Noile planuri-cadru pentru liceu schimba si regulile examenului national de Bacalaureat. Potrivit celor mai recente declaratii facute de oficialii de la Educatie, elevii care vor studia la liceu pe baza noilor planuri-cadru vor avea la BAC, in mod obligatoriu, probe la Limba si literatura romana, precum si probe de competente de limba moderna si competente digitale.
Gabriel Vrinceanu a aratat ca toate celelalte discipline, cel putin cele existente in trunchiul comun, sunt in continuare corespondente cu probe ale examenului de Bacalaureat, dar nu mai exista alta disciplina care sa fie obligatorie tuturor elevilor absolventi de liceu.
In plus, noul examen de BAC prevede ca una dintre probe sa fie la limbile moderne, atat I, cat si II, "numai ca nivelul de certificare solicitat prin sustinerea probei este diferit, astfel incat si numarul de ore s-a considerat ca poate fi dintr-o perspectiva diferita, in trunchiul comun".
"Cei care trebuie sa sustina proba F pot alege ca disciplina fie Matematica, Fizica din partea de real sau disciplinele de tip Istorie, Geografie din partea de Om si societate, dar trebuie sa avem in vedere ca promovarea acestei probe este de tipul admis/respins, deci nu este cu nota. Nu inseamna ca este de valoare mai mica, dar are o economie separata in bugetul intregului examen", a mai spus Gabriel Vrinceanu.
Planurile-cadru ce vor rezulta din dezbaterea publica vor fi aplicate din anul scolar 2026-2027, iar elevii care sustin Bacalaureatul in 2030 vor da examenul in functie de acestea.
"Bacalaureatul se va schimba in momentul in care vom avea generatia care intra pe aceste planuri-cadru in clasa a XII-a si va da Bacalaureatul”, a precizat ministrul Educatiei si Cercetarii, Daniel David.