Clipe grele pentru un actor cunoscut. Cum a invins lupta cu depresia si sindromul bipolar

Clipe grele pentru un actor cunoscut. Cum a invins lupta cu depresia si sindromul bipolar
📅 2024-12-24

Într-un interviu acordat publicației La Repubblica, Cognetti, în vârstă de 46 de ani, a vorbit despre experiența sa și despre stigmatul asociat bolilor mintale, afirmând că drumul spre vindecare începe cu acceptarea de sine.

„În primăvară și vară, fără un motiv aparent, am fost mușcat de depresie,” a declarat scriitorul, care tocmai a fost externat după o perioadă dificilă. El a explicat că după fazele inițiale de depresie, a intrat într-o etapă de manie, caracterizată de hiperactivitate și comportamente neobișnuite.

„Coborând de la refugiul meu de pe Monte Rosa, am intrat într-o fază creativă și euforică,” a povestit Cognetti. „Într-o zi, am realizat că gândirea și vorbirea mea deveniseră accelerate, iar prietenii au observat comportamente ciudate. Pe 4 decembrie, medicul a decis că este necesar un tratament medical obligatoriu.”

Recompensat în 2017 cu prestigiosul premiu Strega, cea mai înaltă distincție literară din Italia, pentru Cei opt munți, succesul a avut un impact semnificativ asupra fragilității emoționale a scriitorului. Cognetti a recunoscut că în fazele maniacale, judecata sa a fost afectată. „Am pierdut noțiunea pudorii și a banilor. Am trimis prietenilor fotografii cu mine dezbrăcat și le-am oferit sume mari de bani,” a mărturisit el.

În ciuda îngrijorării celor din jur, scriitorul a subliniat că, din perspectiva sa, temerile lor erau exagerate. „Toată lumea era alarmată că aș putea deveni un pericol pentru mine sau pentru alții, dar eu nu percepeam situația așa.”

Drumul spre recuperare

Descriind viața în spital, Cognetti a subliniat provocările adaptării la un mediu strict. „Încă sunt un anarhist, dar în spital trebuie să te supui regulilor. Te trezesc la șase dimineața și îți administrează tranchilizante. Ești viu, dar este ca și cum ai fi mort,” a spus el.

Cu toate acestea, scriitorul este optimist în privința procesului de vindecare. „Pentru a vedea din nou lumina, este nevoie de timp,” a adăugat el, subliniind importanța demontării stigmatului asociat bolilor mintale.

Paolo Cognetti speră că mărturisirea sa va contribui la o mai mare deschidere față de aceste afecțiuni și va încuraja oamenii să caute ajutor atunci când au nevoie. „Bolile nervoase nu ar trebui să fie o rușine de ascuns. Acceptarea propriei identități este primul pas spre vindecare.”

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Clipe grele pentru un actor cunoscut. Cum a învins lupta cu depresia și sindromul bipolar

Scriitorul italian Paolo Cognetti, renumit pentru romanul său premiat Cei opt munți, a dezvăluit recent că a fost internat în secția de psihiatrie a unui spital din Milano din cauza unei depresii severe care a evoluat într-un sindrom bipolar cu episoade maniacale.

Ajun de Crăciun cu zboruri blocate: Probleme tehnice la o mare companie americană

Ajunul Crăciunului a fost marcat de haos pe aeroporturile din Statele Unite, după ce American Airlines a suspendat temporar toate zborurile interne din cauza unei probleme tehnice nespecificate.

Naștere la limită în Caraș-Severin. O tânără mamă a născut acasă un copil prematur

O tânără din localitatea Cărbunari, județul Caraș-Severin, a adus pe lume un copil într-un context dramatic, după ce a intrat în travaliu prematur la doar 23 de săptămâni de sarcină. Incidentul a mobilizat un întreg lanț de intervenții medicale și logistice, finalizându-se cu salvarea mamei și a ...

Cinci persoane, printre care un copil de 7 ani, implicate într-un accident între o maşină şi un microbuz - VIDEO

Trei adulți şi un copil de 7 ani au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale, în urma unui accident rutier în care au fost implicate un microbuz și un autoturism.

Moș Crăciun vine în toată lumea. Diversitatea fascinantă a obiceiurilor și legendelor: unde vine Baba Cloanța în loc de Moș Crăciun, unde este țara cu 13 moși și unde se ține „Parada ridichiilor luminate”

Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului, aduce în fiecare colț al lumii o gamă variată de obiceiuri, tradiții și povești. De la personaje unice la obiceiuri culinare inedite, fiecare țară adaugă propriile accente speciale acestei perioade magice. Iată câteva exemple fascinante:

Friptură de păun sau tocană de stridii. Care au fost câteva dintre cele mai extravagante preparate pe masa de Crăciun, de-a lungul timpului?

De-a lungul timpului, masa de Crăciun a fost și un motiv potrivit pentru a etala cele mai extravagante feluri de mâncare, menite uneori să epateze invitații, alteori impuse tocmai de sărăcie și lipsa opțiunilor. Iată câteva specialități care azi ni se pot părea ciudate, respingătoare, dar care în...

De ce ne trezim în MIEZUL NOPȚII. Cauzele misterioase care ne întrerup somnul

Trezitul între orele 3 și 4 dimineața afectează tot mai multe persoane, cu aproximativ un sfert din populație confruntându-se cu această dificultate. Specialiștii identifică o combinație de factori fizici, psihologici și de mediu ca fiind responsabili pentru această problemă.

Dragoste cu năbădăi. Soția dictatorului sirian Bashar al-Assad vrea să divorțeze și să se mute la Londra

Asma al Assad, soția dictatorului sirian Bashar al-Assad, ar fi solicitat permisiunea Curții de Justiție ruse pentru a părăsi Moscova, unde s-a refugiat împreună cu soțul său după prăbușirea regimului. Conform surselor citate de The Jerusalem Post, Asma intenționează să se mute la Londra, unde ar...

Ce aliment nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Mihaela Bilic: Este medicament curat

Nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit că există un aliment despre care, deși avem o percepție poate greșită, este extrem de benefic și nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Printre altele, este cel care pune bila leneșă la treabă!

A murit unul dintre cei mai iubiți preoți și profesori din Oltenia. Avea doar 46 de ani

Profesorul Nicolae Răzvan Stan, fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, s-a stins din viață la doar 46 de ani. Conform presei locale, părintele suferea de o boală cruntă care a dus la moartea sa prematură.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.