Profesorii mai au de asteptat pentru salariile negociate in 2023, asta pentru ca "nu exista un orizont temporal clar definit in ceea ce priveste salarizarea potrivit noile grile negociate", anunta Sindicatul Invatamant Preuniversitar (SIP) Hunedoara, intr-o informare transmisa membrilor de sindicat.
"Nu exista un orizont temporal clar definit in ceea ce priveste salarizarea potrivit grilelor negociate in a doua jumatate a anului 2023. Exista sustinerea ministrului educatiei pentru o salarizare de baza adecvata in sistem, la care sa se adauge o componenta de diferentiere. La ora actuala s-a solicitat o intalnire intre reprezentantii sindicatelor din educatie si reprezentantii Guvernului", se arata in informarea Biroului Executiv S.I.P. Judetul Hunedoara, dupa o sedinta a Consiliului Liderilor F.S.E. „Spiru Haret, structura organizatorica in care sunt reprezentate toate organizatiile sindicale afiliate la aceasta federatie sindicala din care face parte si S.I.P. Judetul Hunedoara.
Liderii de sindicat acuza "o lipsa de responsabilitate politica raportat la ultimele etape de cresteri salariale preconizate pentru Educatie" si noteaza ca "primele tatonari dupa instalarea noului Guvern au pus in evidenta sustinerea ministrului Educatiei pentru o salarizare de baza adecvata in sistem, la care sa se adauge o componenta de diferentiere".
”Cred ca majorarile din 2024 sunt semnificative, au fost realizate si noi ne-am asigurat... (...) Au avut loc majorari in invatamant in 2024. Obiectivul meu este sa putem asigura plata acelor salarii in 2025. Este un an special din acest punct de vedere, cu foarte multa influenta din 2024 pe 2025, obiectivul nostru este sa putem plati si pensiile si salariile la nivelul acela”, a transmis ministrul Finantelor, Tanczos Barna.
In informarea citata, S.I.P. Judetul Hunedoara enumera alte probleme de actualitate pentru salariatii din educatie, cu precizarea ca ele "nu vor putea fi rezolvate fara initierea si derularea unor proteste", actiuni care vor fi declansate abia dupa alegerile prezidentiale, pentru "a se evita posibile acuzatii de partizanat politic".
Alte probleme mentionate in informare sunt:
- Cresterea normei didactice, „atacuri” la adresa titularizarii. La nivelul coalitiei de guvernare exista discutii in acest sens, astfel de masuri fiind vazute ca o rezolvare atat la problema cresterii salarizarii, cat si la problema deficitului de personal pe anumite discipline. Pe aceeasi linie se inscriu si atacurile tot mai frecvente la adresa titularizarii. In cadrul intalnirilor cu ministrul educatiei s-a recunoscut ca exista o presiune majora in acest sens, dar ca in ceea ce il priveste nu reprezinta o prioritate si nici macar un demers de actualitate.
- Lamurirea unor chestiuni juridice in ceea ce priveste: prima de instalare; decontul navetei; reducerea normei de predare cu doua ore. Aceste drepturi se pastreaza in legislatie trebuind sa fie solicitate si platite in continuare.
- Nemultumiri generate de implicarea cadrelor didactice in acordarea burselor sociale. Ele trebuie preluate de administratia publica locala