc darurile

În Spania, darurile nu sunt oferite pe 25 decembrie, ci pe 6 ianuarie, cu ocazia Zilei celor Trei Regi. Magii, într-o procesiune spectaculoasă, aduc daruri copiilor, iar scenele nașterii Domnului sunt reprezentate în iesle minuțios decorate.

Grecia: Masa binecuvântată

Grecia pune un accent deosebit pe masa de Crăciun, în centrul căreia se află o pâine tradițională. Moș Crăciun grecesc, identificat cu Sf. Vasile, aduce cadourile copiilor în noaptea de Anul Nou.

Crăciunul în România

România păstrează o varietate de tradiții autentice, de la colinde la pregătirea bucatelor tradiționale. Colindătorii vestesc Nașterea Domnului, iar mesele festive includ preparate precum sarmale, cozonaci și piftie.

Crăciunul rămâne o sărbătoare universală care, deși diferă de la o cultură la alta, este un prilej de bucurie, familie și generozitate.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Moș Crăciun vine în toată lumea. Diversitatea fascinantă a obiceiurilor și legendelor: unde vine Baba Cloanța în loc de Moș Crăciun, unde este țara cu 13 moși și unde se ține „Parada ridichiilor luminate”

Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului, aduce în fiecare colț al lumii o gamă variată de obiceiuri, tradiții și povești. De la personaje unice la obiceiuri culinare inedite, fiecare țară adaugă propriile accente speciale acestei perioade magice. Iată câteva exemple fascinante:

Friptură de păun sau tocană de stridii. Care au fost câteva dintre cele mai extravagante preparate pe masa de Crăciun, de-a lungul timpului?

De-a lungul timpului, masa de Crăciun a fost și un motiv potrivit pentru a etala cele mai extravagante feluri de mâncare, menite uneori să epateze invitații, alteori impuse tocmai de sărăcie și lipsa opțiunilor. Iată câteva specialități care azi ni se pot părea ciudate, respingătoare, dar care în...

De ce ne trezim în MIEZUL NOPȚII. Cauzele misterioase care ne întrerup somnul

Trezitul între orele 3 și 4 dimineața afectează tot mai multe persoane, cu aproximativ un sfert din populație confruntându-se cu această dificultate. Specialiștii identifică o combinație de factori fizici, psihologici și de mediu ca fiind responsabili pentru această problemă.

Dragoste cu năbădăi. Soția dictatorului sirian Bashar al-Assad vrea să divorțeze și să se mute la Londra

Asma al Assad, soția dictatorului sirian Bashar al-Assad, ar fi solicitat permisiunea Curții de Justiție ruse pentru a părăsi Moscova, unde s-a refugiat împreună cu soțul său după prăbușirea regimului. Conform surselor citate de The Jerusalem Post, Asma intenționează să se mute la Londra, unde ar...

Ce aliment nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Mihaela Bilic: Este medicament curat

Nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit că există un aliment despre care, deși avem o percepție poate greșită, este extrem de benefic și nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Printre altele, este cel care pune bila leneșă la treabă!

A murit unul dintre cei mai iubiți preoți și profesori din Oltenia. Avea doar 46 de ani

Profesorul Nicolae Răzvan Stan, fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, s-a stins din viață la doar 46 de ani. Conform presei locale, părintele suferea de o boală cruntă care a dus la moartea sa prematură.

Accident rutier în Neamț. Patru victime în urma impactului

Patru oameni au fost răniți marți seara într-un accident rutier care a avut loc în județul Neamț, între două autoturisme. Conform informațiilor furnizate de Centrul Infotrafic al Inspectoratului General al Poliției Române, accidentul s-a produs pe DN 15B, pe traseul Târgu Neamț - Poiana Largului,...

Moscova răspunde recomandării MAE: „Rusia este întotdeauna deschisă și sigură pentru cetățenii români”

Ambasada Federației Ruse la București a reacționat marți la avertismentul Ministerului Afacerilor Externe al României (MAE), care a recomandat cetățenilor români să evite deplasările neesențiale în Rusia.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce să faci neapărat în prima zi pentru noroc, spor și sănătate

Din vremuri îndepărtate, tradițiile pe care le împlinim în ziua de Crăciun atrag norocul și bucuriile în viața noastră în Noul An. 

Clipe de coșmar pentru o femeie după ce a mâncat un tip de preparat la o nuntă. Ce semnifică „Sindromul inimii frânte”

O femeie de 60 de ani din Israel a fost diagnosticată cu „sindromul inimii frânte” (cardiomiopatie takotsubo) după ce a consumat o cantitate neobișnuită de wasabi la o nuntă. Incidentul a avut loc în urma unei reacții neobișnuite la condimentul picant, care i-a declanșat simptome severe ce imită ...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.