Garda de mediu, asaltata de sesizari legate de mirosuri pestilentiale in ultima perioada. Institutia a stabilit un record de amenzi in 2024

Garda de mediu, asaltata de sesizari legate de mirosuri pestilentiale in ultima perioada. Institutia a stabilit un recor
📅 2025-02-05

În perioada noiembrie-decembrie 2024, Garda de Mediu a înregistrat un număr alarmant de 712 sesizări legate de mirosuri pestilențiale, indicând o problemă persistentă care necesită atenție imediată.

Într-o încercare de a combate aceste probleme, Garda Națională de Mediu a implementat noi proceduri care permit raportarea rapidă a situațiilor în care mirosurile neplăcute sunt identificate. Acestea vor fi comunicate Direcțiilor de Sănătate Publică, care pot interveni prompt pentru a preveni efectele negative asupra sănătății populației. 

„În ultimii ani, tot mai mulți cetățeni reclamă disconfortul olfactiv pe care il resimt în atmosferă și pe care aceștia îl asociază cu poluarea aerului.

Deşeuri electrice depozitate ilegal la o companie din Arad; Garda de Mediu a depus sesizare penală

Pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să fie corect informați, dorim să facem câteva precizări pe acest subiect.
Poluarea și mirosurile pestilențiale reprezintă două probleme distincte, care pot fi interconectate în anumite situații. Iată o explicație a diferențelor dintre cele două:
Poluarea – introducerea directă sau indirectă a unui poluant care poate aduce prejudicii sănătăţii umane şi/sau calităţii mediului, poate dăuna bunurilor materiale sau poate cauza o deteriorare sau o împiedicare a utilizării mediului în scop recreativ sau în alte scopuri legitime; Poluarea poate avea diverse forme, precum poluarea aerului, a apei sau solului, cauzată de emisiile industriale, deșeurile reziduale, substanțe chimice sau alte activități umane.
 Disconfortul olfactiv - efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare;
Mirosurile pestilenţiale se referă la mirosurile neplăcute/dezagreabile care rezultă în mod obișnuit din descompunerea materiei organice sau a altor substanțe care produc compuși chimici volatili. Aceste mirosuri pot proveni din surse precum gunoiul, deșeurile animale, apele uzate, procesele de descompunere a materiei organice, depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor sau alte activități care produc mirosuri puternice.
Uneori, chiar dacă nu există o depăşire a valorilor limită a poluanţilor, sănătatea cetățenilor poate să aibă de suferit cu mult înainte ca mediul înconjurător să fie afectat.
Efectele imediate ale mirosurilor dezagreabile pot fi:
 Disconfort: mirosurile puternice pot provoca disconfort, dureri de cap sau greață.
 Iritații: mirosurile chimice pot irita ochii, nasul și gâtul.
 Tocmai de aceea, începând cu luna noiembrie 2024, Garda Naţională de Mediu a stabilit o procedură pentru toate situaţiile întâlnite în teren unde comisarii constată existența unor mirosuri neplăcute, să anunţe de urgenţă Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) şi să pună la dispoziţie orice informaţii relevante privind sursa mirosurilor. Astfel, Direcțiile de Sănătate Publică vor putea lua măsuri urgente pentru a preveni efectele negative asupra sănătăţii umane. 
 Numai în perioada noiembrie – decembrie 2024, Garda de Mediu a transmis 712 sesizări către Direcţiile de Sănătate Publica din ţară, sesizări în care au fost identificate amplasamente unde mirosul pestilenţial era sesizabil olfactiv.
 Garda Națională de Mediu va continua să asigure controlul activităților industriale cu impact semnificativ asupra mediului, care necesită Autorizație de mediu/Autorizație integrată de mediu, control care se face cu o frecvență determinată de riscurile asociate instalațiilor, cât și a performanțelor acestora, aplicând criteriile de inspecție stabilite în statele membre UE, conform recomandărilor Parlamentului și Consiliului European.
 Prin acest sistem de inspecții, se asigură o cunoaștere a surselor fixe de emisii industriale, la nivel național. Totodată, Garda Națională de Mediu participă la acțiuni pentru identificare, verificare și impunere a măsurilor legale, în cazul apariției unor de fenomene de poluare.
 În acest sens, în anul 2024 au fost efectuate 1541 de controale pentru verificarea operatorilor şi amplasamentelor unde se desfăşoară activităţi cu impact asupra calităţii aerului înconjurător, fiind aplicate amenzi în valoare de 10.941.500 lei”, a anunțat Garda Națională de Mediu într-un comunicat postat pe pagina oficială de Facebook.
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Gică Hagi a anunțat astăzi, de ziua lui, lansarea cărții autobiografice

Gică Hagi a împlinit, astăzi, 5 februarie, vârsta de 60 de ani.

Garda de mediu, asaltată de sesizări legate de mirosuri pestilențiale în ultima perioadă. Instituția a stabilit un record de amenzi în 2024

În ultima perioadă, tot mai mulți cetățeni din diverse regiuni ale țării își exprimă îngrijorarea cu privire la mirosurile neplăcute care persistă în aer, asociindu-le cu poluarea. Acest disconfort olfactiv nu este doar o problemă de confort, ci poate afecta grav sănătatea publică. Specialiștii d...

Anca Alexandrescu: „Perchezițiile de la Cryptodata nu sunt făcute „la comanda” lui Iohannis”

Anca Alexandrescu, realizatoarea „Culiselor Statului Paralel”, a făcut dezvăluiri incendiare în exclusivitate la Realitatea PLUS.

Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a primit-o pe Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România

Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a primit miercuri vizita de curtoazie a ambasadoarei Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, cei doi discutând despre Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. 

Panică într-un sat din Maramureș. Un individ trage cu arma pe ulițe și amenință că omoară toți câinii din localitate

Mai mulți locuitori dintr-un sat din județul Maramureș au semnalat un incident alarmant. Un vecin a fost văzut plimbându-se cu un ATV prin localitate, având asupra sa o armă de vânătoare şi amenințând că va împușca toți câinii din localitate.

Cine a vândut resursele țării pe NIMIC. Analiza momentului

România este o țară foarte bogată în pământuri rare. În urma cercetărilor și numeroaselor exploatări miniere, rezerve prețioase de materii prime critice au fost identificate în țara noastră.

Ce salariu are un însoțitor de bord? Diferențe colosale între Ryanair, Wizz Air, Emirates, Qatar Airways și Lufthansa

Meseria de însoțitor de bord atrage numeroși tineri pasionați de călătorii și interacțiune cu diverse culturi. Însă, pe lângă avantajele oferite de această profesie, unul dintre cele mai importante aspecte este salariul, care variază semnificativ în funcție de compania aeriană, experiența angajat...

Alimentul care conține de două ori mai mult potasiu decât o banană. Motivul pentru care românii evită să îl consume

Bananele sunt o sursă excepțională de potasiu, însă puțini sunt cei care știu că nu sunt singurele alimente de unde ne putem lua acest mineral esențial pentru funcționarea inimii, a mușchilor și a sistemului nervos. 

Tara europeană care oferă locuință în schimbul venirii la muncă. Companiile sunt disperate că rămân fără angajați

În contextul unei economii globale în continuă schimbare, unele state europene se confruntă cu o provocare majoră: lipsa forței de muncă. Această situație a determinat companiile să caute soluții neobișnuite pentru a atrage candidați, iar una dintre cele mai inovative abordări este oferirea de lo...

Ce beau italienii după fiecare masă, ca să nu le pice mâncarea greu la stomac. Secretele pentru o digestie perfectă

În Italia, mesele sunt adesea însoțite de băuturi specifice care contribuie la o digestie ușoară și confortabilă. Aceste băuturi, consumate după fiecare masă, au rolul de a facilita procesul digestiv și de a preveni disconfortul gastric. De la opțiuni cu arome delicate la infuzii aromatice, itali...

Good News

Only good and positive news.