Cum sa-ti protejezi vederea. Sfaturi de la oftalmologi

Cum sa-ti protejezi vederea. Sfaturi de la oftalmologi
📅 2025-01-10

Obiceiuri care pot duce la slăbirea sau chiar pierderea vederii. Ce spune medicul Monica Pop. Cele mai nocive obiceiuri care pot afecta vederea sunt frecvent folosite de multă lume.

Medicul oftalmolog Monica Pop vorbește despre riscurile la care ne expunem sănătatea ochilor, din pricina unor obiceiuri greșite pe care le avem. 

Există o serie de obiceiuri nocive care pot duce, pe termen lung, la dificultăți de vedere sau chiar pierderea acestui simț. Medicul Monica Pop vorbește despre cele mai mari greșeli pe care le fac indivizii și care le pun sănătatea ochilor în pericol, scrie evz.ro.

Cafeaua în exces crește presiunea intraoculară

„Cafeaua face vasoconstricție, adică strânge vasele de sânge, ducând la creșterea tensiunii arteriale si a presiunii intraoculare. E total contraindicată celor cu glaucom de orice tip sau cu boli vasculare. Cantitatea e mai puțin importantă, şi o cană de cafea tare poate avea acest efect.

Sfatul meu pentru toată lumea e să bea cafea decafeinizată sau, daca nu se pot abține, să combine cafea cu cofeină cu cea fără cofeină”, transmite Monica Pop, de profesie medic oftalmolog, conform sursei precizate.

Fumatul afectează vederea

Problemele de vedere sunt recurente în rândul persoanele care au trecut de vârsta de 50 de ani, iar medicul Monica Pop spune că fumatul poate grăbi cu zece ani producerea unei degenerescenței maculare, o afecțiune la nivelul vederii centrale.

Pe lângă asta, o alimentație bogată în grăsimi crește colesterolul, ceea ce multiplică riscul de accidente vasculare oculare, soldate, mai apoi, cu orbire, atrage atenția medicul Monica Pop.

Medicamentele care cresc presiunea intraoculară sunt și ele factori de risc pentru dezvoltarea unor afecțiuni, printre care antidepresivele,  somniferele sau anticoncepționalele, despre care medicul spune că „singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte", a mai spus oftalmologul, conform aceleași surse.

Diabetul, o boală care afectează vederea

Pacienții care suferă de diabet sunt sfătuiți să consulte un specialist, cel puțin de două ori pe an, dacă vor să evite probleme de sănătate și mai grave, spune medicul Monica Pop.

„Orice pacient diabetic trebuie să meargă la consult oftalmologic (la medicul oftalmolog teritorial, e gratuit pentru asigurați), de 2 ori pe an, chiar dacă nu are niciun simptom.

Retinopatia diabetică apare la câțiva ani de la debutul diabetului (nu de când s-a descoperit, de multe ori întâmplator, după ani de evoluție) şi este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pentru recuperarea vederii, atrage atenția medicul Monica Pop, conform aceleași surse.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Trump pregăteşte o întâlnire cu Putin ca să ”termine” Războiul din Ucraina. Care este planul președintelui ales?

Preşedintele ales american Donald Trump a anunţă că este pe cale să pregătească o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a ”termina” cu Războiul din Ucraina. Trump a afirmat că ”el (Putin) vrea să ne întâlnim". 

Iohannis a promulgat legea: ce se întâmplă cu ziua de 31 mai. Sunt vizate toate categoriile de persoane, inculsiv adolescenții

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care instituie ziua de 31 mai ca „Ziua naţională a conştientizării riscurilor asociate consumului de droguri”

Ce alimente trebuie să consumi dacă ai probleme cu glanda tiroidă

Ce alimente trebuie să consumi dacă ai probleme cu glanda tiroidă.

Românii care stau la curte și care au ridicat un gard pot avea probleme cu legea. Ce spune legislația despre înălțimea acestuia

În România, proprietatea privată este însoțită de drepturi și responsabilități, iar una dintre aceste responsabilități se referă la construcțiile din jurul locuinței, cum ar fi gardurile. Deși mulți români aleg să ridice garduri pentru a-și delimita spațiul și a-și proteja intimitatea, există act...

Fenomenul „mountain wave”. Ce semnifică și cum alimentează incendiile din Los Angeles

Incendiile de vegetație din Los Angeles reprezintă un alt episod dramatic în contextul schimbărilor climatice, spun experții. Unul dintre factorii principali care au contribuit la răspândirea rapidă a flăcărilor este un fenomen atmosferic cunoscut sub numele de „mountain wave” sau „val montan”.

Augustin Zegrean: Nu mai există altă cale de atac la adresa deciziei CCR. Nici CCR nu-și poate revizui o decizie

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean susține că demersurile întreprinse de președintele ales Călin Georgescu la instituțiile europene de justiție nu au șanse de reușită. Zegrean a explicat, într-o intervenție la Realitatea Plus, că CEDO sau Curtea de Justiție a UE nu se po...

Avocata lui Călin Georgescu, semnal de alarmă: Nu avem președinte învestit, avem un cetățean. Instituția prezidențială este descoperită

Avocata președintelui ales, Călin Georgescu, a ieșit în mijlocul românilor care protestează în fața CCR. Aceasta îi îndeamnă pe parlamentari să-și facă datoria și să elimine haosul în care a fost aruncată România. Nu avem președinte învestit, avem un cetățean care ocupă scaunul prezidențial și un...

Cum să-ți protejezi vederea. Sfaturi de la oftalmologi

Cum să-ți protejezi vederea. Sfaturi de la oftalmologi. Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți pentru a nu-ți pierde vederea.

Incendiu la Spitalul Municipal Călărași. Autoritățile au declanșat Planul Roșu de intervenție

Un incendiu a izbucnit, astăzi, într-o cameră administrativă situată în subsolul Spitalului Municipal Călărași. Incidentul a fost raportat la primele ore ale dimineții, iar autoritățile au reacționat prompt pentru a gestiona situația.

Adio, celebritate instantanee! 2025 ne redă răbdarea și valoarea conținutului de calitate

Începutul anilor 2020 a fost dominat de momente virale. Cu omniprezența smartphone-urilor și viteza rețelelor sociale, indiferent dacă sunt filmate pe telefoane, decupate din emisiuni TV sau produse în grabă pentru platforme, videoclipurile scurte au ajuns la milioane de utilizatori într-o clipă....

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.